Красимир Каракачанов

И ще задам друг въпрос – защо, откакто сме в ЕС, всичко сбъркано е в наша вреда?

Красимир Каракачанов: За да няма недостиг на храни, трябва спешно да засеем земята!

14798 | 10 апр. 2020 | 18:30

Интересите на българския гражданин, на българския производител са по-важни, отколкото на чиновника в Брюксел, който е измислил правила в полза на някой, но този някой не сме ние, българите.

Красимир Каракачанов-1586532982.jpgКрасимир Каракачанов-1586532915.jpg

- Предложихте, г-н Каракачанов, спешни мерки сезонните работници да бъдат транспортирани безпрепятствено до обработваемите земеделски площи. Това не влиза в конфликт със строгите ограничения, които налага Националния оперативен щаб?

 

- Един от най-важните въпроси е изхранването на населението. Сега е времето за засяване на площи с някои плодове и зеленчуци. Понякога местата за това са на разстояние до 30-40 км. Сезонните работници се транспортират обкновено не с рейсове или с влакове, а с бусчета.  Ако трябва да се спазват стриктно наложените мерки, в едно бусче повече от два-трима души няма как да пътуват. Това означава, че  един микробус цял ден трябва да превозва работниците и докато ги докара до полето, трябва да си ходят обратно. Което пък означава, че няма да има достатъчно работна ръка на полето.

 

- Какво предлагате?

- Предлагам бусовете, в които се извозват тези работници, да бъдат дезинфекцирани, преди всеки курс, на работниците да бъдат раздадени маски и ръкавици и на тези хора да бъде облекчен достъпа до работните им места. Те понякога проблеми за това, че трябва да преминават от една община в друга, а това означава възпрепятван достъп на транспортните средства, превозващи сезонните земеделски работници до тези обработваеми  земеделски площи. Ще ви дам един пример, които вчера излезе по медиите – Германия организира чартърни полети за Полша, за Румъния и за България, за се да превозват сезонни работници от тези страни до Германия със самолети, за да могат да ги доставят на своите земеделски производители. Значи Германия може да мисли рационално и прагматично, а ние не можем.  Хубавото е, че тази мярка се прие н днешното извънредно онлайн заседание на правителството, за да могат спешно тези хора да засяват земята, която трябва да ни храни.

 

-  Очаква ли се дефицит на някио храни в следващите месеци?

-  Основният проблем, който се очертава покрай тази криза е, че наистина започва дефицит на определени хранителни продукти, които са внос. Ще ви кажа простичко – в България в момента, 80% от хранителните продукти, най-вече плодове и зеленчуци са внос от чужбина. И тъй като години наред се замислям по темата земеделие, ще задам следният въпрос – защо не използваме пълноценно земята за изхранване на населението? Нашето земеделие не е само един хубав спомен и разказ са Белчо и Сивушка, за нашите баби и дядовци, земеделието е икономика. България няма нито нефт, нито газ, нито диаманти, нито злато, в България обаче има един единствен златен ресурс – и това е земята. Ако тази земя я използваш по предназначение, правилно, прагматично ти не само можеш да изхранваш населението си, но можеш и да изнасяш, от което да печелят както хората, които работят, така и държавата.

         

Това навежда на спомени от миналото, когато България изнасяше селскостопанска продуция както за Европа, така за и Близкия Изток, така и за Русия.

         

-  Да, права сте, България в продължение на десетилетия наред изхранваше СССР и Източния блок. Ще ви върна и по-назад във времето - още от края на 20-те години България изхранва и Централна Европа - Германия, Австрия и много други държави от региона. Да припомня и нещо друго - ако сега не изнасяме плодове и зеленчуци за държави като Унгария, навремето точно австрийци, унгарци, чехи са се учили от българските градинари на овощарство. Все още във Виена има Българското пазарче, в Будапеща има Българското пазарче – и това е традиция от повече от 100 години. Какво излиза – към единствения ни икономически ресурс, който имаме,  ние се отнасяме крайно безотговорно.

        

-  Защо позволихме тогава такъв огромен процент от внос на тази продукция?

-  За съжаление, освен зърнопроизводството и някои маслодайни култури, 80% от хранителните продукти ние ги внасяме. България, която изнасяше ябълки за цяла Европа, в момента внася ябълки от Полша, от Италия, от Гърция, включително круши от Аржентина. Така че, ако се върнем към конкретната ситуация, за да няма недостиг на хранителни продукти, първото нещо, което трябва да направим, е да осигурим възможността сезонните работници, които са български граждани, на българска територия, да могат да отиват до площите, които обработват, за да може да имаме какво да ядем. По нататък ще предложа и трайни мерки за подобряване на българското земеделие, но това малко по-нататък в смисъл – първо да решим непосредствените проблеми по време на сегашната криза.

 

- Вие искате и облекчен режим за хората, които си имат градинка на село, също да могат безпроблемно да се придвижват до там. Това не е ли пробойна в режима на КПП?

- Известно е, че много хора в България си решават проблемите с доставката на плодове, зеленчуци и зимнина от свои лични стопанства и градини, които обаче са предимно на село. Трябва да се облекчи достъпът на тези хора. Човекът има документ за собственост, да му се издава пропуск, за да може да пътува – например от София да може да отиде до  Благоевград или до Пазарджик, да си засее градинката сега, за да може да бере плодове и зеленчуци и да си осигури зимнината. Никой не знае колко ще продължи тази криза. Дали ще приключи след месец-два и ако приключи, пак ли ще разчитаме на внос? Тези хора така или иначе традиционно разчитат на зимнина, която те сами си приготвят. Трябва да ги облекчим, да не ги принуждаваме да купуват внос. Пък и дали ще има какво да купят, ако границите останат затворени...

 

-  Това прие ли се на днешното заседание?

-  И това се прие. Както и мярката 60:40 да бъде приложена към този малък и среден бизнес – става въпрос за сезонни работници от земеделския сектор, които срещу представяне на трудов договор от страна на работодателя да могат да се възползват от мярката. Говорим за фирма, която ги е наемала досега на трудов договор и те са били  трудово заети или регистрирани като земеделски производител.

 

- Предлагате да се спре вноса на плодове и зеленчуци от чужбина до изчерване на количествата от родна продукция. Това няма ли да предизвика остра реакция на вносители на тази продукция?

- Тази мярка е в подкрепа на мярката, която министърът на земеделието предложи за 50% задължително българско производство в търговските вериги. Ако си спомняте, през 2015 г. внесохме такъв законопроект в българският парламент, в който бяхме предложили минимум от 30% до 50% от стоките в големите хипермаркети да бъдат българско производство. Тогава лобито на тези хирпермаркети надделя и след като законопроектът мина на първо четене, и в комисиите всичко беше наред, изведнъж нещата се обърнаха на 180 градуса и той не се прие.

 

- Защо?

- Ще го кажа простичко – лобито на тези големи вериги раздаде едни пари. И този закон не мина. Сега министърът на земеделието Десислава Танева предлага същата тази мярка и аз я подкрепям, но тук добавяме и още нещо, защото в тези хипермаркети се случват доста порочни практики. Примерно през 2019 година в една от тези вериги се продаваха ябълки от Италия на цена  4 лева, при това от реколта 2018 година. И не бяха сключени договори с български производители на пресни ябълки, които предлагаха дава пъти по-ниска цена. Така продукцията на българските производители не бе изкупена, нашите ябълки бяха търсени, но договори с нашите производители нямаше. Затова предлагаме да бъдат въведени ограничителни мерки за вноса на плодове и зеленчуци във времето на сезона за прибирането на българските плодове и зеленчуци до тяхното изчерпване на българския пазар.

 

- Това означава разчети, планиране...

- Естествено, това означава да се планира. Примерно, ако знаеш, че в България се произвеждат 200 000 тона ябълки, но разчетите сочат, че на българският пазар са необходими 500 000 тона ябълки, изчисляваш и разрешаваш внос на 300 000 тона ябълки, за да не се подбива пазара на българските цени. И разрешаваш това да се случи поне един месец след като нашите ябълки са обрани, с идеята те да бъдат пласирани.

 

- Ще има реакция за това предложение, сигурна съм, че лишавате пазара от разнообразни артикули.

- Да, ще писнат някои от великите либерали. Ще креснат, че по този начин ние може да затрудним българските граждани, защото, ако им предложим само българско производство, то няма да стигне. Затова казвам – до изчерпване първо на нашата продукция. Когато една реколта е прибрана, знаеш каква продукция имаш. Това министерство на земеделието го следи като информация. И знаеш за колко време се потребява тази продукция. И може да кажеш – добре, берем ябълките септември месец, до края на октомври да няма внос – продават се български ябълки. Другото, за което ще скочат, ще кажат – да де, ама те внасят на много по-ниски цени, ние ще ги задължаваме да купуват български на по-високи и тук вече идва другият въпрос, който съдържа по-широкия обхват от мерки, които мисля да предложа в рамките след на поне един месец работа. Давам едни пример – пак ще говоря за ябълките. В момента ядем ябълки от Полша. Знаете ли каква е евросубсидията за 1 кг ябълки в Полша и колко е в България?

 

- Не знам.

- За килограм от полските ябълки евросубсидията е 25 евроцента плюс още 25 евроцента субсидия от полското правителство. А знаете ли колко е евросубсидията на българските ябълки – 3 евроцента! Е как да бъде конкурентен българският производител като ти си го убил предварително. Миналата година точно по Великден българските яйца бяха 40 ст., а полските - по 14 и медиите се питаха защо е така. Ами защото различна е субсидията, която получават полските и българските производители на яйца. На практика с тази субсидия полското правителство плащаше на своите прозводители и производствените, и транспортните разходи. Полякът докарва яйцето на българския пазар за 0 ст., всичко му е платено, 14 ст. му е допълнителната печалба. А българинът като производител няма подобно субсидиране. Всичко това не е само за ябълки и яйца, то се отнася  за домати, картофи и всичко друго. Защо турските домати през лятото са по 1 лев, а българските по 2,50 лв? Защото турското правителство за всеки тон изнесена продукция плаща допълнителна субсидия. И това прави вносната стока конкурентноспособна

 

-  И тази мярка ли се прие на днешното заседание?

-  Остана за следващото, редовно заседание на кабинета. Сега виждам как скачат срещу идеите, които министър Танева развива, и които аз развивам,  разни асоциации и сдружения на големите вериги, които започват да ни обясняват, направо разплакват целокупния български народ с големите приказки - какви инвестиции са направили. И как това не било справедливо.

Аз задавам въпроса – какви точно инвестиции са направени? И колко точно данъци вкарвате в бюджета на българската държава? Направил си едни халета, сложил си едни щандове и едни хладилни камери и на българските производители, които дойдат при теб, им налагаш условия на договори, които не бих ги нарекъл справедливи, още по-малко европейски, и цялата печалба, която генерираш я изкарваш навън. На всичкото отгоре - вземаш продукцията на изплащане. Ако се развали, не му я плащаш и ако не я продадеш - също. На практика  бедните български граждани, които получават многократно по-малко доход от европейските, купуват по-скъпи стоки в тези хипармаркети. Да не говорим за промоции на салами с изтекъл срок на годност и други продукти, които не отговарят на европейските стандарти. Защото няма как да има килогарм сирене за 4 лв, ако е от мляко.

 

-  Вие намеквате за липсата на европейска спроведливост и солидарност.

-  Извинявам се много – пакетът „Мобилност“ на г-н Макрон, подкрепен от г-жа Меркел, каква справедливост и каква европейска солидарност е? Истината е една – земята на България, по изчисления от 40-те години на миналия век, е можела да изхранва 30-32 милиона население, сега тази земя не може да изхранва по-малко от 7 милиона население! И не само не може да го изхранва, а и 80% от стоките да са внос. Има нещо сбъркано в нашето земеделие и да не ми говорят за европейски ценности, принципи, свободен пазар и други подобни красоти. И ще задам друг въпрос – защо, откакто сме в ЕС, всичко сбъркано е в наша вреда?  Защо не сбъркаха веднъж в Брюксел да ощетят не България, а някоя голяма европейска държава? Така че, крайно време е да свалим този страх, че някой ще ни се скара в Брюксел. Интересите на българския гражданин, на българския производител са по-важни, отколкото на чиновника в Брюксел, който е измислил правила в полза на някой, но този някой не сме ние, българите.

        

-  Какво решихте за парада на Герьовден, кои са трите сценария, които премиерът само оповести без да ги назовава?

-  Водихме доста дълъг разговор с премиера и по този въпрос. Има три варианта, според развитието на епидемията. Първият вариант, е да се направи парад в София само с техника, без жива сила, т.е. няма да има строени блокове от военнослужещи. Ще има само  бронирана техника  и  самолети, които ще извършат парада. Разбира се, освещаването на бойните знамена е задължително по стар християнски обичай в армията.  Ще бъде ограничен достъпът на външни зрители. След което видовете въоръжени сили ще направят подобри паради – флота ще го направи във Варна, тук в София само техника.

Вторият вариант е, ако нещата се запазят в сегашното положение или, ако леко се влоши, тези мероприятия да бъдат проведени само във формированията, но не  на площадите.

Третият вариант, ако не дай си Боже, аз се надявам да не ни се налага, ако се влоши ситуацията много – тогава ще има тържествено отбелязване  само от личния състав във всяко отделно военно формирование. Но, подчертавам, Гергьовден ще бъде отбелязан – тов е празника на българската армия и той не се отменя.

 

-  При най-тежкия вариант, например в София, къде ще се отбележи празникът?

-  Има най-различни варианти - да не е на центъра на града –на полигона в Доброславци – летището и т.н. Аз не съм притеснен за това - армията не е спряла своето обучение. Всеки ден военнослужещите са  на работните си места във военните поделения - репетират, тренират,  изпълняват си обичайните задължения. Тези хора са едно затворено общество. Те са под лекарско наблюдение и към момента, слава на Бога, всички са здрави. Няма никакъв проблем, ако екипаж на един танк, който примерно в момента оперира в Сливен, мине през София. Този екипаж всеки ден е огриначен в контактите си. Пилотите пък са сами в кабината.

 

- За какво се подготяв армията в този момент?

- Армията се подготвя за много по-тежки сценарии. И най-тежкият сценарий е война, в която жертвите ще бъдат многократно повече и то на час, не на ден. Така че армията не може да се уплаши и да се скрие в този момент. Хората трябва да знаят, че българската армия се готви и се подготвя за най-тежкия сценарии. А не само за мерки, които целят едно социално раздалечаване на хората, за да не се самозаразяват. Разбира се онези екипажи, онези пилоти, моряци, които ще бъдат определени да участват в тези показни мероприятия за Гергьовден, предварително ще бъдат тествани, за да се знае, че хората са здрави.

Няма как да се скрие армията на Гергьовден, знам че много хора се надяват на това, но няма да се случи. Това е институция, която е призвана да води война за защита на държавата, и един вирус не може да уплаши тези, които утре трябва да отидат на смърт...

 


От категорията

Живко Георгиев: ГЕРБ е в низходяща тенденция, но лагерът на опонентите й е в насипно състояние

-1571651614.jpg

Да се обединят управляващите с опозицията не го виждам като политически, ...

14 ян. 2021 | 11:25

От глупост Радев бетонира ГЕРБ с изборната дата

Цвета Караянчева и Румен Радев на консултациите за изборите-1610704517.jpg

Българската демокрация все още е в пубертетска възраст. Тя е незряла, ...

15 ян. 2021 | 11:54

Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп! Не се гаси туй, що не гасне!

-1553258827.jpg

Благодаря Ви, президент Тръмп, че се извинихте на сърбите за ужасната война на ...

15 ян. 2021 | 20:15

Априлските шеги на историята в една дата - 4 април

-1610724934.jpg

На 4 април Тодор Живков става генерален секретар на БКП, а се говори още, че ...

15 ян. 2021 | 16:47