Крум Зарков: Отказът на ВСС да вземе отношение по отстраняването на Гешев е срамен

Депутатите от БСП зададоха важни въпроси на министрите Рашков и Стоилов в Народно събрание

Крум Зарков: Отказът на ВСС да вземе отношение по отстраняването на Гешев е срамен

3275 | 23 юли 2021 | 16:36

Явор Божанков благодари на министър Стоилов за изчерпателните отговори на наболелите въпроси в правосъдието, а Тодор Байчев се обърна към министър Рашков със закачливия въпрос: "Кога най-после ще бъдат арестувани Гешев и Борисов?"


„Нека да си кажем, че прокуратурата в България и в частност главният прокурор представлява власт. И то много брутална власт, тъй като става дума за свободата на българските граждани. Широко известна е дефиницията на германския социолог, икономист и юрист Вебер за монопола на силата – единствената легитимна сила е тази, която се упражнява от държавата. Но за да бъде тя и демократична, тя трябва да следва определени правила и процедури. Иначе тази сила се превръща в насилие, а това насилие става предмет за политически заигравания. И това се случва у нас през годините.“ Това заяви от името на парламентарната група на „БСП за България“ народният представител Крум Зарков след изслушването в Народното събрание на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков и служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов.


Той припомни какъв въпрос е задал министърът на правосъдието вчера на Висшия съдебен съвет: „Може ли в България, ако един главен прокурор с действията си и бездействията си е създал обществено напрежение, ако не е получил обществено доверие, той да бъде преждевременно отстранен или не? Какво се случва в България, ако от САЩ ни посочат за корумпирана държава с данни, факти и обстоятелства, които са широко известни и за които през годините са си затваряли очите един ред прокурори, полицаи, двама поне главни прокурори? Вчера ВСС каза - не, ние няма да отговорим.“


„По Конституция и по закон, ВСС е политически орган. Откакто стана и постоянно действащ орган през 2007 г., той представлява третата власт и носи отговорност за това. Конкретно обаче, за да прикриват и да не застанат с имената си и да кажат политическите решения, които са взели и да носят отговорност за тях, този орган непрекъснато се крие зад процедури и юридически сентенции. Не за първи път правото е използвано като формално прикритие за вземането или невземането на дадено решение, но този път това е толкова очевидно, че е срамно“, каза още Крум Зарков.


По отношение на главния прокурор Иван Гешев, социалистът е категоричен, че той не може да остане на този пост и припомни, че БСП това го е заявила още преди година и половина. Но и предупреди, че  просто смяната на един главен прокурор с друг няма от само себе си да промени нещата.


„Защото това е система – не само така, както е изписана в законите, а както се случва на практика. На практика тези хора са свикнали да работят по правила, заложени в тяхната кариера и развитие. Те са свикнали да получават указания и да ги изпълняват. Просто не разбраха, че правилата на играта се променят и от нас зависи да е за добро. Твърде дълго България е в Европейския съюз, твърде много българи отидоха да живеят в правови държави, твърде много българи отказаха да живеят в неправова държава и я напускат, за да може да продължи това, което се случваше през последните 30 години. Това е ера, която завършва. Новата е несъвместима с качествата, които са били нужни, за да се издигнеш в старата. Това са фактите“, категоричен бе народният представител.


Зарков очерта два политически и юридически аспект, под които трябва да се процедира оттук нататък. „Политическият аспект е, че никой не трябва да дърпа геройското знаме към себе си и да заявява, че, видите ли, аз пръв го казах, аз последен ще го направя и да сочи с пръст.

 

Поради простата причина, че въпросите са достатъчно сложни, че никой не може да се справи сам. Необходимо е постепенно изграждане на доверие между парламентарните групи, поставяне честно на въпросите и решаването им с поставяне на съгласие и несъгласие и търсенето на решение. Политическият аспект ще доведе до качествено решаване на юридическия, който не е тайна. Какво трябва да се направи е написано в редица законопроекти, които са внасяни и са отхвърляни, в становища на Венецианската комисия, в доклади на Европейския съюз. И ние трябва най-сетне да вземем тези решения, за да не се налага отново отвън да ни сочат като корумпирана държава, а ние да се чудим откъде ни е дошло. Българите не заслужават петното, което „Магнитски“ слага на всички ни. Ние сме длъжни да измием това петно и повече да не им го причиняваме“, завърши Крум Зарков.


По-рано в пленарна зала на министрите Рашков и Стоилов народните представители от парламентарната група на „БСП за България“ Филип Попов, Тодор Байчев, Крум Зарков и Явор Божанков поставиха въпроси относно законността на казуса с подслушването на президента Радев от страна на прокуратурата и субективния подбор на главния прокурор при определяне на наблюдаващ прокурор по досъдебните производства.

 

Явор Божанков благодари на министър Стоилов за изчерпателните отговори на наболелите въпроси в правосъдието, а Тодор Байчев се обърна към министър Рашков със закачливия  въпрос: "Кога най-после ще бъдат арестувани Гешев и Борисов?"


От категорията

Яна Балникова от новия проект на Петков/Василев: Идваме с опита си от различни бизнеси

Яна Балникова-1632116119.png

"Искаме държава, в която пенсионерите получават достойни пенсии, ...

20 септ. 2021 | 08:29

Проф.Николай Витанов: Вече загубихме 20 000 души от ковид. Това е половината ни армия!

-1625635830.jpg

Аз съм един от най-заплашваните хора в държавата, но не се страхувам от тях. ...

20 септ. 2021 | 08:28

Росица Матева: При избори "2 в 1" водещи ще са изборите за президент

-1624601488.png

За момента ЦИК се обединява около мнението да се гласува с една карта, тъй ...

20 септ. 2021 | 08:53

Тренд: Петков и Василев черпят гласове от ИТН, ДБ и ИБГНИ. Спад в доверието към Радев

Тренд: Петков и Василев черпят гласове от ИТН, ДБ и ИБГНИ. Спад в доверието към Радев-1632116810.jpg

лидерското място на партията на Бойко Борисов може да се обясни със ...

20 септ. 2021 | 08:45