Той припомни разкритията на швейцарския парламентарист Дик Марти за ужасяващите действия на АОК

Лавров: Западът прикрива престъпленията си и тези на Армията за освобождение на Косово

3099 | 23 март 2019 | 10:04

Касапницата през 1999 година в село Рачак, Косово, която даде повод на НАТО да твърди, че има нужда от употреба на сила в Югославия, е била „съвършено явна провокация“, заяви той


Руският външен министър Сергей Лавров е заявил, че западните страни продължават да прикриват както собствените си престъпления, така и престъпленията, извършени от Армията за освобождение на Косово(АОК), съобщава на сайта си белградското радио В92, цитирано от "Фокус".

В интервю за телевизия NTV, Русия, Сергей Лавров е говорил за възможността да се проведе международно разследване за това дали представителите на НАТО са отговорни за гражданските жертви, за въздушните удари по граждански обекти по време на бомбардировките над Югославия (Сърбия и Черна гора).

"Мисля, че Западът винаги е правил и ще прави всичко възможно, за да не допусне подобно разследване. Още веднъж обаче ще повторя, че не виждам никакъв шанс за международните институции, тъй като в тях участва и Западът, а той ще положи всички усилия, за да не го допусне".

Руският дипломат номер едно посочва, че в 2010 година швейцарският парламентарист Дик Марти обяви публично доклад, „който съдържа ужасяваща информация за престъпленията на АОК, която е отвличала хора, за да разработва трафик на човешки органи."

"Западът беше длъжен да накара властите на Косово да проявят загриженост и да създадат специален съд, който да разследва престъпленията, споменати в доклада. За Съдебен обвинител беше определен американец. Съдът обаче преди няколко години прекрати своята дейност," цитират медиите думи на Лавров.

"От тогава на два пъти се определят нови обвинители, но няма нито един осъден. Съмнявам се, че изобщо е направено някакво ясно и точно разследване. Западните страни ще продължат да потулват факти, които разкриват тяхното участие в престъпления срещу човечеството“, акцентира Лавров.

Според руския външен министър бомбардировката на НАТО беше флагрантно организирана кампания, която нарушаваше международното хуманитарно право. "Веднъж натовските въздушни удари засегнаха пътнически влак, преминаващ по мост, а нападението срещу телевизионния център (RTS – държавната радио и телевизия на Сърбия днес, бел. ред.) е абсолютно недопустимо.".

Касапницата през 1999 година в село Рачак, Косово, която принуди НАТО да започне да твърди, че има нужда от употреба на сила в Югославия, е била „съвършено явна провокация“.

"Това не беше причина, а изкуствено оправдание. Отдавна се знае, че е провокация. Убитите тогава граждански лица се оказаха военни от АОК, които са били накарани да се преоблекат в цивилни дрехи. За нещастие, тогавашният ръководител на мисията неа Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Уилям Уолкър, беше един от организаторите на тази провокация. Когато дойде на мястото на събитието и видя мъртвите тела в цивилни дрехи, той съвсем директно заяви, че това е геноцид,“ е обявил Лавров в телевизионното си интервю.

Руският външен министър е казал, че западните страни „първи започнаха да променят международния закон, когато бомбардираха Югославия в 1999“. Той е припомнил, че Русия, Китай и непостоянните членове на СС на ООН Аржентина и Бразилия по най-енергичен начин се противопоставяха на плановете и настояванията за употреба на сила.

Според него „нищо не можеше да спре американците“.

"Те бяха решили да действат дълго преди това и търсеха благословията на СС, но когато стана ясно, че няма да я получат, предприеха едностранна агресия срещу суверенна държава, в нарушение на Хартата на ООН и принципите на ОССЕ, като разбалансираха целия световен ред, създаден след Втората световна война“, е заявил руският външен министър Сергей Лавров.

В същото интервю, което се провежда дни преди да се отбележи 20-годишнината от началото на атаките на НАТО срещу Сърбия, Лавров определя въздушното нападение срещу китайското посолство в Белград на 7 май 1999 г. като съзнателно и предварително обмислено.

 


От категорията

Тръмп разказа на Путин за идеята си за провеждане на срещата на Г-7 в разширен състав

-1591035545.jpg

Руският президент благодари на американския си колега за доставката на апарати ...

1 юни 2020 | 21:17

Путин одобри датата 1 юли за референдума за конституционни поправки

-1585142567.jpg

Промените, които руският парламент и Конституционен съд вече одобриха, на ...

1 юни 2020 | 17:51

Майкъл Джордан избухна: Расизмът не е изкоренен, търпяхме достатъчно!

-1469516614.jpg

Коментарите на шесткратния шампион в НБА идват след поредните нощи на протести ...

1 юни 2020 | 15:53

Силите на Хафтар отвоюваха важен град в Либия

Халифа Хафтар-1554728245.jpg

Халифа Хафтар е подкрепян от Обединените арабски емирства, Египет и Русия, а ...

1 юни 2020 | 21:10

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


мирослав


23 март 2019 | 13:14а вий само разпъвате локуми! яков кедми ви го каза"няма нужда от академични разсъждения",очертайте граница,която ако пресекат ги зачерквате


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.