Красимир Каракачанов Кадър: Нова тв

Опитват се да ни натискат за Северна Македония, особено активни са германците, призна той

Красимир Каракачанов: Още бойни самолети F-16 ще бъдат купени, но не сега (ВИДЕО)

4802 | 17 окт. 2020 | 20:10

"Проектът за самолетите е за общо 16 броя, опозицията търси евтини дивиденти. Това не е като да отидеш да си купиш хладилник, а е процес, продължаващ 1 година. Ние просто правим запитване. Нищо повече!", коментира вицепремиерът и министър на отб


"Опозицията или не е чела какво гласува през 2018 г., или търси евтини дивиденти. Проектът за самолетите е за 16 самолета. Осем са в първата част от сделката и още 8 като втора част". Така вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов отговори на обвиненията, които се появиха след посещението му в САЩ.

Пред Диана Найденова в предаването "Карай направо" по Нова тв Каракачанов подчерта, че за момента има само изпратено запитване от страна на Министерството на отбраната до „Lockheed Martin”. То е за това на какви цени, в какви срокове и при каква схема на разсрочено плащане могат да ни бъдат предоставени вторите 8 самолета, след като получим първите 8.

"Това не е като да отидеш да си купиш хладилник, а е процес, продължаващ 1 година. Ние просто правим запитване. Нищо повече! Никой не е казал, че утре, в другиден или другия месец някой ще сключва договор. Най-вероятно ще е следващото правителство. БСП търсят под вола теле. Още самолети ще бъдат купени, но не сега”, категоричен е военният министър.

Той коментира и протестите. По думите му правителството остава до редовните избори.

"На редовните избори през март народът ще реши, кой бил крив, кой - прав", каза още Каракачанов.

Той все още смята, че трябва да има диалог между институциите.

"С омраза, противопоставяне и война между институциите, никоя държава не е просперирала", каза вицепремиерът.

Каракачанов коментира и външната политика. По думите му големи европейски държави ни натискали да подкрепим Северна Македония за членството ѝ в Европейския съюз.

 

"Опитват се по дипломатическа линия да оказват натиск. Германската дипломация е много активна в тази насока”, заяви Каракачанов.

Аргументът бил, че на по-късен етап може пак да поставим своите условия. Вицепремиерът обаче направи сравнение с действията на Гърция, която е била много по-твърда към Скопие и така е постигнала всичките си условия.

„Ние направихме културен договор, толерантно. Дадохме възможност. Но 3 години и 2 месеца в Скопие няма желание”, коментира Каракачанов.

 

Скопие иска България да се съгласи да бъде насрочена първата междуправителствена конференция за започване на преговори за членство на Северна Македония в Европейския съюз. Но ние имаме своята позиция. Сключили сме и договор преди повече от три години, който съседката ни не спазва и смята, че няма задължението да го прави", казай Каракачанов.

 

Той обясни, че България има рамковата позиция, в която са описани няколко правила. Сред тях са да се прекрати езикът на омразата към българите и да се променят учебниците по география и история, в които българският народ е описан с обидни квалификации, като татари, фашисти и убийци.

 

По думите на Каракачанов, учениците в Северна Македония учат открадната история. "Северномакедонците смятат че договорът с България е лист хартия, с който могат да си избършат някои части от тялото. От друга страна, големите държави ни натискат по дипломатическа линия да спрем да се противопоставяме. Една от тях в момента председателства Европейския съюз. Но България има своето достойнство. Тя е суверенна държава и никой не може и няма право да ни принуждава", заяви категорично военният министър.

 

В заключение той коментира антиправителствените протести у нас. "За мен има няколко велики въстания - Чипривско, Априлско, Илинденско-Преображенско. И казано въстание на една част от обществото срещу друга не е точно. Велика стачка или велик протест - да. Но да застанат българи срещу българи, не го намирам за нормално". В ефир Красимир Каракачанов увери, че си е направил PCR тест след пътуването си до САЩ, като резултатът му е отрицателен. 
Красимир Каракачанов: Още бойни самолети F-16 ще бъдат купени, но не сега

"Проектът за самолетите е за общо 16 броя, опозицията търси евтини дивиденти. Това не е като да отидеш да си купиш хладилник, а е процес, продължаващ 1 година. Ние просто правим запитване. Нищо повече!", коментира вицепремиерът и министър на отб

От категорията

Лек спад на ковид-заразените - 1 589 за денонощието, 13 са починали

Лек спад на ковид-заразените - 1 589 за денонощието, 13 са починали-1603508028.jpg

В болниците има ръст, като към днешна дата 1 886 пациенти са настанени за ...

24 окт. 2020 | 05:50

Перник и Сливен първи затвориха барове и дискотеки

Перник и Сливен първи затвориха барове и дискотеки -1603482906.jpg

Забраняват се и празненствата на закрито, влючително сватби и кръщенета. ...

23 окт. 2020 | 22:52

Директорът на пловдивската полиция е с коронавирус

Ст. комисар Йордан Рогачев-1603568969.jpg

Тази сутрин той си е направил бърз тест, който е отчел положителен резултат

24 окт. 2020 | 22:48

Мъж със симтоми на коронавирус почина, докато болницата отказва да го приеме

-1603564407.png

От лечебницата твърдят, че нямат случай човек в спешно състояние да бъде ...

24 окт. 2020 | 21:30