Лавров: Русия иска земята, върху която се намира руското посолство у нас, за безсрочно ползване

На съвместна пресконференция след преговорите с българската му колега Екатерина Захариева (Видео)

Лавров: Русия иска земята, върху която се намира руското посолство у нас, за безсрочно ползване

8120 | 21 окт. 2019 | 14:03

Земята, върху която се намира сградата на българското посолство в Москва, е предадена на София за безсрочно ползване, като Руската Федерация очаква аналогични действия от българска страна


Земята, върху която се намира сградата на българското посолство в Москва, е предадена на София за безсрочно ползване, като Руската Федерация очаква аналогични действия от българска страна.

Това съобщи днес министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров на съвместна пресконференция след преговорите с българската му колега Екатерина Захариева, предаде ТАСС.

Предадох на колегата документи за държавна регистрация на правото на постоянно безсрочно ползване на земята на посолството на България в Русия. Разчитаме на насрещно съдействие на партньорите в решаването на съответстващи въпроси, свързани с обектите на руската държавна собственост в България“, заяви Лавров.

 

Руският външен министър Сергей Лавров възнамерява да посети България по покана на вицепремиера и външен министър на страната Екатерина Захариева, предаде ТАСС.

"Госпожа министър любезно ме покани да направя ответна визита в България. С удоволствие и признателност приемам тази покана", каза Лавров след преговорите с българския си колега в Москва.

Министърът на външните работи на Русия изрази надежда, че държавната корпорация "Россатом" има добри шансове в търга за възобновяване на строителството на българската АЕЦ "Белене".

"Россатом" е готов да участва в процедурите за избор на изпълнител за възобновяване на строителството на АЕЦ "Белене". Надяваме се на добри шансове за нашата държавна корпорация, предвид че именно тя е производител на атомните реактори и създател на технологията по този проект, каза Лавров.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" бе публикувана на 22 май 2019 г. в официалния вестник на ЕС. Тя трябва да бъде завършена до 12 месеца след публикацията, припомня ТАСС, цитирана от БТА.

 

Работата по строителството на второто разклонение на „Турски поток“ ще бъде завършено в срок през 2020 г., заяви външният министър на Русия Сергей Лавров на съвместна пресконференция с колегата си и вицепремиер на България Екатерина Захариева.

"Българските ни колеги ни информираха за началото на строителство на инфраструктурата за транспорт на газ по втората линия на "Турски поток". Както съобщи министър (Захариева - бел. ред.) съответната церемония с участието на премиера на България буквално се е състояла днес. Партньорите подчертаха, че работата, както и е планирано, ще бъде завършена в срок към 2020 година", каза Лавров.

Захариева посочи на съвместната пресконференция, че България и Русия имат големи перспективи в развитието на хранителната промишленост и увеличаването на стокообмена.

Виждам потенциал в областта на производството на хранителната промишленост, технологиите. Надявам се, че заседанието на смесената комисия по икономически и научно-технически въпроси, което се проведе във Варна на 16-17 септември, ще доведе до увеличаване на стокообмена, каза тя. Русия е сред основните външнотърговски партньори на България. През 2018 г. стокообменът между Русия и България бе 3,47 млрд. долара, припомня ТАСС.

Захариева също така изрази надежда, че ще се увеличат чартърните полети между България и Русия.

 

Русия е благодарна на българските власти, които създават добри условия за изучаването на руския език, отбеляза министърът на външните работи. Той добави, че от около десет години руският остава вторият най-популярен чужд език в България, съобщава ТАСС.

 

„Радваме се, че българската младеж проявява висок интерес към получаване на висше образование в Русия. През тази академична година 230 студенти от България бяха записани в руски университети и ще бъдат обучавани за сметка на федералния бюджет. От своя страна няколкостотин руски граждани учат в университети в България", отбеляза още Сергей Лавров.

 

Очаквайте подробностиЛавров: Русия иска земята, върху която се намира руското посолство у нас, за безсрочно ползване

Земята, върху която се намира сградата на българското посолство в Москва, е предадена на София за безсрочно ползване, като Руската Федерация очаква аналогични действия от българска страна

От категорията

Проф. Тодор Кантарджиев: Ако искаш да няма епидемия, готви се за нея

Проф. Тодор Кантарджиев-1589605655.png

След няколко дни ще можем да кажем по-точно дали епидемията си отива, но при ...

26 май 2020 | 10:55

Отвлеченият български капитан на кораб край Бенин вече е в родината (ВИДЕО)

Кадър: Нова тв-1590477550.jpg

В операцията по освобождаването на заложниците са участвали немските институции ...

26 май 2020 | 10:17

Ананиев отвори закритите части на ресторантите от 1 юни, разреши театрите и концертите от днес

-1579089136.png

Затворени обаче остават дискотеки, пиано и нощни барове. От 1 юни се разрешават ...

26 май 2020 | 21:03

Няма разорани дюни на плажа в Ахтопол, налагат санкция за преминаване

Снимка: Фейсбук-1590514440.jpg

При изравняване и почистване на съществуваща пътека, която е с дължина 160 ...

26 май 2020 | 20:33

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Валентин


21 окт. 2019 | 14:59Единствената причина да не се продадат до момента няколкото обекта собственост на България в Русия беше имено собственноста на земята. Обектите също нямат собственост, защото са построени на базата на Съветско български договор на разменни начала. Тази първа стъпка на Русия е плашешта много, защото отдавна България изкаше да продаде всичко в Русия. Пречката беше в договора и нежеланието на Русия да го разваля. С нашите продажни ръководители можем всичко да загубим безвъзвратно.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.