Нека бъдем честни - пластичната хирургия прави чудеса, но съюзът вече е далеч от съвършенство

Le Monde: Време е да се помисли какво ще стане след НАТО

2522 | 5 апр. 2019 | 10:55

Пактът смело надживя комунистическия си колега, Организацията на Варшавския договор, която се срина преди три десетилетия заедно със СССР, но е време да бъде преосмислен


Във връзка с годишнината от създаването на НАТО френският ежедневник Le Monde публикува статия, в която сравнява Алианса с великите актьори, които продължават да излизат на сцената, като се преструват, че не забелязват неизлечимата болест, която ги подкопава. Може би е време организацията да се пенсионира? Едва ли - НАТО продължава да увеличава бюджетите си, да стартира нови програми и да разполага войски. Този съюз на биполярния XX век плавно преминава към един напълно различен свят.

70 години е голям празник. Именно тази респектираща възраст навърши Организацията на Северноатлантическия договор, военната структура на Запада, която Вашингтон създаде по време на Студената война. Тя смело надживя комунистическия си колега, Организацията на Варшавския договор, която се срина преди три десетилетия заедно със СССР.

С други думи, по повод тази дата чухме множество поздравления, похвали и комплименти. И защо не? В крайна сметка НАТО е добре запазен алианс. Нека бъдем честни - пластичната хирургия прави чудеса, но съюзът вече е далеч от съвършенство. Някои дори му произнесоха присъдата: лидерът на една от 29-те страни членки е готов да се бори с обещанието, че след пет години НАТО няма да го бъде. Настоящият президент на САЩ, т.е. страната основател и главен спонсор на НАТО, говори постоянно за излизането ѝ от Алианса.

В резултат на това, подобно на великолепните актьори, които продължават да излизат на сцената, като се преструват, че не забелязват рака, който подкопава тяхната сила, НАТО увеличава бюджетите, стартира нови оръжейни програми и разполага войски, сякаш нищо не се е случило. Сякаш този съюз на биполярния XX век плавно се слива с един напълно различен и безкрайно по-сложен свят. Като че ли цялата му структура не трепери заради подривната работа на Доналд Тръмп. Разбира се, за известно време апаратът все още ще държи.

НАТО няма да се разпадне като Организацията на Варшавския договор. Но сърцето му не е на място. Всеки ден виждаме всички нови и нови признаци на слабост. Така на 1 април Пентагонът обяви прекратяването на доставките на изтребители F-35 на съюзническата Турция поради упоритото желание на Анкара да придобие руски ракетни системи, въпреки възраженията на Вашингтон. С всеки изминал ден се появява все по-ясен факт - трябва да преосмислим НАТО и да помислим какво ще се случи след него.

Източник: Агенция "Фокус"

 


От категорията

Проф. Валери Стефанов: Празнично е! Но и някак тъжно в една опустяваща страна...

-1588694643.jpg

Интелектуалецът е фигура, чието призвание е да изследва истината, а не да ...

24 май 2020 | 00:03

Велизар Енчев: На 24 май Скопие отново присвои езика и историята ни

-1559913082.jpg

Република Северна Македония няма никакво намерение да ревизира своята история, ...

25 май 2020 | 11:53

Валерия Велева: БСП била в разцепление! А ГЕРБ?

-1495463781.jpg

Други пък си казват – Нинова трябва да е толкова силна, че за да я смажат, ...

25 май 2020 | 15:04

Хонконгският грип от 1968 г и новият коронавирус - вижте разликите

Факсимиле: "Дойче веле"-1590399109.png

Той взима 1 милион жертви по целия свят. Само във ФРГ умират около 40 000 души. ...

25 май 2020 | 12:31

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Стилиян Бурханларски


9 апр. 2019 | 12:14Когато един спектакъл изчерпи интереса на зрителите ,следва да се намери нова постановка,която съответства на повелята на времето. Един военно политически европейски съюз със свои въоръжени сили напълно ще замени изхабения североатлантически пакт,в който Европа не взимаше решенията.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.