Няколко дни след това Тръмп обяви намерението си да изтегли САЩ от двустранното споразумение

Лавров: Вашингтон е предал на Москва разширен списък с въпроси предизвикващи подозрения

2735 | 29 окт. 2018 | 10:04

Списъкът е бил предаден на руснаците чрез американското посолство в Москва, а след това препратен в министерството на отбраната и другите ведомства


Седмица преди президентът на Съединените щати Доналд Тръмп да обяви намерението си да прекрати едностранно Договора за ракетите със среден и малък обсег, Вашингтон е предал на Москва „разширен списък с въпроси, които предизвикват подозренията на американската страна“. Това съобщи руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за предаването „Москва. Кремъл. Путин.“ на телевизия „Русия 1“, цитира БНР.

 

Списъкът с въпросите е бил предаден на руснаците чрез американското посолство в Москва, а след това препратен в министерството на отбраната и другите ведомства. Те трябва да разгледат претенциите на Вашингтон и да подготвят отговори на поставените въпроси, уточни Лавров. Няколко дни след това президентът Тръмп обяви намерението си да изтегли Съединените щати от двустранното споразумение, което, по думите на Лавров, „не способства за устойчивия диалог и предсказуемостта“. Руският външен министър обясни действията на Вашингтон с наличието на ракети със среден и малък обсег у азиатските държави. На въпрос на американците дали Китай, Индия, Пакистан и Иран ограничават тези оръжия, Москва е предложила на Вашингтон да се обърне към тези страни и да се запознае с позицията им по въпроса.

 

Лавров припомни, че преди 10 години Русия е предлагала на други държави договорът да стане универсален, но е получила отказ.

 


От категорията

Исторически провал! Британският парламент отхвърли споразумението за Брекзит

-1523431363.jpg

В речта си преди гласуването британският премиер призова депутатите да гласуват ...

15 ян. 2019 | 21:49

Макрон официално откри "големия дебат", целящ да умиротвори"жълтите жилетки"

-1544516026.jpg

Въпреки строгите мерки за сигурност и забраната за автомобилен трафик десетки ...

15 ян. 2019 | 20:54

Доналд Туск: 27-те членки на ЕС ще останат обединени за Брекзит

Доналд Туск-1526476311.jpg

Междувременно говорител на лейбъристите заяви, че ако вотът на недоверие срещу ...

15 ян. 2019 | 23:21

Юнкер: Гласуването в Лондон увеличава риска от Брекзит без сделка

-1480422970.jpg

Той призова британското правителство да изясни какви стъпки смята да предприеме ...

15 ян. 2019 | 22:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.