Дмитрий Песков

Москва и Рияд се радват на много добри отношения, подчерта говорителят Дмитрий Песков

Кремъл: Никой не трябва да се меси в петролния спор между Русия и Саудитска Арабия

2548 | 22 март 2020 | 16:42

Междувременно лобистите на американските производители обсаждат Белия дом и отделите на Министерството на финансите и търговията, за да търсят съдействие срещу ниските цени


Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че никой не трябва да се намесва в отношенията на Русия и Саудитска Арабия, докато конфликтът с цените на петрола продължава да тревожи световните пазари. Той заяви пред репортери в петък, че отношенията между Москва и Рияд остават силни въпреки разногласието, което според него не е ценова война, пише американското списание Newsweek, цитирано от Агенция "Фокус".

"Между Русия и Саудитска Арабия няма ценови войни", каза Песков, според руската държавна информационна агенция ТАСС. "Има много неблагоприятна ценова среда за много страни", добави той. Песков заяви, че двете държави все още се радват на "добри отношения и партньорство".

Цената на петрола се срина по-рано този месец, когато двете страни се разминаха по предложените ограничения върху производството. Като се бори със свръхпредлагането и забавянето на търсенето поради коронавируса, картелът ОПЕК, доминиран от Саудитска Арабия разпореди намаляване на производството, за да нараснат цените.

Но Русия - която три години си сътрудничи с ОПЕК по споразумението ОПЕК+ - отказа да се примири, като може би се стреми да придобие по-голям пазарен дял за себе си.

Като отмъщение, саудитите повишиха производството и наводниха пазара, принуждавайки цената на петрола да падне за всички производители.

От това страдат и американските производители. През последните години САЩ стана самодостатъчен в петрола и най-големият световен производител благодарение на шистовия добив.

Но много производители са силно задлъжнели и дългото задържане на ниски цени може да ги извади от пазара.

В четвъртък президентът Доналд Тръмп заяви, че ще се намеси в ценовата война в „подходящия момент“. The Wall Street Journal съобщава, че администрацията - под натиск от американски фирми - обмисля дипломатическа офанзива при саудитците и нови санкции срещу Русия за прекратяване на ценовата война.

Но Песков каза в петък: „Не смятаме, че някой трябва да се намесва в тези отношения“.

Тръмп също предположи, че настоящата ситуация е "много пагубна за Русия, защото като погледнете, цялата им икономика се основава на това (петрола)".

Песков не се съгласи, въпреки че призна, че ситуацията е "доста неприятна". Той добави: „Когато казвате, че това е катастрофа за Русия, вероятно няма начин да се съгласим с това на този етап, тъй като нашият президент и нашето правителство отново потвърдиха, че имаме солиден буфер за няколко години, който ще подкрепи изпълнението на всички социални ангажименти, планове за развитие и т.н. "

Междувременно лобистите за американските производители ходят на срещи в Белия дом и отделите на Министерството на финансите и търговията, за да поискат съдействие, съобщава The Wall Street Journal. Сред исканите мерки са дипломатическа намеса и покупки за американския стратегически петролен резерв, според хора, запознати с тези разговори.

 


От категорията

Джонсън с емоционално писмо до британците: Моля, настоявам, останете си в къщи! Спасете живот!

Джонсън с емоционално писмо до британците-1586208886.jpg

"Зная, че много от вас ще бъдат дълбоко разтревожени относно финансовия ...

7 апр. 2020 | 00:30

Урсула фон дер Лайен: България показва, че солидарността все още е в сърцето на ЕС

-1473342982.jpg

Никога няма да забравим, че България изпрати защитно облекло на Австрия. Всичко ...

7 апр. 2020 | 06:43

Британският министър Гоув се самоизолира заради съмнения за Covid-19

-1571565306.jpg

От 2017 г. постът, който заема, е равностоен на вицепремиер

7 апр. 2020 | 13:54

За първи път Русия регистрира повече от хиляда заразени с Covid-19 за един ден

-1585553693.jpg

До момента са изследвани почти 800 000 жители на Русия с под 1% положителни ...

7 апр. 2020 | 13:50

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.