Сергей Лавров

Американската армия присъства незаконно на сирийска територия, подчерта дипломат №1 на Москва

Лавров: Москва очаква Тръмп да изтегли войските си от Сирия

673 | 3 окт. 2019 | 17:34

"Има силно усещане, че задачата на Вашингтон е да предотврати възстановяването на териториалната цялост на Сирия, което е пряко нарушение на резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН", обяви министърът


Руската страна се надява президентът на САЩ Доналд Тръмп да изпълни обещанието си и да изтегли войските си от Сирия, заяви руският външен министър Сергей Лавров, пише вестник “Росийская газета“, като се позовава на външното министерство на страната, което цитира негово интервю за арабска медия, базирана в Лондон.

Според ръководителя на руското външно министерство "единствената основателна причина за такова присъствие може да бъде покана от легитимните власти или съответната резолюция на Съвета за сигурност на ООН".

Русия получи такава покана, както и Иран, за разлика от САЩ. Последните, в допълнение към факта, че контингентът им е разположен на територията на Сирия незаконно, също „станаха известни“ в целия свят с незаконните действия на антисирийските сили, смята той.

„Имам предвид ракетните атаки на 7 април 2017 г. и 14 април 2018 г.“, припомни Лавров.

"Днес, когато основните сили на „Ислямска държава“ в Сирия са победени, възникват въпроси за целта на продължаващото американско присъствие на сирийска земя. Има силно усещане, че задачата на Вашингтон е да предотврати възстановяването на териториалната цялост на Сирия, което е пряко нарушение на резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН", каза министърът.

Той още изрази надежда, че "САЩ ще изпълнят обещанието, което Тръмп даде през декември 2018 г. за изтегляне на американските войски от Сирия.“

Руският външен министър припомни също, че Москва "последователно се застъпва за дипломатическо уреждане на конфликта в Сирия чрез приобщаващ междусирийски диалог". Сега са налице всички условия за това, според Лавров, след създаването на Конституционният комитет.

„Като страна-гарант от формата в Астана, Русия направи много за това, включително чрез енергични контакти със сирийското правителство и опозицията. Предполагаме, че стартирането на работата на (конституционния) комитет в Женева ще даде тласък на целия процес на презаселване в Сирия. Самите сирийци, без натиск отвън, трябва да определят бъдещето на своята държава, както е записано в резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН. Това се отнася и за конституционните въпроси и „астанската тройка“ (Русия-Турция-Иран) ще допринесе за това", каза още Лавров.

Източник: Агенция "Фокус"

 


От категорията

Франция спира Северна Македония и Албания за ЕС?

Франция спира Северна Македония и Албания за ЕС?-1571044978.jpg

Посланиците на страните от Общността в понеделник ще се опитат да постигнат ...

14 окт. 2019 | 12:11

Американските войници в Северна Сирия са получили заповед да напуснат страната

-1564748630.jpg

Вчера министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър каза, че до 1000 американслтки ...

14 окт. 2019 | 20:06

Ердоган в гневна реч: Вие нас за какви ни мислите, откога НАТО защитава терористите?

Ердоган в гневна реч: Вие нас за какви ни мислите, откога НАТО защитава терористите? -1571085390.jpg

Анкара стана свидетел на преднамереност и пристрастия от страна на държавите, ...

14 окт. 2019 | 23:35

Орбан призна тежко поражение - загуби Будапеща и още 10 големи града на кметските избори

-1564431434.jpg

Премиерът и председател на Фидес Виктор Орбан нарече изборите трудни, но ...

14 окт. 2019 | 08:12

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.