Мич Макконъл

Горната камара е във ваканция до 19 януари - ден преди встъпването в длъжност на Байдън

Лидерът на Сената няма да го свика извънредно за импийчмънт на Тръмп, Конгресът го одобри (ВИДЕО)

7070 | 13 ян. 2021 | 21:59

Резолюцията за импийчмънт бе одобрена от 232 членове на Конгреса (222 демократи, 10 републиканци). Против гласуваха 197 републиканци. Не участваха в гласуването 4 републиканци

Мич Макконъл-1610568178.jpgРезултатите от гласуването в Конгреса-1610574068.jpg

Американският сенат няма да бъде свикан на 15 януари, за да разгледа импийчмънта на действащия президент Доналд Тръмп. Това съобщи The Washington Post, цитиран от TACC и Агенция "Фокус". Въпреки това Конгресът - долната камара, одобри искането след дълги разисквания.

 

Резолюцията за импийчмънт бе одобрена от 232 членове на Конгреса (221 демократи, 10 републиканци). Против гласуваха 197 републиканци. Не участваха в гласуването 4 републиканци.

Сътрудниците на лидера на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл казали пред кабинета на ръководителя на демократическото малцинство Чък Шумър, че републиканците не са се съгласили да свикат заседание в петък, за да се разгледа въпросът за импийчмънта.

По-рано Reuters съобщи, че горната камара на Конгреса може да започне дискусии по обвинението срещу Тръмп, ако Камарата на представителите приеме документа.

А самата Камара на представителите одобри правилата и започна разискване относно резолюцията за импийчмънт.

 

Конгресмените дебатираха правилата на процедурата за разглеждане на резолюцията за импийчмът на Тръмп, съгласуваха ги и накрая приеха с 221 гласа „За“ срещу 203 гласа „против“ да продължат напред с въпроса, предаде Ройтерс. 

Сега те дебатират самите обвинения срещу Тръмп. Очаква след тези дебати, които ще продължат около 2 часа, да се гласува самата резолюция за импийчмънт. 

 

Пред конгресмените беше внесено обвинение за „подбуждане към бунт“. Документът изисква импийчмънт на президента и забрана за заемане на каквато и да е избрана длъжност в бъдеще.

 

Доналд Тръмп е очевидна и непосредствена опасност за САЩ и трябва да бъде отстранен от длъжност, заяви председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. 


„Знаем, че президентът на САЩ подстрекаваше към този бунт, това въоръжено въстание против нашата страна. Той трябва да си върви. Той е очевидна и непосредствена опасност за нацията, която всички ние обичаме", заяви тя по време на дебатите в долната камара на Конгреса за процедура по нов импийчмънт на Доналд Тръмп след щурмуването на Капитолия на 6 януари, при което загинаха петима души. 

Демократите могат да одобрят отстраняването на Тръмп с обикновено мнозинство. След това делото ще отиде в Сената, който обаче излиза във ваканция до 19 януари - деня преди встъпването в длъжност на новия президент Джо Байдън, така че пълноценен процес не може да се проведе преди изтичането на мандата на Тръмп.

Освен това, както прогнозират експертите, импийчмънтът в горната камара е малко вероятно да събере подкрепа от две трети от гласовете, както е по закон.

 Лидерът на Сената няма да го свика извънредно за импийчмънт на Тръмп, Камарата обсъжда искането

Резолюцията за импийчмънт бе одобрена от 232 членове на Конгреса (222 демократи, 10 републиканци). Против гласуваха 197 републиканци. Не участваха в гласуването 4 републиканци

От категорията

Джо Байдън се закле като 46-я президент на САЩ: Демокрацията победи!

Джо Байдън се закле като 46-я президент на САЩ-1611161911.jpg

При влизането на Байдън в Капитолия стана ясно, че е започанала евакуация на ...

20 ян. 2021 | 17:21

Джордж У. Буш и Лора Буш пристигнаха в Капитолия

Джордж У. Буш и Лора Буш пристигнаха в Капитолия-1611157025.jpg

Буш е единственият президент на републиканците, присъстващ на днешната ...

20 ян. 2021 | 17:35

Холивуд се завърна, за да посрещне новата администрация (СНИМКИ)

Лейди Гага Кадър: бТВ-1611167645.jpg

Лейди Гага и Дженифър Лопес пяха при встъпването в длъжност на Джо Байдън и ...

20 ян. 2021 | 20:28

Първата реч на Джо Байдън: Цялата ми душа е вложена в обединението на Америка! (ВИДЕО)

Обещавам на тези, които не са гласували за нас - ще се боря за вас така, както и за тези, които са гласували за мен, каза Байдън-1611163787.jpg

Привържениците на превъзходството на бялата раса трябва да бъдат победени и да ...

20 ян. 2021 | 19:20