Любомир Аламанов

Водешият PR-експерт с предложения какво трябва спешно да направят властите

Л. Аламанов: Течът на данни от НАП е опасен! Някои мошеници може вече да дърпат кредити от ваше име

10759 | 19 юли 2019 | 12:12

Ситуацията вече не е ИТ проблем. Все едно е кой хакер какво е направил. Министрите пак се вторачват в изпълнителя, а по-големият проблем е другаде. За хората трябва да се мисли, първо за хората!


Любомир Аламанов,
Фейсбук

Нещата стават все по-зле. Оказва се, че сред изтеклите данни имало файл с хората, регистрирали се да пускат Държавното Тото по интернет. И вътре имало всичките им данни: номер на лична карта, кога е издадена, къде е издадена, имена, адрес, ЕГН и т.н.

Май и някои хора, които са се регистрирали он-лайн за игри, и са си дали данните, също са уязвими. Може би хората от игрите, които предоставят данни на НАП, да проверят и да кажат дали е така. Дано да не съм прав за това.

Над 100 000 човека имало, и всичките им данни по личните им карти…

Нали се сещате какво може да се направи с тези данни и с приятел нотариус? Или само с цветен лазерен принтер…

Ситуацията вече не е ИТ проблем. Все едно е кой хакер какво е направил. Масовата публика не се интересува дали е младеж от Пловдив, хакер от Москва, дъртак от Минесота или организирана група от Тамбукту. Министрите пак се вторачват в изпълнителя, а по-големият проблем е другаде. Биг мистейк! За хората трябва да се мисли, първо за хората!

Струва ми се, че е добре да се направи следното:

- Анализ кои и какви данни са изтекли, от гледна точка на потърпевшите.

- Спешно да се оповести какво би могло да се случи с тези данни. Само с ЕГН може да се направят едни мизерии, но с пълните данни от лична карта може да се фалшифицират пълномощни.

- Управляващите да разпратят инструкции до нотариуси, банки, адвокатски кантори, брокери на недвижими имоти, фирми за бързи кредити, телекоми, институции, изобщо всички, които боравят с лични данни за търговски сделки. Да, не може да се спре търговския живот на страната. Но може да се призоват всички към повишено внимание, особено на предоставени пълномощни.

- НАП веднага да предостави елементарен софтуер, където всеки да може да провери кои лични данни са станали публични. (сега има само сайта на Бивол, който доста добре опазва ЕГН-тата)

- Да се спрат всички лековати изказвания как нямало проблем с изтичането на данните. Хората не трябва да бъдат подвеждани и да не предприемат нищо. Ако утре вземат апартамента или банковите сметки на някого с фалшиво пълномощно, или изтеглят бърз кредит само по лична карта, кой ще е отговорен, че хората не са взели мерки?

- Масовата аудитория да бъде надлежно предупредена какво би могло да се случи с изтеклите данни.

- Масовата аудитория трябва да бъде информирана какво да направи. Например:

1. Да преценят дали да си сменят личните карти;

2. Да уведомят банки, счетоводители, брокери на имоти, телекоми, фирми за кредити и други да не приемат пълномощни;

3. Да сменят пароли, кодове и други, ако са на основата на изтеклите лични данни;

4. Да си сложат няколко степени на уведомяване – с пароли, смс-и, обаждане и каквото още е възможно;

5. Да си подменят електронните подписи, ако е необходимо.

- Ако трябва, да се помисли за временен мораториум на използване на пълномощни. Само съответният човек, със съответните си лични данни, да може да сключи сделка. Лични карти се подправят трудно, пълномощни се подправят лесно.

- Да се подготвят управленията на МВР, които издават лични документи, да приемат голям брой заявки, и то спешни.

- Може би да се помисли за намаляване на таксите. Защо да плащаме като за „загубена лична карта“, след като я сменяме принудително?

Това са само някои от мерките, които могат да се вземат. Нито претендирам за изчерпателност, нито за уникалност. Ако управляващите измислят по-добри, само ще се радвам.

След като е сигурно, че документите на засегнатите хора са вън от опасност за нерегламентирано използване, тогава може да се мисли кой, защо и как го е направил. И какви мерки да се вземат, за да се намали шанса за повторение в бъдеще.

И да, след това ще се говори за оставки и последствия. Сега няма време. Някои мошеници може вече да дърпат кредити на ваше име.

Това е един от случаите, в които ще се радвам, ако не съм прав.

Лек ден! 

 


От категорията

Натискът за Истанбулската конвенция е все така жесток! Битката е ГРЕВИО да стъпи в България

Натискът за Истанбулската конвенция е все така жесток! Битката е ГРЕВИО да стъпи в България -1575388427.jpg

Документът, който българският Конституционен съд отхвърли, създава ...

3 дек. 2019 | 18:06

Красивата приказка ще свърши, когато работник попита Борисов: Как се живее с тези пари, г-н премиер!

-1542800136.png

Ако нищо не се направи, властта все повече ще се сблъсква с опозицията на ...

4 дек. 2019 | 14:04

Кеворк Кеворкян: Другото корумпиране

-1477587010.jpg

А 1 милион и 655 хиляди души/най-малко – които оцеляват по някакъв необясним ...

5 дек. 2019 | 18:02

Иво Христов: Време е да спрем да чакаме неволята

Иво Христов-1575556134.png

Гласувах против резолюцията на Европейския парламент Истанбулската конвенция да ...

5 дек. 2019 | 16:33

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Дядо-Ми


19 юли 2019 | 20:54Не бойте се деца!Течът на данни е канализиран в небходимата посока и съхранен на предварително определеното място има се предвид важните данни,а другите са хвърлени на "кучетата",за обща ширпотреба,като в добавка е намесена Русия.Така беше преди време и с номера с Търговския регистър и който се преглътна от Стадото.Ашколсун Стадо действаш точно както предвижда управляващата банда!Тази банда,която си избираш,отхранваш и отглеждаш нищо че ревеш от нея лицемерно пред себе си!Жалко Стадо,заслужаваш си съдбата!!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Манчев


19 юли 2019 | 13:41Догодина и без това трябва да стартира подмяната на личните карти, чийто срок изтича. Би могло тази процедура да започне в ускорени срокове, което обаче е свързано с допълнителни разходи на държавния бюджет. Но, както се похвали днес М. Стоянова, пари имало бол! Тя най добре ги разбира тези работи...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.