Председателят на ЕЦБ отбеляза, че се надява цифровото евро да бъде въведено през следващите пет години

Лагард: Икономическата несигурност е частично изчистена

1058 | 13 ян. 2021 | 13:42

Тя посочи, че въпросът за Брекзит е "окончателно решен" и вече е ясно как ще изглеждат търговските отношения на Обединеното кралство с Европейския съюз


Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви в сряда, че част от икономическата несигурност, която беше налице през по-голямата част от 2020 г., се е "изчистила" в края на годината.

 

Тя посочи, че въпросът за Брекзит е "окончателно решен" и вече е ясно как ще изглеждат търговските отношения на Обединеното кралство с Европейския съюз. Освен това Лагард заяви, че одобрението на няколко коронавирусни ваксини и стартирането на ваксинации в много страни, както и избирането на Джо Байдън за следващия президент на САЩ и осигуряването на контрол върху Сената от страна на Демократическата партия също са премахнали някои от наличните несигурности.

 

Според нея икономиката на еврозоната ще продължи да се възстановява тази година, но при условие, че рестриктивните мерки за ограничаване на пандемията от коронавирус бъдат отменени до края на март и ваксините се разпространяват успешно.

 

Само преди месец ЕЦБ прогнозира, че БВП на еврозоната ще се повиши с 3,9% през 2021 г., предполагайки постепенно отшумяване на пандемията.

 

Но възраждащите се случаи на COVID-19 и все по-голямото ограничаване на движението и бизнес активността в редица държави, включително Германия и Франция, заедно с бавното стартиране на процеса на имунизация срещу коронавирус, вече поставят под въпрос тази позитивна икономическа перспектива само след две седмици след  началото на новата година, отбелязва Ройтерс.

 

Лагард обаче продължава да се придържа към прогнозите на ЕЦБ, като каза в сряда, че те включват наличието на някои ограничителни противоепидемични мерки.

 

"Мисля, че последните ни прогнози през декември все още са много очевидно правдоподобни", каза Лагард в онлайн интервю на конференцията на агенция Ройтерс.

 

"Нашата прогноза се основава на мерки за блокиране до края на първото тримесечие", допълни тя.

 

На 10 декември миналата година ЕЦБ заяви, че нейните прогнози предполагат, че "достатъчни" нива на колективен имунитет срещу COVID-19 ще бъдат достигнати преди края на 2021 г.

 

В днешното интервю Кристин Лагард призна, че първоначалните ваксинации са били "трудни" и това е риск, за който трябва да се внимава.

 

"Това, което би било притеснително, е, че след края на март някои държави членки все още трябва да предприемат ограничителни мерки и ако, например, програмите за ваксинация бъдат забавени", посочи шефът на ЕЦБ.

 

Редица икономисти вече понижават прогнозите си за икономическия растеж, като Bank of America вече прогнозира икономическа експанзия от едва 2,9%, което е с цял процент под предходната прогноза.

 

За да подкрепи еврозоната, ЕЦБ вече разшири свръхулеснената си стимулираща парична и лихвена политика до 2022 г., но тъй като разходите по заеми вече са рекордно ниски и са на отрицателна територия в някои страни от еврозоната, оставащата й стимулираща икономика мощ вече е ограничена.

 

Лагард заяви, че ЕЦБ може да разшири програмата си за стимулиране на изкупуването на облигации, ако е необходимо, но може и да се въздържи да използва целия пакет от 1,85 тлн. евро, който е заделила за покупки, ако кризата отмине.

 

Председателят на ЕЦБ отбеляза, че се надява цифровото евро да бъде въведено през следващите пет години, но посочи, че все още не е сигурно дали ще бъде въведено в този срок.

 

"Банкнотите са там, за да останат, но най-сетне ще имаме и дигитално евро", каза Лагард на онлайн конференцията на Ройтерс. Тя обаче посочи, че все още е "трудно да се каже" кога това ще се случи.

 

Преди време шефът на ЕЦБ призна, че Китай е постигнал по-голям напредък в областта на цифровата валута, отколкото Европейският съюз.

 

Източник: Нова.тв


От категорията

Властите в Скопие: София не е изисквала българите да бъдат вписани в Конституцията

Заев и Пендаровски обявиха, че няма нужда от промяна на Конституцията заради българите-1604014754.jpg

От Министерския съвет в Скопие обявиха, че Македония е „гражданска държава и ...

5 март 2021 | 19:28

Жириновски с мрачна прогноза: Противопоставянето между Русия и САЩ ще завърши с война в Украйна!
(Видео)

Владимир Жириновски Кадър: YouTube-1614964355.jpg

Лидерът на ЛДПР припомни и предложението си за излизане от Парламентарната ...

5 март 2021 | 19:12

САЩ забраниха на украински милиардер да влиза в страната
(Видео)

Игор Коломойски-1614980089.jpg

Според Държавния департамент Игор Коломойски е участвал в значителни ...

5 март 2021 | 23:32

Европейската комисия: Страните от ЕС имат право да купуват „Спутник V“
(Видео)

-1611749068.jpg

Говорителят подчерта, че като разрешат използването на руски или китайски ...

5 март 2021 | 15:42