Леща с мента и сметана

4454 | 22 ян. 2015 | 17:50

Боряна ЙОРДАНОВА: Заимствам идеи от интернационалното меню в приготвянето на авторските си рецепти

-1421941860.jpgБоряна Йорданова-1421941885.jpg

Автор:


Боряна Йорданова, позната на изкушените от апетитните специалитети като автор на блога „Вкусно с Боби“, е днешният гост в „Гурме“. Родом от Велико Търново, Боряна решава да последва любовта и заживява в Пловдив. „Прохождането“ й в света на кулинарията започва на пръв поглед случайно - след раздяла със съквартирантка, изкусен майстор на храната, която завещава на Йорданова гурме списания и книги. Боби чете и заимства идеи с любопитство, а по-късно решава да сподели авторски рецепти с широката аудитория в интернет.

Чаровната дама допълни още, че следи с голям интерес гурме предложенията за пиршества в кухнята от световните майстор-готвачи и техните телевизионни шоу програми. Фаворити на Боряна са ексцентричният холандец Рудолф ван Веен и корифеят на десертите Анна Олсен.

 

Леща с мента и сметана

 

Необходими продукти

 

300 г червена леща

400 г домати

1 глава лук

2 моркова

чесън на гранули

3 с.л масло

1 ч.ч заквасена

сметана

1-2 ч.л. сушена мента

черен пипер и сол на вкус

 

Начин на приготвяне

 

1. В дълбока тенджера на умерена температура се запържват маслото и нарязаният на ситно лук. След няколко минути към тях се прибавят и предварително настърганите моркови.

2. Междувременно лещата се почиства внимателно и се измива със студена вода.

3. Изсипва се в тенджерата. Сместа се залива с 1,5 л вода.

4. Слагат се и доматите. Вари се до омекване на лещата.

5. Непосредствено преди да се махнат от огъня, към лещата и зеленчуците се добавя сметаната. Подправя се на вкус.

6. Готовото ястие се поднася поръсено с листенца мента.


Още по темата

Картофи със сметана и синьо сирене

-1421776994.jpg

22 ян. 2015 | 10:30

Ориз „Биряни“

Ориз Биряни-1419872245.jpg

23 дек. 2014 | 13:06

Боб по манастирски

-1418749887.jpg

11 дек. 2014 | 07:00

Пълнени чушки с картофи

-1418748665.jpg

11 дек. 2014 | 10:00

Боб по манастирски в тесто

-1418738863.jpg

9 дек. 2014 | 10:00

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.