София събра Върховни одитни институции от Европа

Лиляна Павлова: Одиторите не са врагът, от когото трябва да се страхуваме, а наш партньор

1188 | 15 май 2018 | 17:11

Събитието е едно от важните в календара на Българското председателство на Съвета на ЕС именно заради активната роля, която сметните палати имат в интеграционния процес на Западните Балкани


                           euro2018_btnNew

В София се проведе конференция на тема "Ролята на Върховните одитни институции за засилване на отчетността, прозрачността и интегритета в публичния сектор".

 

Конференцията се организира от Сметната палата на България в рамките на председателство на Съвета на ЕС. В срещата участват президенти и представители на сметни палати от 26 европейски страни, сред които 19 страни членки на ЕС, и Европейската сметна палата, съобщиха от Сметната палата.

 

Форумът бе открит от Цветан Цветков, председател на Сметната палата на България. Целта ни е върховните одитни институции от страните-членки на ЕС и от страните, които кандидатстват за членство, да споделят своя опит и водещи практики по прилагането на принципите на доброто управление в публичния сектор - отчетност, прозрачност и интегритет,казал при откриването на форума Цветан Цветков.

 

Обменът на опит между европейските одитни институции и тези на Западните Балкани ни дава по-добри правила за разходване на средствата. Стабилността и доверието в администрацията, интегритета и върховенството на закона са невъзможни без одитните институции, е посочила министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова при откриването на конференцията. Тя подчертала, че събитието е едно от важните в календара на Българското председателство на Съвета на ЕС именно заради активната роля, която сметните палати имат в интеграционния процес на Западните Балкани. "Одиторите не са врагът, от който трябва да се страхуваме, а наш партньор , който ни помага да адаптираме структурите си, да ги направим работещи и отговарящи на изискванията и законите", допълнила министър Павлова.

 

Доброто управление е в основата на доверието на гражданите в техните институции. Ето защо, като одитори ние трябва не само да разкриваме недостатъците, но и да обменяме и разпространяваме добри практики с оглед постигане на по-голяма управленска отговорност, прозрачност и почтеност във всички сфери на публичния сектор", посочил в изказване пред участниците в срещата председателят на Европейската сметна палата Клаус-Хайнер Лене.

 

По време на конференцията председателите на Сметните палати на Турция - Сейт Ахмет Баш и на Косово - Бесник Османи са подписали споразумение за сътрудничество, съобщиха от Сметната палата.


От категорията

Лиляна Павлова: 17 май е исторически ден, София свързва Балканите! (СНИМКИ, ВИДЕО)

Снимки: Фейсбук-1526576158.jpg

Днес проведохме открит диалог за перспективите и възможностите за развитие на ...

17 май 2018 | 19:54

Лиляна Павлова: Утре подписваме със Сърбия меморандум за газовата връзка между двете страни

-1525846262.png

На Срещата на Върха утре очакваме 28-те европейски лидери и 6-те балкански ...

16 май 2018 | 13:06

С празник на буквите на открито София ще отбележи 24 май

С празник на буквите на открито София ще отбележи 24 май.-1527084519.png

Събитието започва в 17:00 ч. в парка зад НДК и се организира от Министерство за ...

23 май 2018 | 17:07

Павлова: Има пълна приемственост в работата, която ще предадем на Австрийското председателство

Лиляна Павлова-1526984576.jpg

Предстои междуведомствената група към външно министерство да направи анализ и ...

22 май 2018 | 12:05

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018