БСП няма да участва в никакви дебатти, инициирани от ГЕРБ, за този проект на Основния закон

Крум Зарков: С този проект за Конституция управляващите наистина чупят държавата

6509 | 18 авг. 2020 | 09:18

Абсолютно опасно е заличаването на целия преамбюл - със словосъчетания като "социална и демократична държава. Това е една безотговорна импровизация, категоричен е зам.-председателят на ПГ на БСП


"След като близо 10 години съсипваха де-що има читав закон в държавата, управляващите стигнаха до последния рубеж - до конституционните й устои и атакуват и него. Те предлагат стария текст, разбъркан по необясним начин, а там, където са пипнали, са си оставили ръцете".

 

Това каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков. Според него се правят много опасни неща с тези промени: "Абсолютно опасно е заличаването на целия преамбюл - със словосъчетания като "социална и демократична държава", които осветяват цялата Конституция надолу.

Опасно е да се заличават думи като мир, свобода, солидарност, търпимост.

Опасно е и да се заличи Великото народно събрание - това означава, че се пише Конституция като на черна дъска и всяко следващо мнозинство може да я зачерква и да пише нова. Има причина тази процедура да е тежка - за да не може всеки, спечелил едни избори, да променя цялото устройство на страната."


По думите на Зарков от ГЕРБ не са посочили истинските мотиви за тези конституционни промени - те не са рестарт на държавата, а печелене на време, от една страна, и създаване на объркване в обществото и техните искания, от друга.

 

"Само преди 3 дни министър-председателят обяви, че ВНС от 400 депутати ще остане с 280. Вчера в текста въобще няма ВНС. Толкова с подготовката на законопроекта - всичко е правено на крак. Това е една абсолютно безотговорна импровизация. Дълго времсе чудех какво управляващите имат предвид под "чупене на държавата", сега вече разбирам", коментира народният представител от левицата.


Крум Зарков е категоричен, че БСП няма да влиза в дискусия за нова Конституция с ГЕРБ: "С кого да влезем в дискусия - с г-жа Дариткова ли? Тя ли ще ни обясни защо Висшият съдебен съвет ще има законодателна инициатива? Никой в света не може да обясни такова нещо, защото го няма никъде. Много хора обаче могат да обяснят защо един кадрови орган и тези, които правоприлагат, а още повече тези, които обвиняват, не трябва да са пряко заети в писането на закона, по който ще обвиняват. Нито г-жа Дариткова, нито г-н Кирилов могат да обяснят защо правосъдният министър ще се занимава единствено с поддръжката на сгради. Да го направим тогава домакин".


Зарков обясни, че проекта за конституция на ГЕРБ юридически все още не е внесен: "За да започнат да текат сроковете, законопроект за изменение на Конституция трябва да бъде внесен от 120 народни представители. По думите на премиера от вчера разбрахме, че те тепърва ще ги търсят".


Според социалиста разговори и дебат по темата трябва да има, но в условия на предизборна кампания. "Да отидем на избори и всяка партия да представи своите виждания - как да се развива нашата държава и дали трябва да има промени в Конституцията", призова той.


По думите на Крум Зарков огромната част от нещата, които се предлагат, не изискват нова Конституция, а промяна чрез обикновено Народно събрание.

 

"Ако трябва въобще да има такива променя, тя трябва да е много прецизна и да е в главата за съдебната власт - там, откъдето всичко тръгна и там, където ГЕРБ правят най-малко промени", завърши той.

 


От категорията

Борисов: Искам да кажа на моите опоненти, че не хвърляме парите от джипката (Видео)

Боросов, Нанков и Ананиев са на проверка-1606572192.png

"Мудис" ни вдигна кредитния рейтинг, снощи "Стандарт енд ...

28 ноем. 2020 | 16:02

Лек спад, но високите ковид-нива остават! Нови 3 327 случая на заразени, 151 са починали

Лек спад, но високите ковид-нива остават! Нови 3 327 случая на заразени, 151 са починали-1606517853.jpg

Хоспитализирани са 6 647 души, 436 са в интензивно отделение.

28 ноем. 2020 | 00:55

По-малко заразени с коронавирус у нас - 1792, но при значително по-малко тестове, 69 са починали

По-малко заразени с коронавирус у нас - 1792, но при значително по-малко тестове, 69 са починали-1606603348.jpg

Заболелите у нас вече достигнаха 141 747, активните случаи са 90 219. ...

29 ноем. 2020 | 00:41

Андрей Ковачев: С лъжите си Мицкоски руши бъдещето на македонците

-1558342493.jpg

Твърдението му, че България иска да разпарчетоса Македония, с което плаши ...

29 ноем. 2020 | 00:12