Нека бъдем честни - пластичната хирургия прави чудеса, но съюзът вече е далеч от съвършенство

Le Monde: Време е да се помисли какво ще стане след НАТО

2369 | 5 апр. 2019 | 10:55

Пактът смело надживя комунистическия си колега, Организацията на Варшавския договор, която се срина преди три десетилетия заедно със СССР, но е време да бъде преосмислен


Във връзка с годишнината от създаването на НАТО френският ежедневник Le Monde публикува статия, в която сравнява Алианса с великите актьори, които продължават да излизат на сцената, като се преструват, че не забелязват неизлечимата болест, която ги подкопава. Може би е време организацията да се пенсионира? Едва ли - НАТО продължава да увеличава бюджетите си, да стартира нови програми и да разполага войски. Този съюз на биполярния XX век плавно преминава към един напълно различен свят.

70 години е голям празник. Именно тази респектираща възраст навърши Организацията на Северноатлантическия договор, военната структура на Запада, която Вашингтон създаде по време на Студената война. Тя смело надживя комунистическия си колега, Организацията на Варшавския договор, която се срина преди три десетилетия заедно със СССР.

С други думи, по повод тази дата чухме множество поздравления, похвали и комплименти. И защо не? В крайна сметка НАТО е добре запазен алианс. Нека бъдем честни - пластичната хирургия прави чудеса, но съюзът вече е далеч от съвършенство. Някои дори му произнесоха присъдата: лидерът на една от 29-те страни членки е готов да се бори с обещанието, че след пет години НАТО няма да го бъде. Настоящият президент на САЩ, т.е. страната основател и главен спонсор на НАТО, говори постоянно за излизането ѝ от Алианса.

В резултат на това, подобно на великолепните актьори, които продължават да излизат на сцената, като се преструват, че не забелязват рака, който подкопава тяхната сила, НАТО увеличава бюджетите, стартира нови оръжейни програми и разполага войски, сякаш нищо не се е случило. Сякаш този съюз на биполярния XX век плавно се слива с един напълно различен и безкрайно по-сложен свят. Като че ли цялата му структура не трепери заради подривната работа на Доналд Тръмп. Разбира се, за известно време апаратът все още ще държи.

НАТО няма да се разпадне като Организацията на Варшавския договор. Но сърцето му не е на място. Всеки ден виждаме всички нови и нови признаци на слабост. Така на 1 април Пентагонът обяви прекратяването на доставките на изтребители F-35 на съюзническата Турция поради упоритото желание на Анкара да придобие руски ракетни системи, въпреки възраженията на Вашингтон. С всеки изминал ден се появява все по-ясен факт - трябва да преосмислим НАТО и да помислим какво ще се случи след него.

Източник: Агенция "Фокус"

 


От категорията

Георги Кадиев: Ако стана кмет, първо ще уволня ръководството на Топлофикация-София

Георги Кадиев: Ако стана кмет, първо ще уволня ръководството на Топлофикация-София-1571637237.jpg

В избора дали да дишаме чист въздух или да караме евтини дизели, избирам чистия ...

21 окт. 2019 | 08:52

Кеворк Кеворкян: Липсва ти комуниз-ъ-ма

-1462343945.jpg

Където видите някой да говори за „език на омразата“ – направо му се изплюйте ...

23 окт. 2019 | 12:55

Акад. Стефан Воденичаров с призив: Заложете на тези, които дават решения за днешния и утрешен ден

Акад. Стефан Воденичаров: Заложете на тези, които дават решения за днешния и утрешен ден -1571822240.jpg

От управлението на Вашето селище, на вашия град и община зависят и личната ви ...

23 окт. 2019 | 12:16

Богомил Бонев: Решението за отпадане на мониторинга е плод на мръсна политическа игра на ЕНП

Богомил Бонев: Решението за отпадане на мониторинга е плод на мръсна политическа игра на ЕНП -1571819754.jpg

Ние сме по-далече от върховенството на закона от момента, когато беше установен ...

23 окт. 2019 | 11:34

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Стилиян Бурханларски


9 апр. 2019 | 12:14Когато един спектакъл изчерпи интереса на зрителите ,следва да се намери нова постановка,която съответства на повелята на времето. Един военно политически европейски съюз със свои въоръжени сили напълно ще замени изхабения североатлантически пакт,в който Европа не взимаше решенията.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.