София събра Върховни одитни институции от Европа

Лиляна Павлова: Одиторите не са врагът, от когото трябва да се страхуваме, а наш партньор

1446 | 15 май 2018 | 17:11

Събитието е едно от важните в календара на Българското председателство на Съвета на ЕС именно заради активната роля, която сметните палати имат в интеграционния процес на Западните Балкани


                           euro2018_btnNew

В София се проведе конференция на тема "Ролята на Върховните одитни институции за засилване на отчетността, прозрачността и интегритета в публичния сектор".

 

Конференцията се организира от Сметната палата на България в рамките на председателство на Съвета на ЕС. В срещата участват президенти и представители на сметни палати от 26 европейски страни, сред които 19 страни членки на ЕС, и Европейската сметна палата, съобщиха от Сметната палата.

 

Форумът бе открит от Цветан Цветков, председател на Сметната палата на България. Целта ни е върховните одитни институции от страните-членки на ЕС и от страните, които кандидатстват за членство, да споделят своя опит и водещи практики по прилагането на принципите на доброто управление в публичния сектор - отчетност, прозрачност и интегритет,казал при откриването на форума Цветан Цветков.

 

Обменът на опит между европейските одитни институции и тези на Западните Балкани ни дава по-добри правила за разходване на средствата. Стабилността и доверието в администрацията, интегритета и върховенството на закона са невъзможни без одитните институции, е посочила министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова при откриването на конференцията. Тя подчертала, че събитието е едно от важните в календара на Българското председателство на Съвета на ЕС именно заради активната роля, която сметните палати имат в интеграционния процес на Западните Балкани. "Одиторите не са врагът, от който трябва да се страхуваме, а наш партньор , който ни помага да адаптираме структурите си, да ги направим работещи и отговарящи на изискванията и законите", допълнила министър Павлова.

 

Доброто управление е в основата на доверието на гражданите в техните институции. Ето защо, като одитори ние трябва не само да разкриваме недостатъците, но и да обменяме и разпространяваме добри практики с оглед постигане на по-голяма управленска отговорност, прозрачност и почтеност във всички сфери на публичния сектор", посочил в изказване пред участниците в срещата председателят на Европейската сметна палата Клаус-Хайнер Лене.

 

По време на конференцията председателите на Сметните палати на Турция - Сейт Ахмет Баш и на Косово - Бесник Османи са подписали споразумение за сътрудничество, съобщиха от Сметната палата.


От категорията

Вижте триминутния клип

Новото видео за Българското председателство – „Какво постигнахме“

Снимки: Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018-1531493389.jpg

Като едно от най-големите постижения във филма е представена Срещата на върха ...

13 юли 2018 | 17:11

Лиляна Павлова: Председателството сплоти администрацията и институциите

Снимка: Кирил Константинов, министерство на Българското председателство на Съвета на ЕС-1530814887.jpg

Министър Павлова, заедно посланика на Австрия в България Н.Пр. Роланд Хаузер ...

5 юли 2018 | 21:20

Министърът за Българското председателство благодари на служителите на „Летище София“

Снимка: Министерство за българското председателство на ЕС-1533213438.jpg

Тя поднесе благодарствени грамоти на ръководителите на отделите, осигурили ...

2 авг. 2018 | 15:36

Тя подписа споразумение с БЧК

Министър Павлова благодари на БЧК за подготовката на доброволците на председателството

Снимка: Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС-1533200735.jpg

Организацията на Червения кръст предостави своя база и експерти, които обучиха ...

2 авг. 2018 | 12:04

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.