Три бяха основните послания на европейските лидери – бъдеще, единство и успех, заяви тя

Лиляна Павлова откри изложба с посланията на лидерите на ЕС

1672 | 27 юни 2018 | 16:33

Еспозицията ще бъде в Национална галерия – Двореца до 8 юли, след това ще бъде гост в Националния военноисторически музей, след което ще бъде трайно поставена в НДК

-1529677768.jpg-1529677690.jpg-1529677732.jpg

Три бяха основните послания на европейските лидери по време на Българското председателство – бъдеще, единство и успех. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС по време на откриването на изложба с посланията на лидерите на Европейския съюз и на държавите членки, написани след неформалната вечеря в София на 16 май 2018 г., предаде агенция „Фокус“.

 

„Като прекрасен завършек на Българското председателство искахме да оставим за поколенията тази символична изложба, с която даваме много силно послание – послание, което да остане в историята за това, че България в своето първо председателство не само събра в столицата си всички европейски лидери, но и в този момент, в който се намира света, лидерите дойдоха в София и препотвърдиха посланието „съединението прави силата“. И всички отправиха на своя език послание за единство и обединение в името на бъдещето на Европа, а за нас това е изключително важно“, каза още Павлова. Тя посочи, че за България е изключителна чест желанието на някои от лидерите като канцлера на Германия Ангела Меркел да пишат на кирилица.

 

„България допринася много за културното разнообразие. Направихме изложба на кирилицата в Дома на Съвета на Европа в Брюксел и благодаря на министъра на културата Боил Банов, който я организира. Имаме много с какво да се гордеем – много сме допринесли за културата, историята и традициите. И се радвам, че успяхме да направим така, че това да достигне до много хора“, коментира министър Павлова.

 

Тя обясни, че Срещата на върха ще остане важен момент в съвременната ни история. „И ние се опитахме по един иновативен начин тя да остане за поколенията и те да имат възможност да онагледят всичко, което се случи, чрез нея. Това не са просто снимки. Това е автентичната маса, върху която се храниха нашите лидери. Тя беше произведена от иновативен материал, за да покажем своите иновации и креативност. Веднага след вечерята лидерите получиха по един перманентен маркер, с който писаха директно върху масата“, каза още тя и посочи, че изложбата е от изрязани парчета от масата. „Това е и нашият принос към кръговата икономика“, посочи Павлова.

 

„Три са основните послания на лидерите – бъдеще, единство и успех“, каза министърът. Тя посочи, че изложбата ще бъде в Национална галерия – Двореца до 8 юли, след това ще бъде гост в Националния военноисторически музей, след което ще бъде трайно поставена в НДК.

 


От категорията

Вижте триминутния клип

Новото видео за Българското председателство – „Какво постигнахме“

Снимки: Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018-1531493389.jpg

Като едно от най-големите постижения във филма е представена Срещата на върха ...

13 юли 2018 | 17:11

Лиляна Павлова: Председателството сплоти администрацията и институциите

Снимка: Кирил Константинов, министерство на Българското председателство на Съвета на ЕС-1530814887.jpg

Министър Павлова, заедно посланика на Австрия в България Н.Пр. Роланд Хаузер ...

5 юли 2018 | 21:20

Министърът за Българското председателство благодари на служителите на „Летище София“

Снимка: Министерство за българското председателство на ЕС-1533213438.jpg

Тя поднесе благодарствени грамоти на ръководителите на отделите, осигурили ...

2 авг. 2018 | 15:36

Тя подписа споразумение с БЧК

Министър Павлова благодари на БЧК за подготовката на доброволците на председателството

Снимка: Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС-1533200735.jpg

Организацията на Червения кръст предостави своя база и експерти, които обучиха ...

2 авг. 2018 | 12:04

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.