Във в. "Тагесцайтунг" е поредната остра статия в началото на българското председателство

Критична статия за министър Нено Димов в германска медия

3429 | 11 ян. 2018 | 17:07

Авторът на материала пише, че една от лекциите на Димов била озаглавена: „Устойчивото развитие е новият социализъм"


Българският министър на екологията доскоро твърдеше, че научните констатации за климатичните промени били измама. И сега този човек ще председателства Съвета на екоминистрите, възмущава се германският "Тагесцайтунг".

"Глобалното затопляне е бизнес със страха", „Нивото на океаните няма да се повиши заради топенето на ледниците", „Температурите днес са толкова високи, колкото и преди сто години" - тези изявления не са част от фалшивите новини на американския президент Доналд Тръмп. Това са цитати на един човек, който в момента оглавява политиката на ЕС по опазване на околната среда и климата: Нено Димов, министър на околната среда и водите, който в рамките на българското европредседателство през следващите шест месеца ще ръководи Съвета на екоминистрите в ЕС", пише авторът на статията Бернхард Пьотер и добавя: "Според Димов, екологията е излишна, а научните констатации за климатичните промени са измама".

Възгледите на Димов

По-нататък авторът уточнява, че от 1-ви януари България за пръв път пое председателството на ЕС: „Така начело на екологичната и климатична политика, засягаща 500 милиона европейци, за пръв път застава политик, който открито се обявява против научния консенсус за промяната в климата и против климатичната политика на ЕС. В момента Димов не вдига много шум по темата, но и не се отказва от предишните си изявления", пише „Тагесцайтунг" и цитира някои от тези изявления: климатът непрекъснато се променял, а това навеждало на мисълта, че дейността на Климатичния съвет на ООН почивала повече върху манипулация, отколкото върху сериозна загриженост. Според автора на статията, Димов твърди, че европейската климатична цел за снижаване на вредните емисии с поне 40 процента до 2030 година щяла да донесе само минимални резултати, но щяла да струва 500 милиарда евро, което било гигантско държавно преразпределяне на пари. И още: да, глобалното затопляне било факт, но човекът не бил отговорен за това развитие.

По-нататък авторът накратко представя биографията на българския екоминистър и продължава: „Той с удоволствие повтаря, че екологичното движение било новият социализъм, който правел хората несвободни. (...) А екологичната политика на Германия и Франция била „неизчерпаем източник на страх, за да се отклони вниманието от провала на тяхната политика", пише авторът на статията и припомня, че в петък Еврокомисията ще се срещне с българското правителство в София, а днес (четвъртък) започва представянето на българските министри в Европейския парламент.

„Сега правителствата на държавите от ЕС, Еврокомисията и европейските парламентаристи ще могат подробно да обсъдят с Димов тези негови възгледи", пише авторът, който безуспешно се е опитал да получи от Брюксел становище относно Димов.

"Гореща среща" с министър Димов

„Самият Димов ще се яви пред евродепутатите на 24 януари. Това ще бъде „гореща среща", обещава енергийният експерт от Зелените Клод Тюрм. „Ще го питаме за отношението му към науката и за това как смята да изпълнява ролята си на председател на Съвета на министрите", казва Тюрм пред „Тагесцайтунг".

Авторът на статията добавя, че самият Димов отговорил уклончиво на въпрос на вестника за отношението му към науката за климата. Неговите приоритети били чистият въздух (истински проблем за София, както уточнява авторът) и новите гранични стойности за въглеродния двуокис, който отделят автомобилите.

 

"За климатичните промени Димов пише: „В Европа има политически консенсус по въпроса за затоплянето на Земята и по планираните мерки. България е част от този консенсус". Освен това той смятал да се концентрира върху „по-добрата регулация" и „по-ефективното прилагане на егологичното законодателство" с цел постигането на една „устойчива околна среда" - все понятия, които самият Димов доскоро сатанизираше", пише авторът Бернхард Пьотер и добавя: "Една от лекциите на Димов беше озаглавена: „Устойчивото развитие е новият социализъм"".

Източник "Дойче веле"


От категорията

Кеворк Кеворкян: Каракачанов сега се усети за Заев

-1460633929.jpg

Правихте се на глухи, когато ви казвахме да си отваряте очите с „договора“ – но ...

10 дек. 2018 | 23:38

Анализът на ИСА: Скандали, протести и война между институциите нанасят сериозен удар върху властта

Анализът на ИСА-1543941725.jpg

ДПС смени окончателно тона и мина в конкретна институционална атака със свои ...

5 дек. 2018 | 07:08

Ванга: 2019 г. ще е последната за Тръмп в Белия дом, срещу Путин ще бъде извършено покушение

-1474034951.jpg

Освен криза в стопанството на Стария континент, тя е предрекла, че мощна ...

11 дек. 2018 | 10:51

Борис Попиванов: ПЕС ще трябва да води битка с неолибералните десни и с популистите едновременно

-1482151715.jpg

Тимерманс предложи нов обществен договор в замяна на избора между „Европа на ...

11 дек. 2018 | 13:22

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борисов


12 ян. 2018 | 01:17Ами прав е Димов. 150 млрд. ще похарчи ЕС през следващите 10 г., за да пълни гушите на еко измамници, като Тома Белев, Зелени партии, НПОта, близки да политиците фирми и т.н. вместо да се опита да изравни енергийното потребление между страните в ЕС и да търси диверсификация


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незнакомов


11 ян. 2018 | 18:41И правилно е твърдял, продажни брюкселски зелки и fake news медии! Ал Гор стана мултимилионер покрай "климатичните" лъжи, а вие искате да го настигнете! Майната ви интерсексуална...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.