Щом Сърбия и Черна гора искат да влязат в ЕС, не трябва да имат проблеми със съседните държави

Красимир Узунов: Усилията на България да постави темите за Западните Балкани пред света са успешни

1188 | 17 апр. 2018 | 10:25

Проблеми, които са натрупвани със столетия, и кръв, която е натрупвана през последните 20-25 г., е трудно да бъде наваксана с едно Председателството на България. Срещата в София ще бъде една спирка по дългия към омиротворяване на Балканите


Проблеми, които са натрупвани със столетия, и кръв, която е натрупвана през последните 20-25 г., е трудно да бъде наваксана с едно Председателството на България. Това каза Красимир Узунов, президент на Радио и Агенция „Фокус“, в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ.


„Ние печелим авторитет в Европа и като място и тук имаме един голям късмет, че сърбите още предпочитат да бъдат проруски, вместо проевропейски. За съжаление държавата и организацията им е много по-добра и ще вървят по-напред. На нас ни липсва експертиза, защото не можем сега да започнем едни преговори за сдобряване и да ги докараме до успешен завършек, когато ни липсва бекграунда за последните 20 г.“, каза още той и посочи, че до май месец има много време все още, на Балканите много неща се случат бързо.

 

„Това, което е за адмириране е, че усилията на България да постави темите за Западните Балкани и изобщо балканския проблем пред Европа и света са успешни, защото от времето на войните за Южна Югославия никога не се е говорило никога за Балкани. Но естествено тук има и много фактори, които са вън и независимо от нашето съзнание.

 

За съжаление на Балканите нещата не могат да се развиват толкова бързо, както на нас ни се иска – т.е. едно председателство, второ председателство, трето председателство няма да са достатъчни, за да се достигне до вариант интеграция.

 

Ето, днес трябва да излезе докладът за напредъка на Македония, утре трябва да говори Могерини пред македонския парламент. Вече има един спор трябва ли да има референдум за името или не трябва да има, защото според албанските партии не трябва да има, а според Зоран Заев трябва да се придържаме към този проблем“, обясни Узунов. 

 

„Миналата седмица излезе една много интересна статия на ген. Уесли Кларк, който беше командващ силите в НАТО, който заедно с Ричард Холбрук водеха преговорния процес Дейтън по това време -1995 г. И той казва така: „Балканите не трябва да се оставят на заден план, защото там може да възникне конфликт” - от една страна, има интерес на западните държави, от друга има интерес от Русия, от трета има разминаване с шефовете от Интерпол, че вече са над 1200 бойците на Ислямска държава, а истината е, че са някъде са около 1400-1500.

 

След това е и влиянието на Китай, защото те казват, че Китай е готов да предложи инфраструктурни проекти на Балканските държави, което обаче като изхождаме от опита в Африка, която приложи Китай, това върви с друга паралелна програма. Чрез навлизането на китайските инвестиции се създават ред градове, разширяването на китайската държава и населението на Китай търси територии и Африка е една великолепна възможност за това нещо.

Кларк предупреждава, че такава експанзия може да се очаква на Балканите. Като териториално присъствие и като население ние свикнахме с китайци, те са много повече в Белград - там, където има повече предизвикателства и където има възстановяване особено след войната“, каза още той и посочи, че за разлика от нас китайците са готови да работят, което е голяма разлика.


„Освен това имаше едно изявление на един професор от университета „Джон Хопкинс“, който казва, че сърбите трябва да свикнат с две неща – по принцип светът трябва да приеме, че Косово е независимо, а че сърбите в Северно Косово трябва да имат права.

 

Препратката е към изявлението на Борисов в Прищина, който в прав текст каза, че въпреки, че получихме, медал за това, че преди 10 г. сме признали Косово, трябва да продължат преговорите със Сърбия“, каза Узунов.

Щом Сърбия и Черна гора искат да влязат в ЕС, не трябва да имат проблеми със съседните държави, каза още Красимир Узунов пред бТВ.

 

Той посочи, че от Сърбия са казали, че не искат в НАТО, а в ЕС. "За да влязат в ЕС, не трябва да имат проблем със съседните държави. Същото се отнася и за Черна гора, т.е. трябва да се решават проблемите", каза Узунов и изброи ратифицирането на границата между Черна Гора и Косово и признаването на Косово от страна на Сърбия.

 

"Миналата седмица пак сръбският военен министър Александър Вулин отиде в една база до Куршумлия и каза: “Защо ни обвиняват, че ние искаме да си вземем нашата бивша югопровинция“. Тоест, това няма как да не се отразява на целия климат на Гърция – Турция", посочи Узунов.

 

Според него срещата в София ще бъде една спирка по дългия към омиротворяване на Балканите.

 

"Смятам, че Александър Вучич и Хашим Тачи могат да седнат на една маса, защото са го правили вече в Брюксел, но американската преценка е, че преговорният процес под егидата на ЕС е неефективен, а ние играем ролята на ЕС. Тук е въпросът дали ще дойдат испанците, дали ще дойдат страните, които не признават Косово", посочи още президентът на Радио и Агенция "Фокус".

 

Той обясни, че балканската политика и шахматната дъска са много сложни и обърна внимание на книгата на Збигнев Бжежински "Голямата шахматна дъска", като призова тя да бъде прочетена отново.

 

Източник: Агенция “Фокус“


От категорията

Борисов скастри актива на ГЕРБ: Ако не ви светне червена лампичка, аз ще ви светна синя! (ВИДЕО)

Снимка БГНЕС-1547984901.jpg

Ако не си почистите обаче къщичките по места, това ще избие. Дали в суджук или ...

20 ян. 2019 | 13:41

Десислава Радева с "наранено его" - Борисов не я смята за "първа дама"!

Десислава Радева, Борисов-1548068988.jpg

Борисов се занимава с мен при откриването на кампанията-съзирам болка на ...

21 ян. 2019 | 13:07

Борисов отказа участие в икономическия форум в Давос заради отсъствието на Тръмп и Макрон

Борисов няма да участва на икономическия форум в Давос заради отсъствието на Тръмп и Макрон-1548099399.png

Българският министър-председател е преценил, че няма смисъл да участва и да се ...

21 ян. 2019 | 21:35

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров оттегли исковете си срещу граждани, нарекли го смешник

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров оттегли исковете си срещу граждани, нарекли го смешник-1548097696.jpg

Преди около месец в групата „Истината за Стара Загора” с 40 000 членове кметът ...

21 ян. 2019 | 21:06

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.