Партията на Корбин ще представи предложението си в сряда

Лейбъристката партия опитва да блокира Брекзит без сделка

1504 | 12 юни 2019 | 08:14

Няколко от претендентите за лидерство в Консервативната партия, включително Борис Джонсън, подчертаха готовността си да приемат напускане без договор


Основната опозиционна Лейбъристка партия прави първата стъпка в смел двупартиен опит да се блокира възможността новият премиер на Великобритания да предизвика излизане на страната от Европейския съюз без сделка през октомври, пише британското левичарско издание The Guardian, цитирано от "Фокус".


Министърът за Брекзит в сянка Кейр Стармър хвърли ръкавиците на министрите от кабинета на Торите, включително Амбър Ръд и Филип Хамънд, казвайки, че те трябва да подкрепят опитите на лейбъристите, ако са сериозни за предотвратяване на излизането без сделка.
Ако бъде прието, предложението ще даде на депутатите контрол върху дневния ред на парламента на 25 юни. Същото предложение би могло потенциално да бъде използвано за иницииране на законодателство, с което да се попречи на Великобритания да напусне ЕС без сделка.
Предложението, което лейбъристите ще представят по време на дебата в деня на опозицията в сряда, е подкрепено от бившия консервативен министър Оливър Лутвин и лидерите на шотландската национална партия, Плейд Чимру, либералдемократите и зелените.


За разлика от обичайните дебати в деня на опозицията, ако бъде прието, предложението ще бъде задължително, но ще трябва да осигури подкрепата на повече консервативни депутати.
Планът, който е строго пазена тайна, идва, докато няколко претенденти за лидерство в Консервативната партия, включително Борис Джонсън, който ще стартира кампанията си в сряда, подчертаха готовността си да приемат Брекзит без сделка.
Подобен ход на лейбъристите през април мина с един глас разлика, след като 14 депутати на торите се разбунтуваха срещу партията.


От категорията

Тръмп в страстна реч призова американците да защитят своята история, наследство и велики герои

Тръмп в страстна реч призова американците да защитят своята история, наследство и велики герои-1593844519.jpg

"Не се съмнявайте, че тази културна революция от ляв тип има за цел да ...

4 юли 2020 | 09:32

СЗО: Събудете се! Цифрите не лъжат!

СЗО: Събудете се! Цифрите не лъжат!-1593842895.jpg

Случаите на коронавирус са над два пъти повече от случаите на остри грипни ...

4 юли 2020 | 09:07

Махат категорията "пол" от личните карти в Нидерландия

-1593878253.jpg

Хората трябва да могат да „създават собствена идентичност и да живеят в пълна ...

4 юли 2020 | 18:56

Приятелката на Доналд Тръмп - Младши е с коронавирус

Снимка БГНЕС-1593867189.jpg

Бивша телевизионна водеща във Fox News пътувала за Южна Дакота, за да присъства ...

4 юли 2020 | 15:51