Извънредната епидемична обстановка ще бъде продължена

Красимир Ципов: До дни внасяме промени в Закона за извънредното положение, свързани с изборите

1946 | 13 ян. 2021 | 22:36

Акцентите са в две посоки – изрично да уредим възможността за гласуване на лицата, които са поставени под карантина и са на домашно лечение, както и за тези, които са на лечение в болници, за да упражнят правото си на вот, обясни депутатът.


До няколко дни ПП ГЕРБ ще внесе промени в Закона за извънредното положение, свързани с предстоящия парламентарен вот. Това каза Красимир Ципов, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ в 44-то Народно събрание пред "Фокус".

„Това е последната сесия на 44-то Народно събрание, за нас и през тази сесия ще остане като най-важен приоритет правилното управление на кризата, предизвикана от пандемията. Ще продължаваме да работим в посока да удовлетворим необходимостите на българските граждани и всеки, който има нужда, да получи подкрепа. Ще обърнем внимание и на други текущи законодателни инициативи.

 

В близките дни ще внесем промени в Закона за мерките и действията по време на извънредно положение и последиците от него, с които да създадем условия за облекченото от една страна, от друга страна и сигурно гласуване по време на предстоящите парламентарни избори. Акцентите са в две посоки – изрично да уредим възможността за гласуване на лицата, които са поставени под карантина и са на домашно лечение, както и за тези, които са на лечение в болници, за да упражнят правото си на вот“, обясни депутатът.

Според Красимир Ципов за самото гласуване е необходимо и удължаване с още няколко месеца на валидността на изтеклите документи за самоличност.

“Трябва да бъдем реалисти, извънредната епидемична обстановка ще бъде продължена. В Закона за мерките и действията по време на извънредно положение и последиците от него е мястото да бъдат разписани такива текстове, които да осигурят такава възможност, която да е в абсолютен синхрон с Изборния кодекс“, каза още той.

Промените предвиждат две възможности – лицата, които са в карантина и се лекуват в домашни условия, да гласуват с подвижни секционни избирателни комисии, а настанените в болници да гласуват в секционните комисии, сформирани в болниците. В някои по-големи болници, където има достатъчен брой пациенти, може да се образува една отделна секция само за тези, които се лекуват от COVID-19, допълни Красимир Ципов.

По думите му към настоящия момент не е добре да се правят промени в Изборния кодекс.

„Разписвайки подробно начина на гласуване така, както е предвидено в Изборния кодекс за тези лица, ще постигнем този синхрон и ще създадем възможност за спокойното и сигурно упражняване на вот от тези български граждани. Достатъчно важна е промяната в Закона за извънредното положение и по отношение на възможността за удължаване валидността на документите за самоличност“, допълни депутатът.


От категорията

Томислав Дончев пита "какво е искал да каже авторът" на Стратегическия документ на президента

-1604332942.png

Членът на кабинета припомня думи на Радев от началото на декември относно ...

20 ян. 2021 | 15:09

Кристиан Вигенин изобличи Слави Трифонов в двуличие

-1611145664.jpg

Когато индикираме възможност да разговаряме сериозно, стои си на другия бряг, ...

20 ян. 2021 | 14:25

Утре дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 6° и 11°

-1485793030.jpg

През нощта срещу петък над Западна България облачността бързо ще се увеличи и в ...

20 ян. 2021 | 20:20

Румен Радев: България и Сърбия трябва да насърчат взаимните инвестиции и партньорството

Снимка: Прессекретариат на президента-1611166088.jpg

Държавният глава и вицепрезидентът определиха първото посещение на сръбски ...

20 ян. 2021 | 20:07