Крем супа от земни ябълки

14150 | 16 февр. 2015 | 19:01

Шеф готвач Жоро Иванов: Продукти, технологии, професионализъм – това е гурме

-1424106308.jpgЖоро Иванов-1424106337.jpg

Автор:


Шеф готвачът на петзвездния „Гранд хотел София“ и на останалите хотели от групата Жоро Иванов е постигнал почти всичко, за което може да мечтае човек в професията. След като завършва Френския кулинарен институт в Ню Йорк, той работи седем години в прочутия ресторант La Truffe Noire в Брюксел, спечелил две звезди „Мишлен“. Кулинарните му вълшебства са оценени и в Рим, и ООН, в Ню Йорк. Всъщност, ако имаше „Оскар“ за готвачи, той щеше да е притежател на статуетката. Но вместо комфортното съществуване в чужбина този жаден за предизвикателства творец и работохолик неочаквано се връща в България. Обяснява решението си простичко - почувствал, че тук може да е най-полезен. „Професията ни е креативно-занаятчийска, мога да я сравня с швейцарската часовникарска индустрия“, казва Жоро Иванов. Трябват години, докато влезеш във философията й, нужни са много концентрирани усилия, дисциплина и всеотдайност. Според него формирането на гурме културата започва от промяната на манталитета. Днес той работи за това и като вицепрезидент на „Евро-Ток интернационал“ - асоциацията на топготвачите в Европа и президент на „Евро-Ток България“.

 

На читателите на в. „Преса“ Жоро Иванов предлага да обърнат внимание на два полезни продукта - стридите, които напразно, както се оказва, мислим за непосилно скъпи, и позабравените земни ябълки.

 

Крем супа от земни ябълки

 

Необходими продукти

 

1/2 кг земни ябълки

1 ябълка

1 банан

няколко глави лук шалот

50 г целина

150 мл сметана

20 г масло

20 мл зехтин

малко сол (морска или хималайска)

100-150 мл зеленчуков бульон

 

Начин на приготвяне

 

1. Земните ябълки, известни и като ерусалимски артишок, се обелват, нарязват се на малки кубчета и се изсипват в тенджерата.

2. Към тях се прибавят обелените и нарязани пак на кубчета ябълка, лук шалот и целина.

3. Всички зеленчуци се овкусяват със сол и се задушават.

4. След като омекнат, към тях се добавя бананът.

5. Добавя се и бульонът - той трябва да е поне двойно повече от обема на останалите продукти.

6. Всичко се задушава.

7. Добавя се сметаната.

8. Супата ври още няколко минути на тих огън.

9. Сваля се от котлона и се пасира.

 

Земните ябълки, леко сотирани, могат да се използват и в салата, и като гарнитура.

 


От категорията

Печен патладжан със сирене по гръцки

Печен патладжан със сирене по гръцки-1596117176.jpg

30 юли 2020 | 16:52

Изба „Вила Мелник“ е в Топ 50 на най-добрите винарни в света
(Видео)

Изба „Вила Мелник“  е в Топ 50 на най-добрите винарни в света-1595360597.jpg

Българските производители са на 39-то място в компанията на световноизвестни ...

21 юли 2020 | 22:39

Лятна манджа с тиквички и маслини
(Видео)

Лятна манджа с тиквички и маслини-1594030315.jpg

6 юли 2020 | 13:11

Сладкиш с череши
(Видео)

Сладкиш с череши-1592903078.jpg

23 юни 2020 | 12:04