Кремъл ни попари: Няма договорка за Турски поток. Има само желание на България

Премиерът Борисов съкрати посещението си и престоя в Москва само 12 часа

Кремъл ни попари: Няма договорка за руски газ за хъба "Балкан"! Има само желание на България

28722 | 31 май 2018 | 01:38

"Реализирането на този интерес на практика е обусловен от много причини. Не може да се реализира, ако няма определени гаранции от страна на Европейската комисия, от самата България, като се има предишния опит", подчерта Песков.


Няма договорка за доставка руски газ за България през Турски поток, съобщи Кремъл след приключване на посещението на българския премиер Борисов в руската столица. А това означава, че няма да може да функционира газоразпределителният хъб "Балкан" край Варна.

 

"Русия и България проявяват интерес за развитието на проекта "Турски поток" към България, но на преговорите между президента Владимир Путин и българския премиер Бойко Борисов не са достигнати никакви конкретни договорки. 

Това заяви пред руските журналисти говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. 

Думите на Песков дойдоха само час след завършването на съвместния брифинг на президента Путин и премиера Борисов, на който двамата увериха, че  "Турски поток" твърдо стига до нашата граница.

 

"Не, засега не са се договорили. И не беше задачата да се договорят, нямаше и възможности за такава договорка по време на преговорите", каза Песков. 

По същото време след среща с българската общност в посолството ни в Москва премиерът Борисов уверяваше българските журналисти, че с европейския лъч на "Турски поток" ще се захранва хъба "Балкан" и че там ще влизат 15.75 млрд.куб. м. руски газ. И това било договорено с Путин. Такова нещо обаче не чухме от устата на Путин.

 

Борисов разказа пред българските медии, че твърдо е поставил условие на руснаците половината от количеството на "Турски поток" да остава в хъба и неговият оператор да търгува с тях и даже се радваше как руските газовици били натиснати от Путин за това. "Заедно с горивото от Украйна стават 34-35 млрд. куб.м., които минават през България", поясни премиерът, подчертавайки, че това гориво ще бъде за Хъба край Варна, който трябва да бъде построен като европейски проект.

 

Според  говорителя на Кремъл обаче "Реализирането на този интерес на практика е обусловен от много причини. Не може да се реализира, ако няма определени гаранции от страна на Европейската комисия, от самата България, като се има предишния опит".

 

Изричното условие на Европейската комисия е за хъба да се намери и трети източник на газ, за да продължи да подкрепя проекта. Това означава, че разговорите за "Турски поток" ще бъдат водени паралелно и с Брюксел, "за да се намери формулата за газовия хъб",  както каза Путин.

 

По думите на Песков все пак наличието на интерес и от двете страни е предпоставка за започване на работа в тази посока. това наистина пролича и по време на пресконференцията.

"Те (българите) имат желание да получат отклонение, но въпросът е откъде, през кои граници", коментира Песков, като посочи, че "Южен поток" е бил насочен директно към България, докато "Турски поток" вече е фактически реализиран и е трудно да се направи такова отклонение.

"Към момента няма как отклонението да се реализира, защото няма гаранции от страна на Европейската комисия и България, с оглед предишния опит” (с „Южен поток” – б.р.)., посочи Песков

 

Той не отговори на въпроса как точно ще може все пак да се реализира подобна инициатива и подчерта, че на преговорите между Путин и българския премиер Борисов не са постигнати никакви конкретни договорки по газовата тема.

Винаги сме обсъждали с турските колеги възможността "Турски поток" да мине през България, каза Путин, но това прозвуча по-скоро като неангажиращо послание, а не като ясен проект, върху който се работи.

В хода на пресконференцията Путин заяви, че въпросът за преноса на газ от „Турски поток“ към Европа през България „се разработва в практически план с Турция и България“, но не влезе в никаква конкретика и нито веднъж не спомена името на хъба "Балкан".

Руският президент подчерта, че въпросът за обемите на транзитния газ през България трябва да бъде обвързан с обемите на доставките по други коридори.

 

"От името на българите изказвам благодарности, че отново се връщаме към газоразпределителната роля, която имахме на Балканите. Да, можеше да дойде руска тръба навремето през "Южен поток", но това са минали събития", изказа съжалението си Борисов. Думите му, че отново ставаме газоразпределител на Балканите не получиха практическо потвърждение от руския президент.

 

Българският премиер благодари на Путин, че въпреки напрегнатите отношения между България и Русия заради провала на проекта руският президент му е прощавал "като по-голям". Путин добави, че малко се притеснява от това сравнение, тъй като по-големият винаги плаща. Президентът подчерта, че загубите на "Газпром" от спирането на "Южен поток" били в рамките на 800 милиона евро.

 

Борисов увери още, че има подкрепа на Европейската комисия за газовия хъб "Балкан", и припомни как председателят на комисията Жан-Клод Юнкер е показал схема на газови хъб на среща по време на председателството в София. Путин прие това с хладен поглед. "Вчера говорих с г-н Ердоган и той потвърди, че е съгласен "Турски поток" да има разклонение към България", заяви Путин, но веднага добави, че обемите и цените ще бъдат определени с по-нататъшни договори.

 

"Газпром" и "Булгартранзгаз" ще се разберат за условията, по които ще става транзитът през България към страните от Балканите и Западна Европа. Шефът на "Булгартранзгаз", който беше в делегацията, отказа да даде подробности и да потвърди наличието на договорка за руски газ на хъба "Балкан".

 

Истината е, че  Русия не желае да ползва хъба "Балкан", а само да транзитира природен газ през България за Сърбия и страните от Западна и Централна Европа. И това е бил проблемът по време на преговорите между Путин и Борисов.

Българското предложение е руският газ да се доставя до газоразпределителния хъб, а след това от него да се търгува за която държава желае да купи.

Русия засега не е отстъпила и затова говорителят Песков обяви, че двете страни не са се договорили за доставката на руски газ през България за хъба край Варна.

Според предварителните проучвания без руски газ хъбът "Балкан" не може да функционира.

България няма да получи разрешение от ЕК за газопровод, който само да транзитира руски газ. Още повече, че хъбът "Балкан" е включен в списъка на проектите от общ интерес на ЕК. България няма мандат да се съгласи за нещо повече от ползването на хъба като център за дистрибуция, което руснаците не приемат. 

 

Руската информационна агенция ТАСС съобщи, че шефът на руската "Лукойл" Вагит Алекперов е съдействал на българския министър-председател Бойко Борисов да се срещне в Москва с руския си колега Дмитрий Медведев.

 

Срещата с Медведев влезе в последния момент в програмата на посещението на премиера Борисов.

 

"Благодарим за хубавото време. Благодарим на екипа ви, на министрите, на г-н Алекперов (участващ в разговора ) за възможността да се срещнем с вас", е цитиран да казва Борисов. Уточнението, че Алекперов е участвал в срещата, е на ТАСС.

 

Близо два часа продължиха преговорите, които Путин определи като "делови и резултатни".

Документи обаче не бяха подписани. От петимата министри само Боил Банов проведе среща със своя руски колега. Теменужка Петкова също не проведе среща с шефа на "Газпром", както се очакваше, и който беше в разширения състав на руската делегация. Томислав Дончев и Влади Горанов бяха само слушатели на разговорите.

 

Късно снощи българската делегация се завърна в София. Поради изчерпване на ангажиментите, визитата бе съкратена с един ден. Борисов престоя в Москва само 12 часа


От категорията

Премиерът: Една нация има сила, когато духът и огненият меч се кръстосат (Видео+Снимки)

-1558691270.jpg

Министър-председателят присъства на изложбата „Мечът на хан Кубрат“ заедно с ...

24 май 2019 | 09:30

Йотова: Просветата и културата ни направиха народ и превърнаха българската държава в духовна империя

Вицепрезидентът присъства на честването на 160-годишнината на Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в село Обручище. Снимка Прессекретариат на президента-1558684248.jpg

Вицепрезидентът присъства на честването на 160-годишнината на Основно училище ...

24 май 2019 | 10:48

С празнично шествие община Момчилград отбеляза 24 май

Сунай Хасан награди абитуриенти-отличници от всички момчилградски училища-1558720023.jpg

В шествието се включиха кметът на общината Сунай Хасан, депутатът от Момчилград ...

24 май 2019 | 20:45

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Мюнхен: Европа винаги е била дясна и разумът ще надделее (Видео)

-1558719607.jpg

Европейските лидери от семейството на ЕНП застанаха заедно на сцената с ...

24 май 2019 | 20:14

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


31 май 2018 | 16:17Наложи се Песков да разсее едно недоразумение в изказването на Б.Б. Последният каза, че са се договорили с Вл.П. за тръба с природен газ директно за България. Факт е, че на пресконференцията Б.Б. блъфира, че са се "договорили", докато руският президент информира, че е провел телефонен разговор с Ердоган предния ден и той не възразява едно отклонение на тръбата да премине през България. Не възразява не означава постигната договореност. Русия подвежда газа до брега на Турция. Там той става турски газ и Б.Б. трябва по скоро да се договаря с Ердоган при съдействието на Вл.П., а не с Путин Да не се получи връщане от Истанбул на газ обратно към БГ


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


31 май 2018 | 15:58В Ютуб има 2 клипа със срещата МУ с Путин и Пресконференцията след това. Не можах да изгледам всичко, защото малко след началото ме хвана срам, че съм българин. По голям простак и тъпигьоз човек от БАЙ Х..Й през живота си не съм виждал, нито пък съм чувал.___Как го изтърпя Путин, не ми е ясно. Ако аз бях на мястото на Путин, щях да го изритам най позорно още в началото.____Гледайте клиповете, та и вас да ви хване срам и да не ходите а гъби на следващите избори !!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ХХХ


31 май 2018 | 11:09Борисов разказа пред българските медии, че твърдо е поставил условие на руснаците половината от количеството на "Турски поток" да остава в хъба и неговият оператор да търгува с тях и после? май си хвана предсрочно самолетчето за РъБъ


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Христо Ботьов


31 май 2018 | 10:50отиде като аслан и се върна като насран


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Барбара


31 май 2018 | 14:05!!!


Сурвакар Балкански


31 май 2018 | 10:39Борисов получи възпитателна и заслужена "плесница"от Путин !Въпреки неговите изявления истаната е малко по друга!Благодарение на великодушието на Русия ,все пак са ни обещали да изпълнят част от исканията ни !Отнася се за строежа на АЕЦ "Белене" и тръбата от Турция да бъде заустена на българска територия !За това Борисов трябва да е благодарен главно на руския президент ,че го е договорил предварително с Ердоган!От нея може би ще постъпва малко газ за хъба"Балкан", но засега директна тръба с руси газ за него не е обещана !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Калинка


31 май 2018 | 10:05Каква "историческа среща", както я нарекоха присъдружните медии. Какви студени сини очи на домакина. Жалкото е, че един народ вече десет години е в безпътица заради илитератското управление на една шайка.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Севтопол


31 май 2018 | 11:58Калинке, искаш народът вече да влезе в правия път на Русия ли? Половин век бяхме в този път и видяхме докъде ни изведе. Не, благодаря!


Marta


31 май 2018 | 09:11Сега да ходи да ццИлува задника на Ердоган. Нещастник. Направи ни ВАСАЛИ на Турция ей така, от ГЛУПСОТ. В затвора трябва да е, в затвора


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Севтопол


31 май 2018 | 12:00Да се чуди човек, след толкова много писане как все още не си научила правописа?!


Барбара


31 май 2018 | 09:06Като се имат предвид резултатите от тази среща и пораженията, които нанесе Борисов с шайката си на България, особено чрез спирането на енергийните проекти, има всички основания да бъде съден за предателство на националните интереси.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


31 май 2018 | 09:39Борисов не е спирал нищо, защото няма правомощията нито да спира, нито да почва каквото и да е било, понеже е само наместник на волята на германския канцлер и неговите мекерета в Брюксел. Проектът беше спрян от евро катуна, като преговорите с Газпром се водеха от съответния енергиен комисар. Тук местната брюкселска администрация в лицето на Борисов просто изпълни взетото решение. Визитата на американските сенатори просто сложи финална точка на сагата.


Българина


31 май 2018 | 08:22Герб и плевнлиев 10 г ритаха Русия, сега, това е техен резултат. До 10 г България 100 процента в турската енергийна орбита, квартал на истанбул. Русия ше ни реже докато не дойде деуг на власт който да не лъже всеки ден по 5 пъти щото цру го държи с компромати. Вие си го избрахте, още шамари ще ядем от Русия заслужено.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


някой си там


31 май 2018 | 08:21В тез сини очи какво видя мъри? Че гейтакът в тех липсва :)))


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Ilieva


31 май 2018 | 08:14Срам и позор за лоялната , евроатлантическа България ,отказала се да работи за своите икономически интереси ! Продала се за целуване ,прегръдки ,потупване по рамото и лицемерни нищонезначещи похвали от "западните ни приятели и партньори"! Ликувай народе има банани !!!!!!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


31 май 2018 | 09:00"Продала се за целуване, прегръдки, потупване по рамото"._____БЪЛГАРИЯ не се е продала. Човекът с комплекси за малоценност, БОРИСОВ, предаде България. Предаде я за личен, мутренски интерес, заключаващ се единствено в лична ФИНАНСОВА изгода. ТОЙ затова ходи в Лихтенщайн___да си нагледа банковите сметки и тези на Пеевски и Доган.____За БОРИСОВ затвора ще е малко. Публичен линч и публично обесване следва да му се полага !!!____НО ВСИЧКИ НИЕ СИ ГО ЗАСЛУЖАВАМЕ, СЛЕД КАТО РАЗРЕШИХМЕ МУТРА ДА НИ УПРАВЛЯВА !!!___ХАК ДА НИ Е !!!


Marta


31 май 2018 | 08:11Той Бойчето така излиза и тук и бръщолеви небивалици, а ние блеееем ли блеееем и овците му вярват. Икономически Цъфтеж, високи заплатии, ако го слушаш направо сме задминали Китайската икономика. А осъзнавате ли какво означава Кремъл да ви ОПРОВЕРГАВА ЛЪЖИТЕ. Какъв СРАМ И ПОЗОР Е ТОВА. И те го ОБЯВИХА ЗА ЛЪЖЕЦ...ЧИСТИТУУУ


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Пламен


31 май 2018 | 07:52Газ ще има и още как!Всички ТЕЦ ове ще станаг ДЕЦ Доган електрически централи . Ще работят на "браунов " газ!Първата вече работи във Варна.Следват "Мариците". А докато Сокола доусъвършенства технологията на Горивната клатка ще са на природен "Руски" газ.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


31 май 2018 | 07:49Всички помним лъжите на Тиквун как аха аха ще изкопаме огромни залежи газ в блока "Хан Аспарух" (даже се приближиха максимално до румънската акватория, където съседите са намирали газ). Не откриха нищо, всичко се оказа кьорфишек за замазване на резила с Южен поток.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zahari savov


31 май 2018 | 07:47Екскурзоводът с екскурзиантите се завърнаха преждевременно в България! На руснаците тези мурафети не минават! Важното е, че отчетохте дейност за сметка на българския данъкоплатец!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.