Москва и Вашингтон са се договорили да продължат консултациите за Сирия

Лавров предостави на Помпео меморандум с факти за намеса на САЩ във вътрешната политика на Русия

5083 | 14 май 2019 | 21:26

Заплахите от страна на представители на правителството на САЩ и лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо срещу президента на Венецуела Николас Мадуро противоречат на демократичните ценности, заяви руският дипломат №1


Руската страна предаде на делегацията на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео документ, който цитира случаи на американска намеса във вътрешните работи на Руската федерация,съобщи руският външен министър Сергей Лавров на съвместна пресконференция с американския му колега, цитиран от TACC и Агенция "Фокус".

"Ние изготвихме неформален меморандум, в който се излагат фактите за намесата на САЩ в политиката на Руската федерация", каза той.
Министър Лавров обърна внимание на американския си колега, че по-голямата част от атаките срещу руското интернет пространство идват от територията на САЩ.
"Ние многократно сме предлагали професионално възобновяване на контактите по въпросите на кибернетичната сигурност", каза министърът. "Атаките на нашите интернет ресурси – огромната част - идват от източници в САЩ.“

Москва се надява, че информациите за изпращане на 120 хиляди американски военни към Близкия изток да възпират Иран са неоснователни, заяви руският външен министър.

"Що се отнася до ситуацията около Иран, около Съвместния всеобхватен план за действие [СВПД], аз се надявам, че разумът ще триумфира, че слуховете за планираното изпращане към района на 120-хилядната американска армия, за които говорихме днес, и Майкъл каза, че това е работа на военните, нямат основание, защото регионът вече е пренатоварен с различни конфликтни ситуации ”, отбеляза министърът.

"Когато казвам, че се надяваме да намерим политическо решение на ситуацията около Иран ние действително ще работим за това, ситуацията да не попада във военния сценарий," подчерта той. "Как да се направи, вече е задача на дипломатите. че американската страна също е настроена за политическо решение.

Лавров обърна внимание на факта, че Москва счита, че решението на САЩ да се оттегли от СВПД е грешка. "Надявам се, че заедно с нашите европейски колеги и Китайската народна република, в контакти с нашите американски колеги, ще търсим начини да излезем от тази криза, защото досега потъваме все по-дълбоко в тази фуния", каза министърът.

Сергей Лавров заяви, че са се договорили със САЩ да продължат консултациите за Сирия. Русия и САЩ подкрепят пълното прилагане на Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН относно Сирия и се съгласиха да продължат взаимните консултации, заяви руският външен министър.

"За Сирия говорихме за необходимостта от пълно прилагане на Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН, чиято ключова разпоредба е зачитането на суверенитета и териториалната цялост на Сирия", каза той.

„Договорихме се да продължат контактите по специфични аспекти, включително тези, свързани с окончателното ликвидиране на тероризма в сирийските земи, осигуряване на условия за връщане на бежанците, решаване на хуманитарни проблеми и стартиране на политически процес в контекста на формирането на конституционен комитет. Надяваме се, че този орган възможно най-скоро ще бъде в състояние да започне работа в Женева под егидата на ООН," обобщи Лавров.

Заплахите от страна на представители на правителството на САЩ и лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо срещу президента на Венецуела Николас Мадуро противоречат на демократичните ценности, заяви още Лавров.

По неговите думи, позицията на Москва в подкрепа на диалога, разглеждане на всичките въпроси между самите венецуелци без ултиматуми и предварителни условия „произтича от това, че демокрацията не се налага със сила“.

„Заплахите, които звучат по адрес на правителството на Мадуро, които звучат от устата на официалните представители на администрацията на САЩ и от устата на господин Гуайдо, който постоянно споменава за своето право да извика въоръжена интервенция отвън, нямат нищо общо с демокрацията“, заяви той.

 


От категорията

ЕС отложи до октомври решението за започване на преговори с Албания и Северна Македония

Йоханес Хан-1489318931.jpg

Повечето страни-членки подкрепят започването на преговори, но някои се ...

18 юни 2019 | 19:46

Шефът на руското разузнаване: Западът се опитва да скара Русия и Китай

Сергей Наришкин-1474627110.jpg

Западните страни изхарчиха милиарди долари в подкрепа на опозиционни бойци в ...

18 юни 2019 | 10:36

Петер Сиярто: Срамно е, че ЕС не взе решение за преговори със Скопие

Петер Сиярто-1504787552.jpg

"Всичко беше на наше разположение, нямаше причина, нямаше пречка по пътя. ...

18 юни 2019 | 19:49

Скандал! Полша разследва Доналд Туск заради измами с ДДС

Доналд Туск-1526476311.jpg

Той е обект на няколко парламентарни и съдебни разследвания, които неговите ...

18 юни 2019 | 10:15

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.