„Не мога да гарантирам, че всичко това е 100 процента истина“, подчертава арх. Николай Тулешков

Легенда разказва как Кольо Фичето спасил "Нотр Дам"

4657 | 16 апр. 2019 | 21:23

Съмнения в истинността на историята изрази от своя страна писателят Димо Райков, който от години живее и твори в Париж


Игуменът на Преображенския манастир край Велико Търново архимандрит Георги разказва пред арх. Николай Тулешков как майстор Колю Фичето спасява от разрушение катедралата "Света Богородица” в Париж – гордостта на цяла Франция, предава БНР.

„Било е по времето, когато майстор Колю Фичето градял моста над река Янтра при град Бяла, сиреч около 1866 година. Тогава се разбрало, че известната катедрала в Париж била заплашена от корозия. Забелязали, че тя започнала да се руши и дори една от стените й започнала да се пропуква. Мнозина видни архитекти се опитвали да спрат процеса на разрушението-без никакъв успех. Опасността ставала все по-сериозна.

Научава за тази беда и управителят на Русенската област Митхад паша. Като френски възпитаник валията поддържал близки връзки с френското правителство. Обърнали се към него за помощ да им изпрати някой опитен архитект, който може да помогне.

Митхад паша решил да изпрати в Париж майстор Колю Фичето – вече се бил убедил лично в неговите необикновени умения. Последният заминал без никакво бавене за френската столица. Когато Фичето пристигнал на парижката гара, държавните посрещачи не могли да го разпознаят в навалицата. Те не предполагали, че този скромно облечен човек е прочутият български строител. Чак когато гарата опустяла съвсем и Фичето останал на нея сам, те разбрали кой всъщност е дошъл.

Фичето настоял веднага да го заведат при катедралата, за да разгледа пукнатината в стените й. Почнал своите проучвания. Не след дълго време той открил дълбока подпочвена вода, която предизвиквала корозията. Извел водата навън, каптирал я и дори изградил една малка чешмичка, от която тя да се изтича на площада. Разрушението било преодоляно, стената била възстановена.

Французите изпитали огромна благодарност към опитния български архитект и много настоявали той да остане в Париж. Нямало как да го склонят за това – чакали го на строежа на Беленския мост, заради който той бил заложил главата си пред Митхад паша. Огледал отново внимателно катедралата и след като се убедил, че опасността е отминала, поел обратно за родината си.

За спомен Фичето оставил до катедралата малката чешмичка. Някои твърдят, че от нея и до днес струи вода. Ала колцина от стотиците българи, които пребивават понатоящем във френската столица, са отишли лично да проверят това…

Автор на материала е Ники Карагьозов. Публикуван е на сайта "Дестинация Дряново".

Днес пред БНР арх. Тулешков потвърди, че архимандрит Георги му е разказал тази легенда:

"Не по молба на френските власти, а най-вероятно Митхад паша е изпратил Никола Фичев в Париж, за да помогне за възстановяване на катедралата „Света Богородица“ Действително в Преображенския манастир ми бе разказана тази история, според която в основата на храма се появили някакви подпочвени води, които започнали да рушат основите и интериорите. Правени са опити за изолация, но нищо не се е получило. Тогава Митхад паша, който е френски възпитаник, в разговор или кореспонденция със свои близки, съпричастни на проблема, е говорил за това, че Никола Фичев е много опитен в тази дейност майстор“, разказа арх. Тулешков в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“.

Заради големия му опит Митхад паша изпраща Кольо Фичето с „Ориент експрес“ в Париж. Първо майсторът изследвал какъв е проблемът, прихванал тези подпочвени води и дори бил направил някаква малка чешмичка, преразказа легендата професорът.

„Не мога обаче да гарантирам, че всичко това е 100 процента истина“, подчерта той.

Съмнения в истинността на историята изрази от своя страна писателят Димо Райков, който от години живее и твори в Париж.

„Сто пъти съм ходил, питал съм и във Франция, и в Брюксел, няма такова нещо. Хората ми се изсмиват. Но щом е нужно за самочувствието на нашенеца, нямам нищо против, нека да се пише, нека да се радват на тези неща“, каза Райков. Той допълни, че ремонтът на „Нотр Дам“ може да отнеме 30 години.

„Нека да не плачем на чужд гроб. Французите са такива хора, че възкръсват и от нищото“, каза още писателят.

 


От категорията

Петър Воденски: Ако ЕС силно притисне Ердоган, бежанската вълна може да стане реалност

-1552918654.jpg

В момента не виждам друг начин, освен да се договорим с Турция. Ердоган спазва ...

15 окт. 2019 | 11:24

Николай Радулов: На запад полицията масово използва изкуствен интелект, при нас липсва естественият

Проф. Николай Радулов-1558009159.jpg

У нас за анализатори се назначават хора, на които им остават 1-2 години до ...

15 окт. 2019 | 11:27

Потомствен интелектуалец поема ръководството на БНР: Много тежка работа ме чака!

Антон Митов Снимка: БНР-1571339277.jpg

Новият и.д. шеф на Българското национално радио: Ще търся вариант за диалог . ...

17 окт. 2019 | 22:07

Симеон II: София и Атина допринасят за хармонията на Балканите!

-1533023556.jpg

Връзките между нашите две страни са се увеличили и са укрепнали, заявява той ...

17 окт. 2019 | 11:39

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


18 апр. 2019 | 12:12Може да се вярва повече на арх.Тулешков и на разказа на архимандрит Георги ,както и желанието на Митхад паша да помогне ,като френски възпитаник на прочутият храм!А това ,че днешните французи не знаят ,не е никакво доказателство. Че това не се е случило!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.