Партията на Корбин ще представи предложението си в сряда

Лейбъристката партия опитва да блокира Брекзит без сделка

666 | 12 юни 2019 | 08:14

Няколко от претендентите за лидерство в Консервативната партия, включително Борис Джонсън, подчертаха готовността си да приемат напускане без договор


Основната опозиционна Лейбъристка партия прави първата стъпка в смел двупартиен опит да се блокира възможността новият премиер на Великобритания да предизвика излизане на страната от Европейския съюз без сделка през октомври, пише британското левичарско издание The Guardian, цитирано от "Фокус".


Министърът за Брекзит в сянка Кейр Стармър хвърли ръкавиците на министрите от кабинета на Торите, включително Амбър Ръд и Филип Хамънд, казвайки, че те трябва да подкрепят опитите на лейбъристите, ако са сериозни за предотвратяване на излизането без сделка.
Ако бъде прието, предложението ще даде на депутатите контрол върху дневния ред на парламента на 25 юни. Същото предложение би могло потенциално да бъде използвано за иницииране на законодателство, с което да се попречи на Великобритания да напусне ЕС без сделка.
Предложението, което лейбъристите ще представят по време на дебата в деня на опозицията в сряда, е подкрепено от бившия консервативен министър Оливър Лутвин и лидерите на шотландската национална партия, Плейд Чимру, либералдемократите и зелените.


За разлика от обичайните дебати в деня на опозицията, ако бъде прието, предложението ще бъде задължително, но ще трябва да осигури подкрепата на повече консервативни депутати.
Планът, който е строго пазена тайна, идва, докато няколко претенденти за лидерство в Консервативната партия, включително Борис Джонсън, който ще стартира кампанията си в сряда, подчертаха готовността си да приемат Брекзит без сделка.
Подобен ход на лейбъристите през април мина с един глас разлика, след като 14 депутати на торите се разбунтуваха срещу партията.


От категорията

В Скопие: Защо историците ни мълчат, че българите са татаро-монголи?

-1544339677.jpg

Комисията подарява македонската история на България с признаването на цар ...

15 юни 2019 | 14:48

Обща стачка и протести в Бразилия, полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми

Снимка: БНР-1560602688.jpg

Недоволството е срещу пенсионната реформа и орязването на бюджета за ...

15 юни 2019 | 15:44

Тереза Мей ще се отдаде на готвене и крикет след премиерството

-1514213988.jpg

Тереза Мей обича кулинарията и дори е признавала, че предпочита да готви гъска ...

16 юни 2019 | 20:58

Истанбул може да срине "системата Ердоган"

-1540365888.jpg

Битката е за добре напълнената хазна на града, която осигурява охолен живот на ...

16 юни 2019 | 19:03

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.