Централната банка не иска "преждевременно" да затегне своята парична политика.

Кристин Лагард: Делта вариантът на Covid-19 е нарастващ източник на несигурност

4586 | 23 юли 2021 | 07:55

Според нея централната банка също така възнамерява да запази "Пандемичната програма за извънредни покупки" (PEPP), докато приключи "извънредната част“ на пандемията.


Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви след края на редовното заседание на ЕЦБ, че е "в ход" икономическото възстановяване в еврозоната, но то все още може да бъде повлияно от пандемията, тъй като вариантът Делта на Covid-19 е "нарастващ източник на несигурност".

Лагард също така отбеляза, че инфлацията се е повишила в еврозоната, но предупреди, че увеличението се очаква да бъде временно и че средносрочната инфлационна перспектива "остава слаба". Тя посочи, че поради провежданата от ЕЦБ политика може да настъпи умерено превишаване на целта за инфлация от 2 на сто. Според нея ЕЦБ приема, че инфлацията може да е над заложената цел, добавяйки, че ако това се случи, то ще бъде "случайно, а не умишлено".

Председателят на ЕЦБ подчерта, че банката трябва да запази условията за финансиране за всички сектори на икономиката, за да може да превърне настоящото възстановяване в "трайна експанзия и да компенсира негативното въздействие на пандемията върху инфлацията“.

Според Лагард промяната в бъдещите насоки на ЕЦБ (по отношение на инфлационната цел) не е резултат от единодушно гласуване, но е постигнато съгласие от "преобладаващото мнозинство" от членовете на банката. Тя смята, че промяната е необходима, за да се улесни прилагането на новоприетия стратегически преглед на ЕЦБ.

"Най-важното е, че всички бяхме решени да ревизираме предните насоки, както и направихме", заключи Лагард.

На пресконференцията след края на заседанието на ЕЦБ тя също така заяви, че централната банка не иска "преждевременно" да затегне своята парична политика.

Лагард настоя, че това не означава, че ЕЦБ иска да запази лихвите по-ниски за по-дълго, но че иска да гарантира, че има "солидни, трайни" елементи, които да ръководят действието й, преди да реши да повиши лихвите. Тя посочи, че "елементът на търпение" е от решаващо значение, тъй като преждевременното затягане може да бъде вредно за икономиката и за нейното възстановяване от коронавирусната криза.

Според нея централната банка също така възнамерява да запази "Пандемичната програма за извънредни покупки" (PEPP), докато приключи "извънредната част“ на пандемията.

И накрая, Лагард заяви, че прогнозите за септември ще бъдат "по-показателни" за икономическите перспективи и ще повлияят на политиките на централната банка при излизането от коронавирусната


Намери своята история

От категорията

Френският външен министър обвини в лъжа Австралия и САЩ относно новия договор за сигурност

-1604578385.jpg

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че е действал в подкрепа на ...

19 септ. 2021 | 12:49

Гърция обмисля да задължи здравните работници да се ваксинират и с бустерна доза

-1630053543.jpg

Мнението на епидемолозите в Гърция е, че е препоръчително всички на възраст над ...

19 септ. 2021 | 11:50

Откриха тялото на мигрантка на границата между Полша и Беларус

Сн. БГНЕС-1632077192.jpg

Беларуската страна е започнала разследване, а представители на Върховния ...

19 септ. 2021 | 21:45

Сделката за ядрените подводници била договорена на срещата на Г-7 без знанието на Макрон

-1623651412.png

В петък френските посланици в САЩ и Австралия бяха отзовани за консултации в ...

19 септ. 2021 | 14:20