Проф. Иван Селени и корицата на новия сборник

Как преминахме „От държавен социализъм към посткомунистически капитализъм“?

Критическият поглед на проф. Иван Селени - от жилищата при социализма до новите капиталисти

814 | 9 окт. 2019 | 13:34

Институт „Иван Хайджийски“ представи книгата на едно от най-големите имена в съвременната световна социология. Кариерата му започва в социалистическа Унгария и продължава като околосветско пътешествие – Великобритания, Австралия, САЩ

Проф. Иван Селени и корицата на новия сборник-1570617327.jpgПредставяне на книгата на проф. Иван Селени от проф. Петър-Емил Митев, Андрей Райчев и доц. Борис Попиванов.-1570618048.png

Нов сборник с научни статии на проф. Иван Селени -  едно от най-големите имена в съвременната световна социология, представи институтът за социални изследвания „Иван Хайджийски“.

„Израсъл в социалистическа Унгария, без да стане комунист, емигрирал на Запад, без да стане антикомунист, получил международно признание като американски социолог, без да забрави, че е унгарец... Иван Селени не е страница, а глава – епоха в социологията на следвоенна Източна Европа“. Това пише за него проф. Петър-Емил Митев, който е и вдъхновител на настоящия сборник.

„Творческият му път прилича на околосветско пътешествие: Унгария – Великобритания – Австралия – САЩ (Западния бряг) – САЩ (Източния бряг) – Обединените арабски емирства (във филиала на Нюйоркския университет) – Унгария... С непоколебима последователност наблюдава и анализира процесите в страните на държавния социализъм“, гласи синтезираното представяне на издателите.
Сборникът излиза с клеймото на „Изток-Запад“ по повод 80-годишнината на проф. Селени. Гостувал в България пет пъти, съставителите на сборника се надяват на поредно, шесто посещение на известния социалог.

Изданието е сбор от съчинения, които обобщават основната тематика, върху която той работи – развитието на страните от Централна и Източна Европа в периода на преход. В книгата има специално посвещение към проф. Петър-Емил Митев. Селени е и приятел на института по социология „Иван Хаджийски“. научната работа и идеите на проф. Селени представиха социологът Андрей Райчев и доц. Борис Попиванов.

Защо се провали социализмът?
Защо преходът „раздели“ бившите страни от Източния блок? Защо едни от тях потеглиха рязко напред, докато България, например, се оказа на последните места в различни класации 30 години след промяната? Защо се озовахме в две „галактики“ по израза на проф. Митев?
А има ли граница и капитализмът, към който преминаха бившите социалистически държави?
Какво отличава развитието на Китай след 1989 година?

Отговорите на тези и още много въпроси – пряко и косвено, дава проф. Селени в научните си статии, стъпили на сериозни социологически изследвания.

„Проф. Селени разглежда външните и вътрешните фактори за разликата в развитието на страните от някогашния Източен блок. Външните са например това, че държавният дълг на Полша беше опростен, а на българите не беше разсрочен, въпреки че беше по-малък. В Унгария през 90-те години се изля златен дъжд, докато в България вниманието се насочи към това да се спрат блоковете на АЕЦ „Козлодуй“ и да се прекрати строежа на втората АЕЦ. Вниманието, което беше оказано на западните инвеститори по отношение на България и на Централна Европа, беше коренно различно“, коментира проф. Митев.

И още една съществена особеност: „В Югоизточна Европа и в Русия огромна роля за създаването на новите капиталисти играят роднинско-приятелските връзки. Така се получава един патерналистичен капитализъм, който толерира „нашите“ хора, независимо дали са червени или сини. В Централна Европа далеч повече се спазват правилата на либералната икономика. В източната част се получиха „назначени капиталисти.“

Статиите в сборника обхващат огромен период от научната дейност на проф. Селени – от изследванията му за жилищната политика в социалистическа Унгария, за ролята на интелигенцията в страните с държавен социализъм през процесите на изграждането на новия капитализъм до въпрос в послеписа „Пример за путинизъм ли е Унгария след 2010 година?“

Всичко това – в над 400 страници, които ще заинтригуват широк кръг читатели.От категорията

Огнян Минчев: В политиката смислената оферта към избирателя предполага ясна идентичност

-1506762417.jpg

Постепенно възникна и друга "десница" - популистка, тарикатска и ...

16 ноем. 2019 | 10:35

Никакъв народен гняв няма да избухне отдолу! Това показват изборите за шефове на общинските съвети

-1542800136.png

Управляващата партия ще черпи сили не само от собствените си резултати на ...

14 ноем. 2019 | 16:33

Иван Гранитски: БСП да се отърве от политическите хамелеони

-1558446330.jpg

Ако хулителите на Корнелия Нинова бяха впрегнали своята енергия в няколко ...

16 ноем. 2019 | 13:49

Проф. Мухамет Хамити: Косово все още е далеч от съставяне на правителство

Проф. Мухамет Хамити-1573897033.jpg

Създаването на балкански „мини-Шенген” е инициатива, която Косово не трябва да ...

16 ноем. 2019 | 11:36

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.