Правителството харчи половин милиард за новите документи за самоличност без да е нужно, сочи той

Красимир Янков: Притеснявам се Хитрино да не повтори участта на Бисер, Мизия и Перник!

19016 | 14 дек. 2016 | 10:56

Този кабинет изчерпа коалиционният ресурс на настоящият състав на парламента, заявява депутатът от БСП и член на Изпълнителното бюро на партията


- Защо патриоти и реформатори с опитват да съберат несъбираемото, г-н Янков? Не е ли ясно, че този парламент е изчерпан?
- На всички е ясно, че този кабинет изчерпа коалиционният ресурс на настоящият състав на парламента. Ново правителство с обществен кредит може да се състои само след задължително допитване до суверена, каквото са парламентарните избори. Обществото постави в дневния си ред претенция за реформи към политиците. Коя политическа сила е най-адекватна на процесите ще стане ясно от полученият резултат, след предстоящата предизборна кампания.

- Как се справя властта с трагедията в Хитрино?
- Мащабите на щетите и жертвите от катастрофата в Хитрино поставиха датата 10 декември сред най-мрачните за страната. За пореден път всички институции и служби бяха подложени на изпитание за бързината и правилността на реакциите им. Създаде се впечатление от активното отразяване на медиите, че със случая има максимална степен на ангажираност и присъствие на място, както за спасителните действия непосредствено след катастрофата, така и последващите мерки около евакуацията от опасната зона. Важна е персоналната ангажираност на министър-председателя в оставка, но и в този случай той остана верен на себе си като поведение. Видяхме го на снимки от мястото на събитието в електронното пространство, чухме, че се е погрижил за храната на домашните любимци на гражданите от Хитрино, даде отчет от името на всички служби за свършената работа. На заседанието на Министерския съвет в понеделник е взето решение за отпускане на 10 милиона лева за покриване на материалните щети и битови потребности. Започва зима, тези хора се без покрив над главите си и моето притеснение е, отново да не се повтори участта на претърпелите бедствия от наводнение и заметресение в с. Бисер, Мизия и Перник. Независимо от огромният ресурс от дарения и участието за възстановяването разрушените 56 къщи от граждани и фирми, собствениците на 21 в с.Бисер посрещнаха четвъртата година от трагедията без покрив над главите си. В Пернишко и до днес щетите не са заличени.
Тези печални събития не дадоха поука на управляващите и след закриването на министерство на бедствията и авариите, така и не бе създадена адекватна система - специализирана структура за реакция при бедствия и аварии, като и за организация планово и срочно проведена възстановителна програма.

- Кое наложи промяната в закона за  личните документи?
- През месец май парламентът прие закон за електронната идентификация, което изисква и промяна в закона за българските лични документи. Промените дават възможност от 1 януари 2018 г. МВР да издават лични документи с електронен носител. След удължаването с една година, през април 2017 г. изтича договорът за изработване на лични документи със "Сименс – България" ЕООД. Правителството на Борисов предвиждаше всички дейности по издаването на българските документи да бъдат концентрирани на едно място, а не да се извършват в 30 регионални центъра, както е в момента. Разходите от 116 млн. евро, според разчетите, са възстановени три години след подписване на договора т.е. през 2011-та година. Личните документи са с висока степен на защита и отговарят на всички изисквания на ЕС. Новите обстоятелства налагат необходимостта от техническа възможност за електронна идентификаци при издаването на българските документи. Още преди промените да са факт през януари МВР стартира поръчка с прогнозна стойност 480 млн. лева без ДДС за следващите 11 години. Три седмици по-късно беше спряна, но вече планът за централизиране дейността при издаване на лични документи е предпоставен от промените в закона. Предстои разходването на огромен публичен ресурс - около половин милярд лева, изхвърляне на работещата система и по-високи такси за гражданите при смяна на документите.

- Коя е причината службата в МВР да е непривлекателна и охраната на имуществото на гражданите да става все по-трудно?
- Важен мотив за постъпване на работа в системата на МВР е стабилният законов регламент на трудово правните отношения служител - работодател и пакетът от социални придобивки, който гарантира условията за труд, възнаграждението, както и обезщетението при пенсиониране.
Ниското заплащане, постоянно променящата се нормативна уредба и структурни реорганизации произтичащи от непрекъснатата промяна на закона за МВР в управлението на ГЕРБ, направи работата в МВР непривлекателна. Това доведе до огромен недокоплект, а както знаем ефективност се постига само с физическо присъствие на органите реда. При липсата на кадрова наличност това не може да се постигне, най-вече в малките населени места. Затова и населяващито ги предимно възрастно население е подложено на перманентно малтретиране, което етикетирахме като “битова престъпност”. За сигурността на имуществото и живота на гражданите, макар и крайно като позиция, имам само една квалификация - настоящото управление нехае. Правителството на Орешарски предприе пакет от мерки с включването на жандармерията. Кабинета "Борисов 2" прекрати тези мерки, но не ги замести с други механизми и форми за обезпечаване сигурността на гражданите.

- Как ще коментирате поведението на министър Румяна Бъчварова по случая „Харманли“ и след това?
- Харманли освети публично некомпетентността не само на Бъчварова, но и на парадиращото с експертност в сферата на национална сигурност и обществен ред управление на Борисов. Изводите, които направи Бъчварова и мерките, които бяха предприети доказаха само едно - инцидентът е резултат от собствени грешни решения на управляващите. Събирането на такава голяма група мигранти на едно място и обединяването им в общ лагер на лица с различна националност са неща, които предпоставиха създалото се напрежение, което бе възможно да се овладее само със силово противодействие.

- Каква е оценката ви за справянето на МВР с бежанската криза?
- Най-притеснителното от кризата е, че всъщност няма информация какъв е истинският размер на бежанският поток, който преминава през България. Не е ясно каква част от тези мигранти остават.
в страната и колко са трансферираните през границите ни със Сърбия и Румъния. Оградата на границата ни с Турция продължава да е без краен срок на завършване. Изграждането й става все по-скъпо и се превърна от защитно средство в механизъм за печалба. Съчетаването на охраната на границата между армия и гранична полиция също е неефективно заради лошото техническо оборудване и екипировка на полицаите и ограничените правомощия на армията.

- Вие, като народен представител, изяснихте ли си ще се изграждат ли нови бежански лагери или центрове?
- Аз съм народен представител от парламентарната група на БСП и позицията на моята партия, както и на кметовете издигнати от БСП, е категорично против 208-мо постановление на МС. Колкото до изграждането на нови лагери, ако е свързано с разделянето на мигрантите по националности, това е нужна мярка. Но тези лагери не трябва да са маскирана форма за увеличаване на капацитета на приемане на нови мигранти. Управляващите вземат самостоятелни решения и не ги правят обществено достояние за обсъждане и публичен дебат. Изправят населението пред свършен факт, с което създават непрекъснато напрежение в различни общини. Това не може да продължава безкрайно. Нужна е ясна и категорична държавна позиция, съобразена със суверена.

- Защо бе увеличен бюджетът на НСО? Трябва ли й на службата нова бронирана кола за един милион?
- Бюджетът се внасе от правителството на ГЕРБ и се гласува в парламента от коалиционното мнозинство около ГЕРБ. Заради хаоса, който предизвика управлението им, за кратко време обслужваните от НСО ще нараснат почти двойно. Законовата уредба предоставя охрана, както на действащите президент, председател на НС, министър председател и др., също и на бившите, за период от четири години след изтичане на мандатите им. За кратко време, в рамките на бюджета за 2017, охраняваните лица ще нараснат почти двойно заради кратките мандати на парламента и правителствата. През годината ще трябва да бъдат направени и допълнителни разходи свързани с мерките за сигурност във връзка с предстоящото българско председателство на ЕС. Колкото до нови бронирани коли, службата трябва да е преценила потребността от такъв разход.

- Как ще коментирате това, че от една страна парите за НСО се увеличават, а от друга, джипове, които ползва службата, се водят на други ведомства и са купени от техните бюджети?
- Това е някаква вратичка в нормативната уредба, през която, както разбрахме могат "да преминат" и по-едрогабаритни возила. Лицемерно е в държава, която една голяма група хора живеят в нищета, премиерът да обяснява колко важно за неговата сигурност е да се движи в луксозен джип, който всъщност е закупен от някакво ловно стопанство за да развива своята дейност. Такива неща отвратиха обществото от днешните политици до такава степен, че постави всички под общ знаменател, подложи под съмнение цялостния модел за делегиране на мандат на народното представителство.

- Необходимо ли е наистина всички бивши премиери да имат държавна охрана?
- Важният държавен пост свързан с вземането на отговорни решения, които са прерогатив на министър председателя изисква и съответстващо отношение към неговата персона след освобождаване на заемания пост. Едва ли това трябва да се превръща в основание за дълговечни облаги, за които се разходва огромен държавен ресурс. Вероятно в размер на една година такива лица влизат отново в своето предхождащо заемания пост амплоа. Такъв период според мен е достатъчен  за запазване на привилегирования статут. Четири години е необосновано дълъг срок.


От категорията

Георги Марков: До разпад на ЕС няма да се стигне, но този съюз вече е изчерпан

Георги Марков-1480145853.png

След голямото преселение към Европа, което беше дирижирано и с помощта на ...

23 юни 2018 | 15:18

Четири сценария за Турция след изборите

Реджеп Ердоган и Мухарем Индже-1529751547.jpg

Икономическият коз, който досега помагаше на ПСР да печели, в момента има ...

23 юни 2018 | 13:58

Симеон Николов: Капаните за България на предстоящите разговори по мигрантската политика на ЕС

-1526669786.jpg

Съвсем не е вярно, че имаме "нулев" мигрантски поток. Прогнозите са, ...

23 юни 2018 | 18:31

Акад. Георги Марков: Като я видя тази г-жа Захариева, настръхвам! Тя изобщо не е в час!

-1515930250.jpg

Искат да вкарат Македония в НАТО с моркова на Европейския съюз, но политиците ...

19 юни 2018 | 08:20

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.