Кремъл ни попари: Няма договорка за Турски поток. Има само желание на България

Премиерът Борисов съкрати посещението си и престоя в Москва само 12 часа

Кремъл ни попари: Няма договорка за руски газ за хъба "Балкан"! Има само желание на България

27934 | 31 май 2018 | 01:38

"Реализирането на този интерес на практика е обусловен от много причини. Не може да се реализира, ако няма определени гаранции от страна на Европейската комисия, от самата България, като се има предишния опит", подчерта Песков.


Няма договорка за доставка руски газ за България през Турски поток, съобщи Кремъл след приключване на посещението на българския премиер Борисов в руската столица. А това означава, че няма да може да функционира газоразпределителният хъб "Балкан" край Варна.

 

"Русия и България проявяват интерес за развитието на проекта "Турски поток" към България, но на преговорите между президента Владимир Путин и българския премиер Бойко Борисов не са достигнати никакви конкретни договорки. 

Това заяви пред руските журналисти говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. 

Думите на Песков дойдоха само час след завършването на съвместния брифинг на президента Путин и премиера Борисов, на който двамата увериха, че  "Турски поток" твърдо стига до нашата граница.

 

"Не, засега не са се договорили. И не беше задачата да се договорят, нямаше и възможности за такава договорка по време на преговорите", каза Песков. 

По същото време след среща с българската общност в посолството ни в Москва премиерът Борисов уверяваше българските журналисти, че с европейския лъч на "Турски поток" ще се захранва хъба "Балкан" и че там ще влизат 15.75 млрд.куб. м. руски газ. И това било договорено с Путин. Такова нещо обаче не чухме от устата на Путин.

 

Борисов разказа пред българските медии, че твърдо е поставил условие на руснаците половината от количеството на "Турски поток" да остава в хъба и неговият оператор да търгува с тях и даже се радваше как руските газовици били натиснати от Путин за това. "Заедно с горивото от Украйна стават 34-35 млрд. куб.м., които минават през България", поясни премиерът, подчертавайки, че това гориво ще бъде за Хъба край Варна, който трябва да бъде построен като европейски проект.

 

Според  говорителя на Кремъл обаче "Реализирането на този интерес на практика е обусловен от много причини. Не може да се реализира, ако няма определени гаранции от страна на Европейската комисия, от самата България, като се има предишния опит".

 

Изричното условие на Европейската комисия е за хъба да се намери и трети източник на газ, за да продължи да подкрепя проекта. Това означава, че разговорите за "Турски поток" ще бъдат водени паралелно и с Брюксел, "за да се намери формулата за газовия хъб",  както каза Путин.

 

По думите на Песков все пак наличието на интерес и от двете страни е предпоставка за започване на работа в тази посока. това наистина пролича и по време на пресконференцията.

"Те (българите) имат желание да получат отклонение, но въпросът е откъде, през кои граници", коментира Песков, като посочи, че "Южен поток" е бил насочен директно към България, докато "Турски поток" вече е фактически реализиран и е трудно да се направи такова отклонение.

"Към момента няма как отклонението да се реализира, защото няма гаранции от страна на Европейската комисия и България, с оглед предишния опит” (с „Южен поток” – б.р.)., посочи Песков

 

Той не отговори на въпроса как точно ще може все пак да се реализира подобна инициатива и подчерта, че на преговорите между Путин и българския премиер Борисов не са постигнати никакви конкретни договорки по газовата тема.

Винаги сме обсъждали с турските колеги възможността "Турски поток" да мине през България, каза Путин, но това прозвуча по-скоро като неангажиращо послание, а не като ясен проект, върху който се работи.

В хода на пресконференцията Путин заяви, че въпросът за преноса на газ от „Турски поток“ към Европа през България „се разработва в практически план с Турция и България“, но не влезе в никаква конкретика и нито веднъж не спомена името на хъба "Балкан".

Руският президент подчерта, че въпросът за обемите на транзитния газ през България трябва да бъде обвързан с обемите на доставките по други коридори.

 

"От името на българите изказвам благодарности, че отново се връщаме към газоразпределителната роля, която имахме на Балканите. Да, можеше да дойде руска тръба навремето през "Южен поток", но това са минали събития", изказа съжалението си Борисов. Думите му, че отново ставаме газоразпределител на Балканите не получиха практическо потвърждение от руския президент.

 

Българският премиер благодари на Путин, че въпреки напрегнатите отношения между България и Русия заради провала на проекта руският президент му е прощавал "като по-голям". Путин добави, че малко се притеснява от това сравнение, тъй като по-големият винаги плаща. Президентът подчерта, че загубите на "Газпром" от спирането на "Южен поток" били в рамките на 800 милиона евро.

 

Борисов увери още, че има подкрепа на Европейската комисия за газовия хъб "Балкан", и припомни как председателят на комисията Жан-Клод Юнкер е показал схема на газови хъб на среща по време на председателството в София. Путин прие това с хладен поглед. "Вчера говорих с г-н Ердоган и той потвърди, че е съгласен "Турски поток" да има разклонение към България", заяви Путин, но веднага добави, че обемите и цените ще бъдат определени с по-нататъшни договори.

 

"Газпром" и "Булгартранзгаз" ще се разберат за условията, по които ще става транзитът през България към страните от Балканите и Западна Европа. Шефът на "Булгартранзгаз", който беше в делегацията, отказа да даде подробности и да потвърди наличието на договорка за руски газ на хъба "Балкан".

 

Истината е, че  Русия не желае да ползва хъба "Балкан", а само да транзитира природен газ през България за Сърбия и страните от Западна и Централна Европа. И това е бил проблемът по време на преговорите между Путин и Борисов.

Българското предложение е руският газ да се доставя до газоразпределителния хъб, а след това от него да се търгува за която държава желае да купи.

Русия засега не е отстъпила и затова говорителят Песков обяви, че двете страни не са се договорили за доставката на руски газ през България за хъба край Варна.

Според предварителните проучвания без руски газ хъбът "Балкан" не може да функционира.

България няма да получи разрешение от ЕК за газопровод, който само да транзитира руски газ. Още повече, че хъбът "Балкан" е включен в списъка на проектите от общ интерес на ЕК. България няма мандат да се съгласи за нещо повече от ползването на хъба като център за дистрибуция, което руснаците не приемат. 

 

Руската информационна агенция ТАСС съобщи, че шефът на руската "Лукойл" Вагит Алекперов е съдействал на българския министър-председател Бойко Борисов да се срещне в Москва с руския си колега Дмитрий Медведев.

 

Срещата с Медведев влезе в последния момент в програмата на посещението на премиера Борисов.

 

"Благодарим за хубавото време. Благодарим на екипа ви, на министрите, на г-н Алекперов (участващ в разговора ) за възможността да се срещнем с вас", е цитиран да казва Борисов. Уточнението, че Алекперов е участвал в срещата, е на ТАСС.

 

Близо два часа продължиха преговорите, които Путин определи като "делови и резултатни".

Документи обаче не бяха подписани. От петимата министри само Боил Банов проведе среща със своя руски колега. Теменужка Петкова също не проведе среща с шефа на "Газпром", както се очакваше, и който беше в разширения състав на руската делегация. Томислав Дончев и Влади Горанов бяха само слушатели на разговорите.

 

Късно снощи българската делегация се завърна в София. Поради изчерпване на ангажиментите, визитата бе съкратена с един ден. Борисов престоя в Москва само 12 часа


От категорията

Валери Симеонов остава вицепремиер, за да не дойдат БСП и ДПС на власт (ВИДЕО)

Кадър: Фейсбук-1540302812.jpg

Стигнахме до извода, че г-н Симеонов трябва да внимава как говори, за мен е ...

23 окт. 2018 | 16:52

Тошо Тошев на премиерата на романа "Власт": Опитвам се да покажа живота такъв, какъвто го видях

Сн. Епицентър -1540312555.jpg

Представянето уважиха вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Красимир ...

23 окт. 2018 | 19:38

Проф. Александър Маринов: Управляващата коалиция упорито лети към пропастта

Проф. Александър Маринов-1498976805.jpg

В такива ситуации напрежението ескалира, защото хората се дразнят на ...

23 окт. 2018 | 23:01

Васил Василев: Никой, който презира собствения си народ, не може да претендира да го управлява

Васил Василев: Никой, който презира собствения си народ, не може да претендира да го управлява-1540317140.jpg

Само един краен мизантроп, абсолютно разлигавен от властта управник може да си ...

23 окт. 2018 | 20:51

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


мм


31 май 2018 | 07:35Какъв срамен и унизителен провал!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


walnut


31 май 2018 | 07:28Някакви еврогейски смешници чертаят газопроводи и хъбове на картите. После се прегръщат и целуват и отчитат огромни успехи. Реалностите са други. Докато робувате на Сорос ще ви мачкат и САЩ и Русия и който ви хване. И нас със тях.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


31 май 2018 | 06:40От безметежната победа на изборите, осигурена от Цуци Цвъ чрез многохилядната раздута до фетиш държавна администрация, верните на на ГЕРБ пишман бизнесмени, третиращишъ подчинените си като робски изборни машини, наглата чиновническа местна изборна машина и раздаващият петдесетачки "касиер" от Шума, Боце си повярва, че ще накара Путин да завие едната тръба за природен газ към Варна. Само че това е сериозна търговия и не реагира ли Боце навреме, празното място веднага се заема от други бизнесмени. Сега, вместо подаване на газ с дебит 36 млрд.м3 год., Боце ще се чуди как да спасява ситуацията за 3 млрд.м3 год. Както подгони президента със сикаджийски прийоми, нищо чудно в края на т.г. началото на 2019 г. да се пръкне нова партия и ръководителите на ГЕРБ от шефските кресла да отидат направо в СЦЗ. Не вярвам и магистратите да успеят да ги спасят. По скоро ще спасяват своите кожи.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


31 май 2018 | 05:29Въпросите за енергийните проекти в евро катуна не са от компетенциите на местните власти. Това положение Кремъл разбира много добре след грешката, която направи с т.нар. Южен поток, която както си личи е струвала 800 милиона евро. Оттам и искането за ''железни гаранции'' от Европейската комисия. Има си специален комисар, има си германски канцлер, какво точно да обсъждат руските власти с българските представители. Когато и ако се стигне до реализация на проекти одобрени от Берлин и задействани от Еврокомисията, тогава евентуално може да се премине и към разговори по детайлите по изпълнението с българските представители за строително монтажни работи, за срокове, кой ще копае дупки и други въпроси от оперативен характер.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


31 май 2018 | 08:47Няма как да се измъкне. По силата на договора за ''присъединяване'' България е отдала суверенитета си на една организация, в която ако се абстрахираме от красивите думи решенията се вземат недемократично, практически от едно правителство това на Германия. Местната администрация в лицето на Борисов няма реални инструменти да води по самостоятелна политика, затова и действията и се свеждат до това да се моли и харесва на хората в Берлин и Брюксел, които вземат истинските решения за българския народ.


Гошко


31 май 2018 | 06:52Не забравяйте и турският бизнес. Той търси ниша в търговията с природен газ, заемайки и онези 36 млрд.м3, за които БиБи все още бълнува. Плюс това Турция заема позицията на транзитьор на всичкия газ, идващ от задкавказките, средноазиатските и близкоизточните държави, така че Хъбът на Боце остава химера. Да добавим, че и в планирания от Шевчович Бял поток за България не е предвидено място. ЕК и еврокомисарите по горивата и енергетиката всячески ни пренебрегват. Така че Б.Б. може да управлява Булгаристан, но България затъва заради простотията и непукизма на Боце, Цуци, Цвета, Петкова, Горанов и сие. Не зная дали тези от изпълнителната власт си вярват, че България ще може да се измъкне от заделеното за нея последно място в ЕС.