Иван Гранитски и Ицо Хазарта на преговорите за "Култура". От ДБ искат 1,5% от БВФ за сектора

Нация без култура изчезва, бюджетът трябва да бъде увеличен, заяви Кирил Петков

Иван Гранитски и Ицо Хазарта на преговорите за "Култура". От ДБ искат 1,5% от БВП за сектора

4775 | 25 ноем. 2021 | 17:27

Повече пари за култура, промени в медийния закон и опазване на културното наследство. Около това се обединиха експертите в преговорите за коалиционно споразумение


С час и половина закъснение започнаха разговорите за идеите в сферата на културата. Общо 22 експерти ще се включат в тях, а целта е да се състави програма, която да послужи за основата на съставяне на коалиционно споразумение.

Освен съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, в преговорната група на формацията, спечелила изборите на 14 ноември, влизат досегашният зам.-министър на културата в служебния кабинет Весела Кондакова, преподавателят в катедра "Сценична реч" на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" доц. Тодор Мечкарски и певецът Христо Петров - Ицо Хазарта.

Участниците от "БСП за България" са досегашният депутат и журналист от БСП Александър Симов, главният редактор на в. "Дума" Боян Ангелов, директорът на Архелогическия музей във Велики Преслав Александър Горчев и журналистът и диектор на издателство "Захари Стоянов" Иван Гранитски.

Преговорният екип на "Има такъв народ" в областта на културата включва неосъщественият кандидат за министър-председател във втория кабинет на "Има такъв народ" Пламен Николов, оперният артист Георги Султанов, който беше и предложението за министър на културата на "Има такъв народ", психологът Манол Манолов, Иван Ленков и новоизбраният депутат и икономист Любомир Каримански.

От "Демократична България" в преговорите ще се включат музикантът и новоизбран депутат Стоян Михалев, културулогът проф. Александър Кьосев, бившият депутат в 46-тото Народно събрание Бонка Василева и музикантът Васил Гюров.

 

„Темата за културата е изключително важна, защото нация без култура изчезва“, заяви Кирил Петков в началото на преговорите.

 

„Предложенията ни са свързани с визията за култура. Културата у нас изглежда малък сектор, системно недофинансиран, но разделен на гилдии и корумпиран. Малките населени места са се превърнали в културни пустини. Връзките на образованието с културата са почти скъсани. Пандемията допълнително утежни тези ситуация и постави сектора в позиция на оцеляване“, коментира Александър Кьосев от ДБ.

 

Преобразуване на Закон за меценатството, ревизия на Закона за радиото и телевизията, нов закон за статута на артиста и твореца, включващ достойно заплащане, социална защита и справедлива пенсия искат от "Демократична България". От обединението  настояват за увеличаване на бюджета за култура на 1,5% от БВП.

 

"Има едно писмо, което е подписано от повечето творчески съюзи. Там се споменава достигане поне на 1% от БВП. Две от партиите тук заложиха това искане в своите предизборни кампании, а другите две единодушно го подкрепиха. Така че трябва да имаме минимум увеличение на 1%, но трябва да имаме и ясна стратегия как да се харчат тези пари. Моите наблюдения са, че много неща се написват на теория, но на практика нещата липсват", обясни Васил Гюров от ДБ, а от коалицията подчертаха, че в цяла Европа се е достигнал 1% от БВП на страната да е за култура.

 

Да се създаде информационна банка за събития и личности за култура. 

Културата участва във възпроизводството на човешкия капитал.

 

Повече пари за култура, промени в медийния закон и опазване на културното наследство. Около това се обединиха експертите в преговорите за коалиционно споразумение в сектор "Култура".

Промяна на нормативната база, включително законите за меценатството, авторското право и закона за радиото и телевизията, както и създаването на нов закон за статута на артиста предложи Демократична България.

Васил Гюров от ДБ: "Децентрализацията е основната точка в нашата програма".

Любомир Каримански от "Има такъв народ" настоя Законът за радиото и телевизията да бъде преразгледан, като БНТ и БНР да имат обща администрация, а законът за филмовата индустрия да бъде преработен.

"Ние загубихме една година без киноиндустрия и това беше тази година. И аз лично се срамувам от това," заяви Каримански.

Александър Симов от БСП се обяви за изцяло нов медиен закон, закон за защита на българския език, осъвременяване на закона за културното наследство, закон за сценичните изкуства, увеличаване на заплатите: "Равнопоставеност на финансирането, на творците от държавните, общинските и частните културни организации и творческите съюзи".

Един от лидерите на ПП - Кирил Петков постави акцент върху предприемачество в културата и запазване на културното наследство: "Абсолютно съм съгласен, че трябва да бъде увеличен бюджета за култура. Няма две мнения!".

 Културулози, музиканти и журналисти дискутират темите в сектор "Култура и медии"

Повече пари за култура, промени в медийния закон и опазване на културното наследство. Около това се обединиха експертите в преговорите за коалиционно споразумение

От категорията

Кирил Петков обобщава: Разговорите до този момент са мегаконструктивни (ВИДЕО)

-1637480406.png

Дискусията води съпредседателят на "Продължаваме промяната"

26 ноем. 2021 | 15:53

Кирил Петков и Асен Василев по тайна доба на крака при Корнелия Нинова

Кирил Петков и Асен Василев по тайна доба на крака при Нинова-1637912037.jpg

Малко сред 23 часа харвардците паркират колата си пред главния вход на ...

26 ноем. 2021 | 09:30

Искра Михайлова: България няма да се радва на парите от бюджета на ЕС през 2022 година

-1634492680.jpg

Не са договорени оперативните програми, Планът за възстановяване все още не е ...

26 ноем. 2021 | 22:06

Шофьорите на изгорелия автобус не са били служители на „Беса Транс“, единият бил с изтекла книжка

-1637670888.jpg

Според публикуваното в медиите единият от шофьорите е Кадрим Мемеди, той е на ...

26 ноем. 2021 | 22:05