През първите два месеца от бума на заразата пред очите му денонощно умирали хора

Лекар от Ухан призна: Да, криехме коронавируса

23391 | 12 март 2020 | 14:32

В края на декември офталмологът д-р Ли Уелианг, който почина през февруари и който пръв оповести за китайския коронавирус е бил ''посъветван'' от китайските власти да запази мълчание по темата


Информациите, че местните власти в Ухан са се опитали да скрият от света първите сведения за разпространението на коронавируса по принцип не са нови. Сега обаче за първи път в интервю един от лекарите в китайския град, превърнал се в люлката на COVID-19, публично призна, че официалните власти в Пекин са издали забрана да се вдига аларма за първите установени заболявания на китайския вирус.

Аи Фен, директор на болницата в Ухан, сподели в интервю за списание ''Renwu'' как на 30 декември м.г. той и още няколко негови колеги са провели разговор в една от платформите за бърза комуникация, касаещ здравословното състояние на пациент със симптоми на тези, близки до друг злополучен вирус – SARS, който през 2003 г. зарази близо 8000 души и причини смъртта на 800.

 

Един от участниците в разговора тогава е бил и офталмологът д-р Ли Уелианг, който почина през февруари и който пръв оповести за китайския коронавирус. Именно Уелианг е бил ''посъветван'' от китайските власти да запази мълчание по темата.

Тогава Уелинг разкрива, че е сграбчил началника на респираторното отделение, докато е минавал покрай кабинета му и го е предупредил, че един от неговите пациенти е инфектиран с ''подозрителна зараза'', наподобяваща плашещо много на SARS. Два дни по-късно Уелинг бива посетен от началника на здравния инспекторат в Ухан и е бил предупреден, че разпространява слухове, които може да нанесат ''вреда на стабилността''.

Отделно от това здравните власти издали категорична забрана на медицинския персонал да си препраща съобщения или снимки, отнасящи се до коронавируса, след което ги призовали да носят защитни облекла и маски.

,,Виждахме как все повече и повече пациенти влизаха в болницата и техният брой постоянно нарастваше'', спомня си Аи Фен за времето, в което здравните власти в Китай все още отричаха информацията, че заразата може да се предава между хората.

Той призна още, че през първите два месеца от бума на коронавируса пред очите му денонощно умирали хора, включително и негови колеги, сред които и споменатият офталмолог д-р Ли Уелианг.

Аи Фен е категоричен, че ако е знаел до какви последствия ще доведе в световен мащаб разпространението на COVID-19, е щял да действа по-твърдо и да уведоми всички по света за задаващата се пандемия, независимо от разпорежданията на властите в Пекин.

 

Източник Novini.bg


Намери своята история

От категорията

Скопие: Не е вярно, че паметникът на загиналите български войници край Кавадарци е разрушен

Скопие: Не е вярно, че паметникът на загиналите български войници край Кавадарци е разрушен-1634312740.jpg

Управлението за защита на културното наследство и Публичното предприятие за ...

15 окт. 2021 | 18:45

Британската полиция съобщи, че убийството на депутата Дейвид Еймс в Есекс е терористична атака

Британската полиция съобщи, че убийството на депутата Дейвид Еймс в Есекс е терористична атака-1634356551.jpg

Шейсет и девет годишният Еймс от Консервативната партия на премиера Борис ...

16 окт. 2021 | 06:54

Кралица Елизабет II отказа алкохола

-1634307162.jpg

Желанието й е да посрещне платинената годишнина - 70 години престой на трона, в ...

16 окт. 2021 | 18:25

Меркел е обсъдила с Ердоган обстановката в Либия и ситуацията с мигрантите

-1634397516.jpg

Турция полага изключителни усилия в светлината на притока на сирийски бежанци, ...

16 окт. 2021 | 18:17