Дмитрий Песков

Москва е заинтересована от изграждането на добри отношения с ЕС, подчерта Песков

Кремъл опроверга "Ню Йорк таймс" за тайно звено на руските служби, което дестабилизира Европа

2012 | 9 окт. 2019 | 20:34

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков нарече публикацията на американското издание "криминално четиво"


Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков смята, че всички публикации на западни медии за това, че Москва се опитва чрез специалните си служби да дестабилизира Европа, се отнасят към литературния жанр "криминално четиво". Това съобщи ТАСС.

"По никакъв начин", - заяви Песков, отговаряйки на журналистически въпрос заинтересован ли е Кремъл от дестабилизацията на Европа. "Подобни публикации се отнасят, да го кажем така, към жанра "криминално четиво", pulp fiction на английски".

Песков подчерта, че президентът Владимир Путин неведнъж е казвал, че "Москва е заинтересована от изграждането на добри отношения с Европа като цяло, и с европейските страни на двустранна основа. Това се каза и потвърди нееднократно", отбеляза Песков.

По-рано американското издание The New York Times съобщи за съществуването на секретно поделение към руското военно разузнаване ГРУ, което извършва подривни дейности.

На него се приписват кампанията за дестабилизация на ситуацията Молдова, отравянето на търговец на оръжия в България, неуспешен държавен преврат в Черна гора и опитът за отравяне на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания.

Според вестника подразделението е известно като „военна част 29155" и функционира от поне 10 години, но западните разузнавателни агенции са успели да го разкрият наскоро.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 


Още по темата

The New York Times: Свръхсекретно руско подразделение се опитва да дестабилизира Европа

Факсимиле: The New York Times-1570616035.jpg

„Мисля, че забравихме колко жестоки могат да бъдат руснаците по своята ...

9 окт. 2019 | 13:12

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.