Лазарова: Трябва да разглеждаме Зелената сделка като позитив и възможност за рестарт на сектора

Проведе се международна конференция на тема „Европейската зелена сделка след COVID-19 и българският енергиен преход“

Лазарова: Трябва да разглеждаме Зелената сделка като позитив и възможност за рестарт на сектора

2539 | 16 окт. 2020 | 12:42

Според съоснователката на платформата “Brown to Green”, България все още няма цялостна концепция и визия за реализирането на енергийния преход и се работи на парче


“Трябва да разглеждаме Зелената сделка като възможност за рестарт и реабилитация на сектор „Енергетика“.“ Това каза Кристина Лазарова, съосновател на платформата “Brown to Green” по време на международната конференция на тема „Европейската зелена сделка след COVID-19 и българският енергиен преход“, организирана от Института за енергиен мениджмънт, в сътрудничество с Дипломатическия институт към министъра на външните работи на България.


По думите й за съжаление България все още няма цялостна концепция и визия за реализирането на енергийния преход и се работи на парче.

 

„Нямаме и план за действие. Всички участници в Платформата се опитахме да направим такъв на местно ниво. Изготвихме огромен анализ и описахме датата за изход и както се случва в Югозападния въглищен регион. В плана сме посочили как може да се трансформира регионът и възможността за преквалификация на работниците. Имаме и план какво може да се направи около местата в този регион, с възможност за ситуиране на нови производства. Разговаряли сме и с доста чуждестранни компании за възможностите на региона“, каза Кристина Лазарова, като допълни, че от платформата са споделили техния план с институциите.


„Европа е тръгнала по пътя на независимата енергийна ефективност, защото знае, че ресурсът, който има и който я прави независима, е изчерпаем. Този ресурс може да се ползва само до определено време. Имаме наблюдение какво правят в Германия, Нидерландия, голяма част от държавите в Западна Европа. Те са на изключително напреднал етап.“, заяви още съоснователят на Платформата.


Според Кристина Лазарова държавата трябва да помисли в посока да се използва Механизмът за финансиране на новите възобновяеми енергийни мощности, т.нар трансфер на мощности от една държава в друга. Тя даде за пример Гърция, която е тръгнала в тази посока, като посочи, че би било добре да вземем пример от нея. „Природният газ не е панацея. Той е гориво, което може да води към панацеята, която Европа се опитва да наложи, а именно водородът.“, обясни Лазарова.


Кристина Лазарова сподели, че са създали платформата след като са били осъществени редица срещи с различни департаменти в Европейската комисия, с депутати от Европейския парламент, както и с кабинета на Франс Тимерманс, заместник-председател на ЕК и еврокомисар по климатичните въпроси. Целта е била да се види ясно как седят нещата в Европа.


В края на своето изказване по време на международна конференция Кристина Лазарова сподели, че са били потърсени от полския регион Виелкополска, който е третият по големина район в Полша и заедно с Платформата “Brown to Green” са влезли в колаборация по проект, който е в посока как да се трансформира Виелкополск.


През втория ден на конференцията бе разгледана темата за „Зелената сделка и особеностите на българския енергиен пазар“. Основните акценти, които се поставиха, бяха обхватът на справедливия енергиен преход в българските условия, българският въглищен сектор и зелената сделка, каква е ролята на природния газ за изграждане на нисковъглеродна икономика, какви са възможностите за развитие и използване на нови технологии, както и кадровото обезпечаване на реформите – ролята на научните звена.


Модератор на събитието бе Деканът на Стопанския факултет в СУ „Св. Климент Охридски“ доц. Д-р Атанас Георгиев. Участие във втората част на конференцията взеха заместник-министърът на икономиката Стамен Янев, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, конфедеративният секретар на КТ „Подкрепа“ Александър Загоров, Антон Иванов, член на УС на „Български енергиен и минен форум“, изпълнителният директор на „Овергаз Мрежи“ АД Светослав Иванов, изпълнителният директор на „Агенциа за регионално икономическо развитие“, Стара Загора Румяна Грозева, „Национален експертен съвет“ при МОСВ Тодор Тодоров, управляващ партньор в denkstaatt България Боян Рашев.


Партньори на събитието бяха Националната енергийна камара и гръцкият Institute of Energy for South and East Europe. Конференцията се проведе в София, Хотел „Балкан“.


Grand Energy

От категорията

БЮДЖЕТ 2021: Голямото харчене! Приходите са по-малко от разходите, дефицитът е 3,9%

 Бюджет 2021: Доходи, образование, здравеопазване и ограничаване на последиците от Ковид-19-1603342227.jpg

При приходите за периода 2021-2023 г., изразени като процент от БВП, се ...

22 окт. 2020 | 07:49

Кабинетът предлага разходите за ремонт вкъщи да се приспадат от данъците

-1603287662.jpg

Обхватът на случаите, при които не се дължи данък при придобиване на моторни ...

21 окт. 2020 | 16:27

Васил Велев: Трябва работещо антикризисно законодателство, което да се включва в моменти като този

-1509089488.jpg

Затварянето на заведенията трябва да е придружено с подкрепа към работещите ...

24 окт. 2020 | 17:08

Теменужка Петкова: Няма яснота какъв ще бъде финалът около процедурата за АЕЦ "Белене"

-1589813595.png

4000 мегавата ще излязат от експлоатация до 2050 г., това са въглищните ...

24 окт. 2020 | 14:04