Кристиан Вигенин: Радев победи Герджиков на дебата, ще го победи и в неделя

Имена на министри се спрягат в медиите на база на слухове. Имена не са коментирани, подчерта той

Кристиан Вигенин: Радев победи Герджиков на дебата, ще го победи и в неделя

3721 | 19 ноем. 2021 | 18:03

Независимо че Нинова е в оставка, тя ще продължава да бъде председател до избора на нов председател на БСП. Тя ще работи и в преговорната група на базата на мандат, който ще ѝ бъде даден от Националния съвет заяви Вигенин.


И с моето присъствие тук в Пловдив като зам.-председател на БСП искам да потвърдя още веднъж нашата подкрепа за президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова на балотажа тази неделя. Това каза пред журналисти в Пловдив зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин, който дойде в Пловдив за закриването на кампанията на Румен Радев и Илияна Йотова, предаде репортер на Novini.bg.

Искам да ви уверя, че социалистите са мотивирани, мобилизирани и ние ще подкрепим кандидатите с номер 6. Всякакви двусмислия, които се опитваха някои да внушат през последните дни, не отговарят на нашите очаквания и нашите искания. Промяната ще бъде реализирана само ако президентът Радев спечели своя втори мандат. Едно ново мнозинство в Народното събрание и един президент с потвърден мандат заедно могат да променят България към по-добро, заяви Вигенин.

Попитан дали преговорната група на БСП за управляваща коалиция няма да бъде бойкотирана, социалистът посочи: "Не смятам, че групата за преговори ще бъде бойкотирана. Предстои в следващите дни да вземем решение първо по преговорната рамка, т.е. Кои са политиките, които БСП ще отстоява в тези преговори. Разбира се, най-общо самите работни групи по конкретните теми ще работят по-конкретно. В края на тези преговори, когато видим резултата, Националният съвет отново ще се събере и ще ще вземе решение дали на база на постигнатото БСП може да се включи в следващото управление. На този етап началото е обнадеждаващо. Ние смятаме, че има всички възможности да се формира едно солидно мнозинство на промяната от 124 народни представители в този парламент. Ние ще положим всички усилия.

 

Независимо че Нинова е в оставка, тя ще продължава да бъде председател до избора на нов председател на БСП. Тя ще работи и в преговорната група на базата на мандат, който ще ѝ бъде даден от Националния съвет. Подхождаме към тези преговори така, че те да бъдат успешни, защото България и българските граждани имат нужда от това".

В отговор на въпрос БСП преговаряла ли е за министерства и министерски постове, зам.-председателят на "червените" каза: "Започнахме преговорите по политики, знаете кои са нашите приоритетни въпроси, но е твърде рано да се говори за имена. Времето за номинация на министри не е дошло, защото рискуваме да създадем напрежение, което не е необходимо.

 

Разбира се, социалното министерство е едно от министетствата, които работят по приоритетна за БСП политика, но сме твърде далече от този етап. Нека да видим първо имаме ли достатъчно допитни точки, нека да видим какви ще са общите решения. Имена се спрягат в медиите на база на слухове. Имена не са коментирани. Имена ще коментираме тогава, когато се договорим по политиките. Ние няма да настояваме за министерства, първо ще настояваме какво ще бъде реализирано. Когато се договорим по политиката в най-важните сектори, оттам нататък кой точно ще е човекът, който ще реализира самата политика, не е чак толкова важно. Затова фокусът ни е тук. Имена не са обсъждани".

Кристиан Вигенин коментира и снощния президентски дебат между Румен Радев и Анастас Герджиков: "Мисля, че се видя разликата в подхода, в амбицията, в посоката, в която всеки един от двамата кандидати иска да води България. Този дебат само препотвърди нашата подкрепа за Радев. Смятам, че според направените коментари и в социалните мрежи, и от коментаторите, категоричният победител беше Румен Радев. Такъв ще бъде той и в неделя".


От категорията

Нови правила за влизане в България

-1641397204.jpg

Децата на 12-18 години, идващи от държава в "червена зона" се ...

19 ян. 2022 | 08:19

Радев и Йотова полагат клетва. 21 артилерийски салюта ще отбележат началото на втория им мандат

Радев и Йотова полагат клетва. 21 артилерийски салюта ще отбележат началото на втория им мандат-1642575800.jpg

Президентът Румен Радев ще положи венец и ще отдаде почит пред загиналите за ...

19 ян. 2022 | 08:05

Добромир Живков: Президентът трябва да се върне в позицията на балансьор и обединител на нацията

-1478008861.jpg

Правителството и коалицията ще започнат да търпят имиджови загуби, ако в ...

19 ян. 2022 | 09:14

Европедупати скептични към резултатите от визитата на Петков в Скопие

Трябва да има заложени гаранции за правата на българите в западната ни съседка, смята Илхан Кючюк.-1642576553.jpg

Те не смятат за пробив изпращането на вербалната нота до ООН, с която западната ...

19 ян. 2022 | 09:13