Отношенията между великите сили се отразяват категорично върху взаимоотношенията между отделните държави

Красимир Узунов: В края на председателството ни Западните Балкани няма да са по-близo до ЕС

9053 | 2 апр. 2018 | 14:29

Западните Балкани ще продължат да се движат някъде около точката на кипене, но кога може да изкипи това - никой не може да каже. Аз не съм оптимист


Красимир Узунов – президент на Агенция и Радио „Фокус“, в интервю за предаването „12+3“ по БНР

- Поглед към Западните Балкани, Белград и Прищина и колко е тънка тънката линия, по която вървят Сърбия и Косово. Добър ден казвам на Красимир Узунов – директор и собственик на Агенция „Фокус“.

Опасна ли е политическата игра близо до нас? Тя ще доведе ли до необмислени и прибързани ходове или ще остане само в риториката? И от кого зависи развоят, разбира се? 

 

Не, аз не мисля, че тази ситуация остава само в риториката през последните месеци. Ситуацията постоянно се усложнява, като за съжаление върху отношенията между отделните балкански страни слага отпечатък и отношенията в глобалния свят. Т.е. отношенията между великите сили се отразяват категорично върху взаимоотношенията между отделните държави.

 

Ако гледаме дори само днешния поток на информация, който идва от Западните Балкани, след като владиката Антиохий заявява, че най-решаващото нещо за избора на президент на Черна гора ще бъде само това дали той ще бъде склонен да признае независимостта на Косово, изявлението на Ивица Дачич – външния министър на Сърбия, тази сутрин, че няма споразумение /…/, а независимостта на Косово, което /…/ ще доведе до това, че Косово няма /…/

 

Това, което изброявате, може би води до въпроса наистина ли, както каза президентът на Сърбия, върху него се оказва натиск за промяна на отношенията спрямо Москва в посока на…


Ние трябва да разсъждаваме и от умението на съседните държави да правят това, на което ние му викаме обикновено PR. Когато Вучич твърди, че върху него системно се оказва натиск, за да признае независимостта на Косово, за да получи зелена карта за Европейския съюз, за продължаване на договорите, това от една страна, като се виждат последните действия, които са на Запада спрямо Русия, не е изключено. Но от друга страна, Сърбия дава допълнителни индикации за повишаване на нейната стойност, тъй като тя остава последната държава, която е безкрайно обвързана с Москва на Путин и която трябва да получава естествено и компенсации за тази връзка. Защото още преди два месеца, при посещението на Вучич в Главната квартира на НАТО, когато той каза „Не, не искаме да станем член на НАТО. Искаме и ще работим върху повишаване на отбранителната способност на Сърбия, изграждайки собствена армия“, това означава, че това е отворена врата за доставка на руско въоръжение.

 

Днес, ако отворим „Курир“ – връщаме се назад с 20 години примерно – те казват: „Сърбия беше бомбардирана скоропостижно през 1999 г. от авиацията на съюзниците, защото беше пред сключване на сделка и е платен аванс за доставка на С-300“. Т.е. ако Белград разполагаше с С-300, сигурно сградата на Генералния щаб в Белград нямаше да бъде в развалини и да се пази като музей, като Скопската гара. Т.е. ако ме питате за прогноза на отношенията, отношенията ще продължат да вървят по една тънка линия, която всеки ще демонстрира сила. Т.е. задържането на Марко Джурич миналата седмица, в понеделник – това е директорът на Канцеларията за връзки с Косово и Метохия, както се води в правителството - /…/ казва: „Това е срамът за Европейския съюз и за Европа като цяло“. А от друга страна, като почнем от шегите за 1 април – „Сръбски танкове могат да навестят Прищина“, това обикновено се казва „дрънкане на оръжие“. Тук става въпрос и за /…/, и за руския хуманитарен център в Ниш. Но както се развиват отношенията, примерно при една дестабилизация на Косово, което днес говори вътре, за предсрочни избори, които са неизбежни, които трудно ще променят статуквото на бившите партизански командири и демократите, доминирани от /…/, това ще доведе само до едно нещо – Косово няма да може да разреши проблемите с останалите държави, а две от съседите на Косово – едната е Черна гора, другата е Сърбия, които чакат картбланш, за да развиват преговорите си с Европа. Т.е. те няма да могат да разрешат двустранните спорове, което автоматично ще отдалечи и останалите държави от Европейския съюз.


- Въпросът е кой всъщност дирижира тези процеси, защото аз смятам, че…

 

- Диригентите не са едни, за съжаление, диригенти.

 

- Да, и затова и ролите са различни.

 

- И тук всеки се явява със своя партитура, ако ще говорим за диригенти. /…/


- И ролите са различни на Вучич и на Хашим Тачи, защото…

 

- Да. Не само, не, не, не. Те работят многопластово. От време на време наистина искам да сваля шапка на сърбите, защото от една страна – дали стари, дали нови – получават въоръжение от руснаците, някой друг МиГ-29 с плащане на ремонта. По същото време им подаряват моторни лодки за десантните части Китай. В казармите – там обичат да си наименуват на всякакви генерали, които голяма част са воювали с НАТО по време на войните. Вътре пристига американският посланик и прави дарение за армията. Т.е. това положение от времето на Тито като лидер на необвързаните – обикновено то не се е променило.

 

Сърбия е ухажвана държава в момента, но Косово пък вече се намира в една друга взаимовръзка, която е с Албания и тук няма как да не стигнем до процесите в Западна Македония. Т.е. ако трябва да обобщим с едно изречение – Западните Балкани ще продължат да се движат някъде около точката на кипене, но кога може да изкипи това, никой не може да каже, но не съм оптимист.


- България със своята роля за Западните Балкани – част от PR-а ли е това, което пише в белградския вестник „Вечерни новости“, че Румъния, Кипър и Испания бойкотират срещата на върха Европейски съюз…

 

- В София.

 

На 17 май.

 

То и Италия не е сигурна – има публикации за подобно нещо. Тези, които са изброени, те са заради Косово.

 

- Да, не признават Косово.

 

- Т.е. сръбската, удобната позиция на Сърбия, тя е: „ето тези няма да дойдат на срещата, защото Косово“. Не може да искаме от Рахой да дойде тук, в България, при положение, че има проблем с Каталуния, и да легитимира участието на Косово в тая среща, няма как да се случи. От друга страна, аз не разбирам италианците, тук ми беше изненадваща позицията, защото те традиционно доминират в районите, където се говори албански, който бил синоним на италианския, защото те винаги са били заедно по някакъв начин. Но има някакви съмнения кой ще участва, така че тази среща, въпреки че беше обявена много въодушевено от наша страна, не знам дали ще постигне тези резултати.

 

На фона на уморената от разширяване Европа, на фона на това, че Курц иска да се прекратят преговорите с Турция, има една позиция, която е несмекчаема, меко казано, на централноевропейските държави към тях. Към тях все по-близо клони Полша, която очевидно се въоръжава, защото е на границата с Русия. Т.е. в края на Българското председателство Западните Балкани няма да са по-близко, според мен, до прием в Европа. Ще има някои декларации, които очевидно не са достатъчни да се подслади блатото, и много такива, които са поели ангажименти да се разрешат проблемите, както е спорът между Гърция - Македония за името, могат да останат на половина /…/, което ще говори за промени. Т.е. когато се започнаха преговорите за името, СИРИЗА беше на водеща позиция между гръцките партии. В момента, освен че 71,5% от гърците не желаят съставно име, вече „Нова демокрация“ е 9% напред.

 

- Да.

 

Но както виждаме, че има проблеми около Зелмайер в самата Комисия, т.е. нашето председателство може да бъде запомнено доста /…/

 

Прогнози и коментар на Красимир Узунов – директор и собственик на Агенция „Фокус“.


От категорията

Петко Добрев: Откъде дойде залпът по апартаментите в ГЕРБ

Сн. Offnews-1553182661.jpg

Борисов няма как да замете апартаментгейт. Това не е суджукгейт и да се измъкне ...

21 март 2019 | 17:31

Най-голямата китайска строителна компания: България може да е по-силна като си сътрудничи с Китай

Лиу Дзиенфън: България може да е по-силна като си сътрудничи с Китай-1553096004.jpg

Знаем, че България има стратегия за подобряване на инфраструктурата си като ...

20 март 2019 | 17:25

Валерия Велева: Как минава световната слава...

Валерия Велева: Как минава световната слава-1553353911.jpg

Да ти се размине за Истанбулската конвенция, втори път да ти се размине за ...

23 март 2019 | 17:04

Симов: Борисов отстрелва Цачева като отчаяна надежда, че публиката ще се задоволи само с нея

Симов: Борисов отстрелва Цачева като отчаяна надежда, че публиката ще се задоволи само с нея-1553352667.jpg

Светкавицата на скандала ни разкри една бърлога от преяли номенклатурчици, ...

23 март 2019 | 16:49

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.