Западните Балкани трябва бъдем един отбор и заедно да вървим напред, категорична е тя

Лиляна Павлова: Утре подписваме със Сърбия меморандум за газовата връзка между двете страни

2374 | 16 май 2018 | 13:06

На Срещата на Върха утре очакваме 28-те европейски лидери и 6-те балкански лидери да приемем политическата декларация, че европейската перспектива е необратим процес, каза министърът на българското председателство


                         euro2018_btnNew

 

След приемането на политическата декларация и Софийския дневния ред на Срещата на Върха утре ще бъдат подписани и първите меморандуми. Това каза министърът за Българското председателство Лиляна Павлова на откриването на дискусия на тема „Инвестиционен потенциал на Западните Балкани“ в НДК, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Първият от тях ще бъде подписан утре между България и Сърбия за газовата връзка между двете страни“, заяви тя. „Вторият меморандум ще бъде подписан на следващия ден - между България и Македония“, обясни Лиляна Павлова.

На Срещата на Върха утре очакваме 28-те европейски лидери и 6-те балкански лидери да приемем политическата декларация, че европейската перспектива е необратим процес, каза министър Павлова.

„На основата на декларацията да приемем и Софийския план, с който да започне реализацията на определените проекти“, посочи Лиляна Павлова и допълни, че планът включва 3 основни стълба.

„Първият са приоритетите, насочени към институционални реформи, така необходими в държавите от Западните Балкани“, изтъкна министърът.

„Вторият стълб е сигурността, мерките и борбата с организираната престъпност и миграцията“, обясни Лиляна Павлова. „Третият и най-важен стълб е това как по-добре да инвестираме и да развием потенциала на региона“, каза още тя.

В Западните Балкани има над 20 млн. млади хора - работна ръка, от която всички се нуждаем и трябва да се възползваме, коментира Павлова.

„ЕС е най-големият търговски партньор на Западните Балкани. Всички заедно трябва да го осъзнаем“, изтъкна тя. „Отварянето към Западните Балкани дава възможност за растеж, за икономическо развитие и просперитет“, заяви Лиляна Павлова.

„Преди 1 година не бяхме там, където сме днес. За темата за интеграцията на Западните Балкани ни казваха „Недейте, рисковано е това да е приоритет на Председателството Ви“, коментира министърът.

„Има много неща, които вероятно ни разделят. Много въпросителни в отношенията между страните. Знаем темперамента и проблемите си. Днес трябва да намерим това, което ни събира“, обясни Лиляна Павлова.

„Да бъдем един отбор, да не се делим на държави, институции и бизнес. Заедно да вървим напред“, призова тя.

 


От категорията

Вижте триминутния клип

Новото видео за Българското председателство – „Какво постигнахме“

Снимки: Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018-1531493389.jpg

Като едно от най-големите постижения във филма е представена Срещата на върха ...

13 юли 2018 | 17:11

Лиляна Павлова: Председателството сплоти администрацията и институциите

Снимка: Кирил Константинов, министерство на Българското председателство на Съвета на ЕС-1530814887.jpg

Министър Павлова, заедно посланика на Австрия в България Н.Пр. Роланд Хаузер ...

5 юли 2018 | 21:20

Министърът за Българското председателство благодари на служителите на „Летище София“

Снимка: Министерство за българското председателство на ЕС-1533213438.jpg

Тя поднесе благодарствени грамоти на ръководителите на отделите, осигурили ...

2 авг. 2018 | 15:36

Тя подписа споразумение с БЧК

Министър Павлова благодари на БЧК за подготовката на доброволците на председателството

Снимка: Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС-1533200735.jpg

Организацията на Червения кръст предостави своя база и експерти, които обучиха ...

2 авг. 2018 | 12:04

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


16 май 2018 | 14:13Лили, а има ли вариант да приемат шестте държави в НАТО, американците да си построят на тяхна територия военни бази и сетне "балканците" да видят ЕС през крив макарон? Или виждайки как Германия и Франция , а сетне скандинавските държави, Белгия и Италия да си гледат собствения интерес, а ние да останем обора на ЕС, шестте държави няма да горят от желание да влизат в ЕС, Но натовските, т.е. американските бази ще си останат


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


16 май 2018 | 14:02Е и, какво? Коя държава ще взема газ от другата? Газът е един руски. Ако мине през Турция става турски. Боце закопа Южен поток и е ревностен натовец. Газов хъб няма да има, защото няма какво да разпределя. От трите находища в Черно море не бликна нито нефт, нито газ. Турция не ще да подава газ на Гърция, през Иран газ за Турция няма да мине, азърбайджанският газ 1 млрд.м3 год. за нищо не стига , пък го и няма. Боце, Цуци и Путин са приятели, прати го да уреди нещата. Гледай само да не го изпратят в Сибир, защото от КДС ар стана лют евроджендър.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.