Снимка: Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018

Основната цел е прозрачност и защита на финансовите интереси на ЕС, отбеляза министърът

Лиляна Павлова и Антонио Таяни подписаха промените в Регламента за политическите партии на ЕС

1672 | 3 май 2018 | 17:19

С него ще станат по-видими връзките между националните и европейските политически партии, както и ще се постигне ограничаване на възможността за регистриране на временни субекти с цел единствено да получат финансиране


                           euro2018_btnNew

 

Лиляна Павлова, министър за Българското председателство на Съвета на ЕС, и Антонио Таяни, председател на Европейския парламент, подписаха измененията на Регламента, отнасящ се до статута и финансирането на европейските политически партии и европейските политически фондации. Подписването на законодателния акт се състоя в Брюксел днес, 3 май 2018 година. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

„Основната цел на този Регламент е прозрачност и защита на финансовите интереси на ЕС. Тази реформа е важна и навременна. Тя ще гарантира, че средствата на ЕС отиват за европейски политически партии с политическа програма, съответстваща на потребностите и очакванията на европейските граждани“, каза министър Лиляна Павлова при подписването на документа. Тя подчерта, че цел на промените са да станат по-видими връзките между националните и европейските политически партии, както и за ограничаване на възможността за регистриране на временни субекти с цел единствено да получат финансиране от ЕС.

В бъдеще европейските политически партии ще могат да получават средства, само ако страните-членки на ЕС покажат логото и програмата на европейската партия на своите уебсайтове. Друг ключов елемент на промените е финансирането на партиите да бъде пропорционално на подкрепата, която получават на изборите.
Регламентът определя и по-строги изисквания за формиране на политическа партия като вече физически лица няма да имат право да създават такава.

Приемането на досието беше включено като приоритет в програмата на Българското председателство, предвид предстоящите през 2019 година избори за Европейски парламент и предвид факта, че новите правила трябва да влязат в сила преди 30 юни 2018 – датата, от която европейските политически партии могат да кандидатстват за финансиране за следващата финансова година.

Финансирането за текущата 2018 година няма да бъде засегнато от новите правила. За да получат средства от ЕС за 2019 г. обаче, страните, партиите и фондациите ще трябва да се съобразят с промените в Регламента.

Законодателният акт ще влезе в сила на следващия ден след публикуването му в официалния вестник на ЕС.

 


От категорията

Лиляна Павлова: 17 май е исторически ден, София свързва Балканите! (СНИМКИ, ВИДЕО)

Снимки: Фейсбук-1526576158.jpg

Днес проведохме открит диалог за перспективите и възможностите за развитие на ...

17 май 2018 | 19:54

Лиляна Павлова: Утре подписваме със Сърбия меморандум за газовата връзка между двете страни

-1525846262.png

На Срещата на Върха утре очакваме 28-те европейски лидери и 6-те балкански ...

16 май 2018 | 13:06

С празник на буквите на открито София ще отбележи 24 май

С празник на буквите на открито София ще отбележи 24 май.-1527084519.png

Събитието започва в 17:00 ч. в парка зад НДК и се организира от Министерство за ...

23 май 2018 | 17:07

Павлова: Има пълна приемственост в работата, която ще предадем на Австрийското председателство

Лиляна Павлова-1526984576.jpg

Предстои междуведомствената група към външно министерство да направи анализ и ...

22 май 2018 | 12:05

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018