Курсове по тъкачество пазят жива хилядолетната традиция на ръчното килимарство

В град Костандово

Курсове по тъкачество пазят жива хилядолетната традиция на ръчното килимарство

1622 | 26 ноем. 2019 | 15:17

Желаещи от цяла Европа се включват в обучителните модули, а програмата е създадена с цел превенция на безработицата и социалната изолация на жените от маргинализираните групи в района на Костандово и Ракитово

Курсове по тъкачество пазят жива хилядолетната традиция на ръчното килимарство-1574774391.jpgКурсове по тъкачество пазят жива хилядолетната традиция на ръчното килимарство-1574774406.jpgКурсове по тъкачество пазят жива хилядолетната традиция на ръчното килимарство-1574774372.jpgКурсове по тъкачество пазят жива хилядолетната традиция на ръчното килимарство-1574774354.jpgКурсове по тъкачество пазят жива хилядолетната традиция на ръчното килимарство-1574774338.jpgКурсове по тъкачество пазят жива хилядолетната традиция на ръчното килимарство-1574774302.jpg

Фондация „Градивност“ е организация в обществена полза, създадена през 2014 г. Основната мисия на фондацията е развитието и утвърждаването на духовните ценности, гражданското общество, образованието, културата и занаятите.

През 2015 г. „Градивност“ е партньор в изпълнението на проект „Да спасиш живот“ финансиран по Програма BG 15 на НФМ 2009-2014 година, във връзка с дейностите свързани с обучението в тъкачество на лишени от свобода в затвора в град Сливен.

Настоящият проект за съхранение на културно историческото наследство се явява естествено продължение на полаганите до момента усилия за съхранение на културните традиции в района и на работата по популяризирането им с цел създаване на доходност и препитание на маргинализираните групи в Костандово и Ракитово.

 

Необходимостта от реализирането на програмата възниква след изследването на тенденцията, опитните тъкачки, с възрастта да преустановяват работа, без да имат възможност да предадат занаята си.

Този тренд гарантира бавно, но сигурно изчезване на културната традиция за съхранение на тъкачеството в района и в България въобще.
Проектът цели да създаде реална възможност да доразвие и квалифицира пазителките на ръчното тъкачество, като обучители и така, своеобразно да ги превърне в посланици на българската култура и занаяти.

Те имат потенциала да покажат и демонстрират трудолюбие и естетика, които могат да представят района на Велинград и Ракитово, както и страната ни в съвсем различна светлина.

 

Проектът ще се изпълнява със съдействието и неизбежното сътрудничеството с една от най-известните в бранша български компании за производство на художествен текстил „ХЕМУС“ ООД.


Компанията е наложена като един последните оцелели в Европа производители на килими-уникати и има свои произведения в дворци и сгради под опеката на Британското кралско семейство, музеи в западна Европа и представителни институции.

 

При изпълнението на дейностите се разчита и на съдействие от местната власт общините: Ракитово, Костандово и Велинград, особено в етапа на популяризиране на вече развитите услуги.

За фондацията: Фондация „Градивност“ е създадена преди четири години, като подкрепящо звено на вече съществуващо българо-британско предприятие за тъкачество на ръчен текстил „ХЕМУС“ ООД, функциониращо успешно в района на Велинград през последните 20 години.

То е една българо-британска инициатива стартирала през 1998 година, базираща се на местните традиции в тъкачеството на ръчни килими както и на таланта и сръчността на жeните в региона.

 

От 1998 е основан ХЕМУС в партньорство между Нино Парпулов и Дейвид Бамфорд, след като държавата решава да закрие държавната фирма, въпреки че тя е действаща.

Това е шок за работниците и за самия Нино, но за щастие те вече са спечелили доверието на британския си партньор и той решава да стартира мечтаното специализирано производство именно с тях.
Минават 3 години в обучение и правене само на мостри, докато през 2001 се отваря кралската порта с поръчка за лятната резиденция на кралица Виктория – Озбърн Хаус.

 

През 2011 г. Нино Парпулов се среща лично с Принц Чарлз -по негова покана в Уелс. Коментиран е интерес на принца да посети България. Нино Парпулов представя България на Принц Чарлз като място на възможности, място където живеят образовани и работливи хора, с които може да се работи по сложни проекти.

 

Това обаче остава едно добро пожелание понеже институциите пропускат да забележат какво е постигнато в тази сфера и то си остана и досега едно лично усилие на Нино Парпулов и Дейвид Бамфорд.

Пикът на вниманието е през 2011 година когато един от управителите е поканен на лична аудиенция с Принцът на Уелс, Принц Чарлз.
Пикът на вниманието е през 2011 година когато един от управителите е поканен на лична аудиенция с Принцът на Уелс, Принц Чарлз. Visit of HRH to David & Sara Bamford, Presteigne

Благодарение на успешното партньорство между британския ноу-хау за съхранение и консервация на текстил и българските традиции в килимарството е създадено място, което едновременно да запази културното наследство на Великобритания и въобще на Европа в сектора на ръчния текстил и килимарството, както и да съхрани живи местната култура и традиции.

 

Почти 20 години след старта си дългият извървян път от град Костандово до едни от най – значимите исторически обекти на Великобритания: Бъкингам, Озборн, Гудуд, Лайм парк, замъкът Аник, Албертина музей във Виена и т.н., се превръща в един особено значим социален проект за района на общините Велинград и Ракитово.

Без да цели този ефект „ХЕМУС“ ООД постига изключителна популярност в Европа, особено сред европейските монархии.
Предприятието успява да създаде ноу-хау, включващо три основни компонента: дизайн, цвят и техника на връзване на килима.

 

Подготвителният етап за производството на килимите всъщност включва много инженерна работа и математически изчисления, които да съобразят експоната с периода и нужната и характерна изразителност за определената историческа епоха.

 

Така екипът на фирмата успешно възпроизвежда текстилни шедьоври, които Европа е загубила или е на път да загуби. Освен това „ХЕМУС“ ООД подготвя и инвестира в кадри по качеството, които стават част от водещия екип.

 

Предприятието твърдо се бори и срещу ползуването на детски труд в сектора, което се забелязва и оценява от много международни медии като: Дойче Веле, Асошейтед Прес и Франс Прес.

 

От 2008 година международната популярност на предприятието се разширява и обхваща и българските медии.

 

Пикът на вниманието е през 2011 година когато един от управителите е поканен на лична аудиенция с Принцът на Уелс, Принц Чарлз.

 

Тази известност води поток от посетители, желаещи да се докоснат до тази история за успех подплатена с много къртовски труд. Безспорно интерес представлява и магията на самия занаят.

Тъкачеството е особен вид изкуство, който и до ден днешен носи духа на отминалите времена.

 

В него се крият послания от миналото. Начинът на връзване също така изисква такъв тип фокусиране в работата, което всъщност доказано има голям терапевтичен ефект върху тъкача.

 

Така в продължение на няколко години „ХЕМУС“ ООД отделя от своя безценен човешки ресурс, за да отговори на интереса на посетителите и желаещите да опитат и да се научат.

 

Тук назрява решението и необходимостта да се открие Фондация „Градивност“, която да създаде необходимата организация нужна, за да се отговори на интереса по начин по който всички посетители, които имат желание да опитат работа на тъкачен стан да имат шанса да го направят.

 

Друг много важен аспект, който се забелязва е, че всеки който се е докоснал до занаята, разбира колко ценен е крайния продукт. Осъзнава стойността на ръчния текстил.

 

Така клиентите вникват в това, колко дълъг и сложен е процеса на работа – като да се изпълни класическо произведение, сбърка ли се една нота, насладата от него и резултатът не са добри.

 

Много често в досегашната практика от опиталите да се обучат се чува израза „А не, ако аз си изтъка свой килим, никога няма да го продам, за каквато и да е цена“ , а да не говорим за удоволствието като видиш резултата от труда си.

 

Услугата „Обучителни курсове по тъкачество” може да се окаже един от най- успешните маркетинг похвати за създаване на неподозирана пазарна ниша за ръчните килими и ръчния текстил в района на общините Велинград и Ракитово.

Този вид интерес е само един от аспектите. Другият аспект е интересът, който проявяват местни хора, търсещи кариерна реализация и доходност в този занаят.

 

Обучението на едно безработно лице, без опит в сферата изисква минимум две години, за да се включи в производството. Това е период през който се отделят сръчни работещи тъкачи, които да са обучители.

 

Това затруднява нормалното функциониране на работния процес в „ХЕМУС“ ООД.

 

Така през последните четири години след създаването си Фондация „Градивност“ инвестира в изграждането на капацитет и ресурси, които да позволят да се обслужат възникналите нужди от курсове по тъкачество.

 

През 2014 г „Градивност“ е одобрен партньор на читалище „Просвета 1919“ гр.Костандово по проект: „Създаване на устойчиви механизми за овластяване на уязвими групи в сферата на ръчното творчество“ финансиран по Програма BG05 на НФМ 2009-2014 година.
www.communitycrafts-gradivnos.eu


От категорията

Брайън Мей е претърпял инфаркт

Кадър: Инстаграм-1590414846.jpg

Във видеото Мей разкрива, че лекарят му го закарал в болницата, където разбрал, ...

25 май 2020 | 16:52

Астролози предупреждават: Предстои истинско изпитание за планетата и човечеството

Астролози предупреждават: Предстои истинско изпитание за планетата и човечеството -1590328440.jpg

В книгата, написана от астрофизиците Джон Грибин и Стивън Плагман през 1974 г., ...

24 май 2020 | 16:51

Играта представя „Ярък цвят“
(Видео)

Играта представя „Ярък цвят“-1590089233.jpg

Хип-хоп изпълнителят показва свое непознато лице

21 май 2020 | 22:25

Ретроградните Меркурий, Венера и Плутон обещават "горещо" политическо лято
(Видео)

-1572121620.jpg

Внимателно пристъпвайте към всяко нещо. Старайте се да не вземате прибързани ...

19 май 2020 | 15:00

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.