Кристо Явашев се върна у дома виртуално

2512 | 14 септ. 2015 | 14:28

Йорданка Фандъкова откри изложбана на световния художник и покойната му съпруга Жан Клод

Автор:


Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на откриването на първата изложба на Кристо Явашев и покойната му съпруга Жан-Клод у нас в Софийската градска художествена галерия.  

Експозицията се състои от 130 оригинални номерирани отпечатъци и тиражни обекти на световната двойка художници,  както и фотографии на техни творби от Волфганг Волц през периода от 1963 до 2014 г. Колекцията е съставена лично от Кристо, за да представя творчеството на двамата с непрежалимата му Жан Клод по света.  Посетителите могат да видят и редица нереализирани проекти, но съставляващи важна част от творческото им мислене.  Самият Кристо не присъства, но ръководи целия процес от разстояние.

За първи път българската публика може да види проектите за пакетажите на световноизвестните творци - Райхстагът, мостът „Пон Ньоф”, проектът „Вратите” в Сентрал парк... Кристо Явашев никога не говори пред медиите. През 2005 година обаче той и съпругата му Жан Клод дадоха специално интервю за ТВ "Европа" от Ню Йорк по време на реализирането на проекта „Вратите”.

"Едва ли друг път ще ни се случи в България да присъстваме на откриването на следваща негова изложба. А като знам, че за опаковането на сграда или мост са му били необходими между 7 и 24 години е повече от невероятно да доживеем момента, в който Кристо ще опакова Партийния дом в София", каза пред epicenter.bg астроложката на Би Ти Ви Светлана Тилкова-Алена, която присъства на откриването. Там бяха още министърът на образованието проф. Тодор Танев, шефката на парламентарната комисия по култура Поли Карастоянова, бившият министър на културата Георги Йорданов, зам.-кметът по културата на Столична община Тодор Чобанов и много ценители на изобразителното изкуство.


От категорията

Opera Vision ще излъчи онлайн „Борис Годунов“ на Софийската опера
(Видео)

Мартин Цонев в ролята на Борис Годунов
Снимки - Софийска опера и балет-1590731834.jpg

Постановката е посветена на 100 години от рождението на знаменития ни бас Борис ...

29 май 2020 | 08:56

Доц. Георги Лозанов: Някои публични фигури използваха шанса си за „епидемологичен пиар“
(Видео)

Доц. Георги Лозанов-1590265947.jpg

Въпреки историческите позовавания на велики творци, проектирани от меценати с ...

28 май 2020 | 16:24

Васил Найденов: Делим се политически, сексуално, материално. Доказваме неща, като че ще живеем 200 в
(Видео)

Кадър Нова телевизия-1590344964.png

Имам чувството, че през цялото време трябва да скачаме висок скок. Прецених, че ...

24 май 2020 | 21:27

Д-р Петрана Стойкова дава отговор на въпроса кой, за кого и защо гласува в новата си книга
(Видео)

-1590491509.png

Според автора гласуването на българина е обосновено от ценностно-традиционни, ...

26 май 2020 | 14:11

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.