Кремъл ни попари: Няма договорка за Турски поток. Има само желание на България

Премиерът Борисов съкрати посещението си и престоя в Москва само 12 часа

Кремъл ни попари: Няма договорка за руски газ за хъба "Балкан"! Има само желание на България

52974 | 31 май 2018 | 01:38

"Реализирането на този интерес на практика е обусловен от много причини. Не може да се реализира, ако няма определени гаранции от страна на Европейската комисия, от самата България, като се има предишния опит", подчерта Песков.


Няма договорка за доставка руски газ за България през Турски поток, съобщи Кремъл след приключване на посещението на българския премиер Борисов в руската столица. А това означава, че няма да може да функционира газоразпределителният хъб "Балкан" край Варна.

 

"Русия и България проявяват интерес за развитието на проекта "Турски поток" към България, но на преговорите между президента Владимир Путин и българския премиер Бойко Борисов не са достигнати никакви конкретни договорки. 

Това заяви пред руските журналисти говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. 

Думите на Песков дойдоха само час след завършването на съвместния брифинг на президента Путин и премиера Борисов, на който двамата увериха, че  "Турски поток" твърдо стига до нашата граница.

 

"Не, засега не са се договорили. И не беше задачата да се договорят, нямаше и възможности за такава договорка по време на преговорите", каза Песков. 

По същото време след среща с българската общност в посолството ни в Москва премиерът Борисов уверяваше българските журналисти, че с европейския лъч на "Турски поток" ще се захранва хъба "Балкан" и че там ще влизат 15.75 млрд.куб. м. руски газ. И това било договорено с Путин. Такова нещо обаче не чухме от устата на Путин.

 

Борисов разказа пред българските медии, че твърдо е поставил условие на руснаците половината от количеството на "Турски поток" да остава в хъба и неговият оператор да търгува с тях и даже се радваше как руските газовици били натиснати от Путин за това. "Заедно с горивото от Украйна стават 34-35 млрд. куб.м., които минават през България", поясни премиерът, подчертавайки, че това гориво ще бъде за Хъба край Варна, който трябва да бъде построен като европейски проект.

 

Според  говорителя на Кремъл обаче "Реализирането на този интерес на практика е обусловен от много причини. Не може да се реализира, ако няма определени гаранции от страна на Европейската комисия, от самата България, като се има предишния опит".

 

Изричното условие на Европейската комисия е за хъба да се намери и трети източник на газ, за да продължи да подкрепя проекта. Това означава, че разговорите за "Турски поток" ще бъдат водени паралелно и с Брюксел, "за да се намери формулата за газовия хъб",  както каза Путин.

 

По думите на Песков все пак наличието на интерес и от двете страни е предпоставка за започване на работа в тази посока. това наистина пролича и по време на пресконференцията.

"Те (българите) имат желание да получат отклонение, но въпросът е откъде, през кои граници", коментира Песков, като посочи, че "Южен поток" е бил насочен директно към България, докато "Турски поток" вече е фактически реализиран и е трудно да се направи такова отклонение.

"Към момента няма как отклонението да се реализира, защото няма гаранции от страна на Европейската комисия и България, с оглед предишния опит” (с „Южен поток” – б.р.)., посочи Песков

 

Той не отговори на въпроса как точно ще може все пак да се реализира подобна инициатива и подчерта, че на преговорите между Путин и българския премиер Борисов не са постигнати никакви конкретни договорки по газовата тема.

Винаги сме обсъждали с турските колеги възможността "Турски поток" да мине през България, каза Путин, но това прозвуча по-скоро като неангажиращо послание, а не като ясен проект, върху който се работи.

В хода на пресконференцията Путин заяви, че въпросът за преноса на газ от „Турски поток“ към Европа през България „се разработва в практически план с Турция и България“, но не влезе в никаква конкретика и нито веднъж не спомена името на хъба "Балкан".

Руският президент подчерта, че въпросът за обемите на транзитния газ през България трябва да бъде обвързан с обемите на доставките по други коридори.

 

"От името на българите изказвам благодарности, че отново се връщаме към газоразпределителната роля, която имахме на Балканите. Да, можеше да дойде руска тръба навремето през "Южен поток", но това са минали събития", изказа съжалението си Борисов. Думите му, че отново ставаме газоразпределител на Балканите не получиха практическо потвърждение от руския президент.

 

Българският премиер благодари на Путин, че въпреки напрегнатите отношения между България и Русия заради провала на проекта руският президент му е прощавал "като по-голям". Путин добави, че малко се притеснява от това сравнение, тъй като по-големият винаги плаща. Президентът подчерта, че загубите на "Газпром" от спирането на "Южен поток" били в рамките на 800 милиона евро.

 

Борисов увери още, че има подкрепа на Европейската комисия за газовия хъб "Балкан", и припомни как председателят на комисията Жан-Клод Юнкер е показал схема на газови хъб на среща по време на председателството в София. Путин прие това с хладен поглед. "Вчера говорих с г-н Ердоган и той потвърди, че е съгласен "Турски поток" да има разклонение към България", заяви Путин, но веднага добави, че обемите и цените ще бъдат определени с по-нататъшни договори.

 

"Газпром" и "Булгартранзгаз" ще се разберат за условията, по които ще става транзитът през България към страните от Балканите и Западна Европа. Шефът на "Булгартранзгаз", който беше в делегацията, отказа да даде подробности и да потвърди наличието на договорка за руски газ на хъба "Балкан".

 

Истината е, че  Русия не желае да ползва хъба "Балкан", а само да транзитира природен газ през България за Сърбия и страните от Западна и Централна Европа. И това е бил проблемът по време на преговорите между Путин и Борисов.

Българското предложение е руският газ да се доставя до газоразпределителния хъб, а след това от него да се търгува за която държава желае да купи.

Русия засега не е отстъпила и затова говорителят Песков обяви, че двете страни не са се договорили за доставката на руски газ през България за хъба край Варна.

Според предварителните проучвания без руски газ хъбът "Балкан" не може да функционира.

България няма да получи разрешение от ЕК за газопровод, който само да транзитира руски газ. Още повече, че хъбът "Балкан" е включен в списъка на проектите от общ интерес на ЕК. България няма мандат да се съгласи за нещо повече от ползването на хъба като център за дистрибуция, което руснаците не приемат. 

 

Руската информационна агенция ТАСС съобщи, че шефът на руската "Лукойл" Вагит Алекперов е съдействал на българския министър-председател Бойко Борисов да се срещне в Москва с руския си колега Дмитрий Медведев.

 

Срещата с Медведев влезе в последния момент в програмата на посещението на премиера Борисов.

 

"Благодарим за хубавото време. Благодарим на екипа ви, на министрите, на г-н Алекперов (участващ в разговора ) за възможността да се срещнем с вас", е цитиран да казва Борисов. Уточнението, че Алекперов е участвал в срещата, е на ТАСС.

 

Близо два часа продължиха преговорите, които Путин определи като "делови и резултатни".

Документи обаче не бяха подписани. От петимата министри само Боил Банов проведе среща със своя руски колега. Теменужка Петкова също не проведе среща с шефа на "Газпром", както се очакваше, и който беше в разширения състав на руската делегация. Томислав Дончев и Влади Горанов бяха само слушатели на разговорите.

 

Късно снощи българската делегация се завърна в София. Поради изчерпване на ангажиментите, визитата бе съкратена с един ден. Борисов престоя в Москва само 12 часа


От категорията

Радев: Не може хората с пълни шкафчета да канят на диалог тези с празни (ВИДЕО)

Снимка: бТВ-1600937438.jpg

„Трябва да има и ясен отговор на публикациите на „Шпигел“, където има ...

24 септ. 2020 | 11:45

Борисов за записите: Хората на Радев ме сготвиха с помощта на една госпожа, ченгеджийски номер!

Кадър: Фейсбук-1600936385.jpg

“Радев какво казва? – да дадат оставка и тогава да говориме. Ама аз като дам ...

24 септ. 2020 | 10:59

ГЕРБ-Банско призовава Георги Икономов да подаде оставка като общински съветник

Георги Икономов-1572283462.png

С цялото ни уважение към него, бихме искали да му припомним, че той в момента е ...

24 септ. 2020 | 16:42

Радев и Йотова награждават младежи в рамките на Международната награда на херцога на Единбург

-1580122938.jpg

В Свищов те ще участват в церемония по награждаването. Държавният глава е ...

24 септ. 2020 | 16:31