Красимир Узунов Кадър: Нова тв

За мен тенджерата под налягане тепърва започва да се подгрява, заяви той

Красимир Узунов: Договорът на Гърция с Македония е много по-добър от този, който ние имаме (ВИДЕО)

4438 | 14 юни 2018 | 10:40

Ние с един първичен ентусиазъм се съгласяваме с всяко предложение, което се даде - било Илинденска, било Северна, което за съжаление се дължи на липсата на експертиза, категоричен е президентът на Агенция и Радио "Фокус"


Договорът на Гърция с Македония е много по-добър от този, който ние имаме. Това каза президентът на Агенция и Радио "Фокус" Красимир Узунов в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия във връзка с преговорите за името между Гърция и Македония.

Той отбеляза, че според последния договор между двете държави е постигнато споразумение за името Република Северна Македония. Узунов посочи, че договорът е 20 страници и не е пожелателен.

"Нашата пожелателна декларация, е започната 1999 г. и преработена през 2017 г. Тук има договор със защита на конкретни интереси и на конкретни работи. Много е интересен договорът. Гърция казва "намерихме 20-те ключа, 20-те страници, за отваряне на вратата Македония", коментира експертът по българо-македонските отношения.

По думите му гръцката защита от иредентизъм е много по-добра от нашата, която е пожелателна.

"Говори се, че статуята на конника-воин ще бъде с надпис, че това е наследство от елинистичното минало и ще бъде символ на дружбата между гръцкия и македонския народ. Говори се, че може би някои от античните паметници може би трябва да заминат за Солун", добави Узунов.

По думите му ние с един първичен ентусиазъм се съгласяваме с всяко предложение, което се даде - било Илинденска, било Северна, което за съжаление се дължи на липсата на експертиза.

"В тези 20 години ние нямаме мнение освен да пускаме ТИР-овете, които товареха бензин и нафта от рафинерията, минаваха през цяла България и отиваха на Гюешево, за да подпомогнат ембаргото", коментира Узунов.

"Снощи имаше коктейл "Молотов" върху парламента, излязоха 1500 души - футболните агитки на "Вардар", т.е. групите за натиск. За мен тенджерата под налягане тепърва започва да се подгрява. Не мога да кажа какъв ще бъде резултатът, по-скоро песимистичен, отколкото оптимистичен в тези фанфари", каза още той.

По думите му при положение, че 61 депутати, просто мнозинство, могат да сменят името на една държава, в случая става въпрос за един опасен прецедент. Това означава, че всяко просто мнозинство може да сменя по подходящ начин името на тази държава, както им хареса, добави Узунов.

 

"Като наблюдаваме това, което се случва през последните дни и в Македония, и в Гърция, би било твърде смело да кажем, че нещата са завършени", коментира другият гост в студиото - проф. Ангел Димитров, бивш посланик на България в Скопие.

"Остава надеждата да се намери изход от тази ситуация, тъй като са замесени много страни", допълни той, като в същото време напомни, че и в двете държави има мощни структури и масови националистически нагласи, които са против.

 Красимир Узунов: Договорът на Гърция с Македония е много по-добър от този, който ние имаме

Ние с един първичен ентусиазъм се съгласяваме с всяко предложение, което се даде - било Илинденска, било Северна, което за съжаление се дължи на липсата на експертиза, категоричен е президентът на Агенция и Радио "Фокус"

От категорията

Към 13.00 ч! Генералските стрели с 31,3 км/ч със стабилна дистанция пред Червените асове с 28,1 км/ч

Към 13.00 ч! -1558867434.jpg

Воеводите на шосето с 7,3км/ч вече са устремени към финала, Новите демократи с ...

26 май 2019 | 13:43

Към 11.30! Червените асове с 29,2 км скъсяват дистанцията след Генералските стрели с 30,6 км/ч

Към 11.30! -1558861151.jpg

Бензиновия аптекар с 3,4 км/ губи темпо, набират скорост Новите демократи с 5,1 ...

26 май 2019 | 11:57

Патриарх Неофит гласува след Божествената литургия по повод Неделя на Самарянката

Негово Светейшество даде вота в Шесто основно училище “Св. Седмочисленици” в София. Снимки БГНЕС-1558869934.jpg

Той благопожела спорен и успешен ден на трудещите се в секционната комисия и ...

26 май 2019 | 14:22

Ева Майдел: Гласувах за силна България в обединена Европа

Снимка Пресцентър на ПП ГЕРБ-1558867812.jpg

Общността е опора, но утрешния ден си го създаваш сам, бе категорична тя

26 май 2019 | 13:48

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.