Езикът е това, което ни е съхранило през вековете, смята той

Красимир Вълчев: Българската азбука е цивилизационният ни принос и културно творчество

476 | 24 май 2019 | 09:54

Според него основните фактори за съхранението на езика са възпитанието, което родителите и образователната система дават на децата, както и знанията по родния език, което определя отношението им към него


Българската азбука е цивилизационният ни принос и културно творчество. Това каза за празничната програма на Радио „Фокус“ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по повод днешния Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

 

По думите му езикът е това, което ни е съхранило през вековете и това, което ни свързва във времето и пространството. „Днес голяма част от България е извън физическите й граници. Имаме над 300 неделни училища и над 30 000 деца, които ги посещават. Много родители полагат усилия децата им да посещават училищата да съхранят българското у тях, както и познанията по български език, да ги запазят част от България като езиково и културно пространство. Понякога това им коства над 50 км пътуване и целия почивен ден, но го правят. Тази България е невидима на географската карта и показателно за това как ние се опитваме да съхраним българския език“, обясни министърът на образованието.

 

Според министър Красимир Вълчев основните фактори за съхранението на езика са възпитанието, което родителите и образователната система дават на децата, както и знанията по родния език, което определя отношението им към него.

 

Всички ние разчитаме на образованието, възлагаме всичките си надежди на него. Образованието е разговорът за нашите деца, заради него вярваме в тези светли бъднини, каза пред БНТ по повод празника Красимир Вълчев.

 

Ако искаме да станем образовани и да сме добри в нещо, трябва да отделим хиляди часове. Конкретно, за частните уроци, имаме една фиксираност върху изпитите след 7-ми клас. Едно дете обаче може да получи добри възможности и без да влезе в набеденото за най-добро училище. От учителя очакваме чувство за професионализъм, творческа нагласа, за да положи усилия и да вдъхнови всяко едно дете да учи. Всеки един от нас носи спомена за учителите, които са ни вдъхновили, коментира министър Вълчев.

 

Бих призовал учениците да четат. Спомням си, може би бях втори или трети клас, ми бяха подарили "Ян Бибиян", двете му части. Сега нищо не си спомням от него, но той ме провокира да чета повече и повече, каза той.

 


От категорията

Мая Манолова: Не съм упълномощавала никоя партия да говори от мое име! (ВИДЕО)

-1567003197.jpg

Ако някой иска да води междупартийна битка, между една и друга партия, може би ...

21 септ. 2019 | 13:31

Джеймс Пардю: Джон Болтън третираше съюзниците на Америка като подчинени!

-1548499748.jpg

Доскорошният съветник по националната сигурност на президента Тръмп предпочитал ...

21 септ. 2019 | 14:10

Във Велико Търново започват тържествата за 111 години от обявяването на независима България

Снимка БНР-1569087286.jpg

Фестивала откри полк. Иван Маламов, ректор на Националния военен университет ...

21 септ. 2019 | 20:33

Не е за вярване! Вижте как пазарува Меркел

Снимки Фейсбук на Маргарита Петкова-1569086288.jpg

Публикацията й веднага събра десетки коментари във фейсбук, в много от които се ...

21 септ. 2019 | 19:59

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


24 май 2019 | 10:03Ти турски джендъре, какво българско имаш в себе си, за да обсъждаш българицата и приноса им към света?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.