Снимка Пресцентър на Българското председателство

Искаме да знаем какво ви интересува, обърна се към студентите в СУ тя

Лиляна Павлова: Първият приоритет на Българското председателство са младите хора

1113 | 9 май 2018 | 15:57

Министърът за Българското председателство участва в дискусия „Бъдещето на младите в дигитална Европа“

Снимка Пресцентър на Българското председателство-1525870986.jpgСнимка Пресцентър на Българското председателство-1525871018.jpg

euro2018_btnNew

 

„Първият приоритет на Българското председателство е бъдещето на Европа и младите хора. Искаме да знаем какво ви интересува, какво искате да научите от нас, дали това, да което работим е вашият пулс, защото Европа каквато я направим днес ще бъде тази, която ще имаме утре“.

Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова пред студенти, преподаватели и гости на Софийския университет.
В зала „Алма Матер“ на СУ днес се проведе дискусия „Бъдещето на младите в дигитална Европа“. В гражданския диалог участваха представители и на трите основни европейски институции. Освен министър Лиляна Павлова като представител на Съвета на ЕС, участници в дискусията бяха и комисарят по цифрова икономика и цифрово общество на Европейската комисия Мария Габриел и председателя на Комисията по регионално развитие на Европейския парламент Искра Михайлова. „Гордея се, че имаме две българки начело на едни от най-важните сектори в Европейските институции“, подчерта министър Павлова.


„Ние работихме упорито, за да залегнат в бъдещия бюджет на ЕС от 2020 до 2027 важните за нас приоритети“, отбеляза министърът за Българското председателство. „Първо е запазването на традиционните политики, кохезионната, регионалната политика, селскостопанската политика. Второто е съюзът да остане солидарен и отворен, защото европейският проект няма да е завършен без интеграцията на Западните Балкани. И не на последно място третият важен елемент – това са новите предизвикателства - тероризъм, миграция, климатични промени“, каза Лиляна Павлова. Тя обърна внимание на предложението за двойно увеличение на средствата за програма „Еразъм +“, която дава допълнителни възможности на младите хора да пътуват и учат. „Доказахме, че не трябва да ни подценяват като държава и че имаме капацитет, воля и експертиза“, допълни тя.


В отговор на въпрос министър Павлова припомни положителната тенденция за завръщане на младите хора в България, особено в ИТ сектора, който предлага възможности за развитие и четири пъти по-високо заплащане от другите сектори и стремежа на страната ни да се превърне в ИТ дестинация за бизнес и инвестиции. Основната инвестиция обаче, която трябва да се направи, е в квалификацията и преквалификацията в системата на образованието, за да намерят младите хора своята реализация.


По време на двучасовата дискусия с ученици и студенти от цялата страна беше проведена и анкета по няколко теми. На въпрос „Смятате ли, че имате достатъчно дигатални умения“ резултатите показаха, че 78% от присъстващите в залата смятат, че имат такива. 61 % от тях са оптимисти за бъдещето на Европа, а думите, с които асоциират общността са: „обединение“ и „бъдеще“.
„Радвам се, че младите хора виждат бъдещето на Европа в обединението и това още веднъж показва, че лозунгът на Българското председателство и на страната ни „Съединението прави силата“ ежедневно доказва, че заедно сме по-силни“, коментира министър Павлова.


От категорията

Лиляна Павлова: 17 май е исторически ден, София свързва Балканите! (СНИМКИ, ВИДЕО)

Снимки: Фейсбук-1526576158.jpg

Днес проведохме открит диалог за перспективите и възможностите за развитие на ...

17 май 2018 | 19:54

Лиляна Павлова: Утре подписваме със Сърбия меморандум за газовата връзка между двете страни

-1525846262.png

На Срещата на Върха утре очакваме 28-те европейски лидери и 6-те балкански ...

16 май 2018 | 13:06

С празник на буквите на открито София ще отбележи 24 май

С празник на буквите на открито София ще отбележи 24 май.-1527084519.png

Събитието започва в 17:00 ч. в парка зад НДК и се организира от Министерство за ...

23 май 2018 | 17:07

Павлова: Има пълна приемственост в работата, която ще предадем на Австрийското председателство

Лиляна Павлова-1526984576.jpg

Предстои междуведомствената група към външно министерство да направи анализ и ...

22 май 2018 | 12:05

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018