Приятелски огън

Кристалина Георгиева ни съветва от Брюксел: България да забърза усвояването на евросредства

14706 | 1 юли 2016 | 20:22

Еврокомисарят потвърждава опасенията ми, написа бившият премиер Пламен Орешарски в социалната мрежа


Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по бюджет и финанси Кристалина Георгиева призова българските власти да ускорят изпълнението на европроектите и усвояването на евросредствата.

Причината е, че проектобюджетът на ЕС за 2017 г. е намален с 9 млрд. евро спрямо тазгодишния. С 11.5 млрд. евро са намалени средствата по фондовете за сближаване, на които основно разчита България за реализацията на големите инфраструктурни проекти и подпомагане на социално слабите и уязвими групи.

Представеният бюджет на ЕК за следващата година е скроен по мярката на страните нетни донори, за сметка на намаляване на средствата на тези с по-слаби икономики. Обяснението е в слабото усвояване на средствата от тези страни през настоящия програмен период.

На практика има риск от повторение на предходния програмен период – струпване на плащанията в края и недостиг на средства в европейския бюджет да се разплати.

Евробюджетът за 2017 г. е фокусиран върху справяне на проблема с бежанците и сигурността, както и насърчаването на мерките за растеж на европейската икономика чрез повече пари за иновации и научни изследвания.

За две години и половина България е усвоила едва 126 млн. евро от над 7.5 милиарда евро безвъзмездна помощ за периода 2014 – 2020 г. по структурните и кохезионния фонд, което е под 2%, сочат данните на Министерството на финансите. Според тях инициативата за малките и средните предприятия към момента е единствената програма, по която все още няма разплатено нито едно евро.

"Има забавяне в усвояването и това нас много ни тревожи, така че моята молба към българските власти и всички останали е да работят за по-бързото реализиране на програмите", заяви Кристалина Георгиева пред БНР.

"Аз съм в една странна позиция като комисар по бюджета - да се моля за сметки, които да можем да платим. За да не се получи в края на този период това, което преживяхме в края на миналия - натрупването на плащания, за които нямаме достатъчно финансиране", заяви Георгиева.

В новия евробюджет с около 5 млрд. евро са увеличени парите по плана за инвестиции и работни места, известен като плана "Юнкер“, както и за мерките по миграция. На практика ЕК удовлетворява желането на страните нетни донори повече средства да се насочат за справяне на кризата с бежанците, след като страните от бившия Източен блок отказаха да ги приемат.

Последната дума за евробюджета е на 28-те правителства и Европейския парламент.

В дискусията задочно се включи и бившият премиер Пламен Орешарски. Той обяви, че еврокомисарят е потвърдил неговите опасения за усвояването.

"Еврокомисарят ни Кристалина Георгиева призова българските власти да ускорят изпълнението на европроектите и усвояването на евросредствата. Тя подчерта, че за първите 2,5 години от началото на новия програмен период България е усвоила под 2% от тези ресурси.

Преди месец отбелязах този факт, с бележката, че това е дори под нивото на усвоени евросредства за първите 2,5 години от първия програмен период 2007-2013. Въпреки че тогава страната ни нямаше никакъв опит, а институционалният и функционален капацитет бе в процес на изграждане", написа в социалната мрежа Орешарски.

"В резултат, правителствените говорители реагираха доста нервно и неадекватно. Един вицепремиер даже си позволи да публикува неточни данни. Сега очаквам да опровергаят и собствения си еврокомисар и да го убедят колко добре върви усвояването на еврофондовете!", завършва бившият премиер.

Източник: Канал 3

 


От категорията

Тръмп анонсира преговори с Русия и Саудитска Арабия за цените на нефта

-1540276553.jpg

Американският лидер отбеляза, че е имал „добър разговор“ с руския президент ...

1 апр. 2020 | 10:10

Путин праща на САЩ медицинска техника и средства за защита, Тръмп му благодари

Путин праща на САЩ медицинска техника и средства за защита, Тръмп му благодари-1585724265.jpg

Двамата президенти проведоха телефонен разговор, в който обсъдиха пандемията и ...

1 апр. 2020 | 09:56

Повече от 67 хиляди заразени и 732 починали от коронавируса в Германия

-1585141380.jpg

За последните 24 часа са потвърдени 5453 нови инфекции и 149 смъртни случая

1 апр. 2020 | 14:18

Япония не може да въведе национална карантина въпреки увеличението на случаите на COVID-19

-1580712130.jpg

В средата на март японският парламент прие закон, позволяващ на ...

1 апр. 2020 | 14:14

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Енчев Илия


2 авг. 2019 | 11:45Осъзнай се БЪЛГАРИО!! "Днес, да вярваш в дявола е по лесно, отколкото в човека!" "A да повярваш на дявола "БАНКст р" че, отпуска заем"Б ЗВЪЗМ ЗДНО" за да ти помогне, е все едно да повярваш на зимата, че очаква с радост пролетта." (Световната конспирация, това което историците не ви казват) От Никола М. Николов Н може и няма да има демокрация и истински вро съюз в условия на санкции, р стрикции, ултиматуми и заплахи, сред държави членки с потъпкан и откраднат СУВЕРЕНИТЕТ! Н може и няма да има демокрация и истински вро съюз, докато под натиска от брюксел чужденци ни се налагат, бит, култура и закони, че и смяна даже на паричната ни единица. А за срам като "потомци" на ДЯКОНА, Ботева и Вапцарова, все още непризнаваме новоосвободилите се от Нео НАЦИЗМА Републики; Северна и Южна Осетии, Нагорны Карабах, Луганск, Донецк и Крым, но поддържаме НЕО НАЦИСКИТЕ режими в Литва, Латвия, Естония, П


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Енчев Илия


2 авг. 2019 | 11:27"Българите стоят в ядрото на европейската цивилизация" "Българите са светована сила" ( Франсоа Митеран 26 октомври 1916г. ~ 8 януари 1996 г.) Никой жив организъм не е създаден случайно, иначе няма да има баланс в природата. Едва ли с точност обаче, всеки един род, племе, народност и Държава, знаят клакво е истинското им предназначение. Срамно е това и ние е като Българи в 21ви век, да не знаем! Още по срамно е председателите и представителите на световни организации като ( ООН, ЮНЕСКО, U и др. ) да не знаят историческото предназначение на всяка една Държава члкенка в тях, но претендирайки за ръководство в тях. И така: ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО НА НАС БЪЛГАРИТЕ (не само Балканци), а пръснати из цялата Планета е; "ДА НАПРАВЛЯВАМЕ ЖИВОТА , в ПРАВИЛНА НАСОКА! " (Този факт не само историята ни го доказа но, и бившият френски държавен глава, мосю Ф. Митеран, ни го подсказа.) Търсим електронен портал за да поместим


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.