На 17 февруари в София ще се проведе 18-ия Виенски бал

На 17 февруари в хотел "Балкан"

Лиричният сопран проф. Марчела Черно - на 18-ия Виенски бал в София

3864 | 3 февр. 2018 | 21:23

Майстор-готвачът от Виена Готфрид Ганстерер, който е подготвил предястие от пушени патешки гърди с желирани зеленчуци. Основното ястие е от дивеч, а десертът е наистина виенска класика – топфенщрудел с ванилов сос

На 17 февруари в София ще се проведе 18-ия Виенски бал-1517684846.jpgМайстор-готвачът от Виена Готфрид Ганстерер, който е подготвил предястие от пушени патешки гърди с желирани зеленчуци-1517684600.jpgОсновното блюдо - дивеч-1517684552.jpgДесертът - топфенщрудел.
-1517684463.jpg

18-ия Виенски бал в София ще събере цветът на обществото на 17 фвруари 2018 г. в хотел "Балкан".

 

"Както и през изминалите години той е не само едно значимо обществено и културно събитие, но и отново е с благотворителна цел", каза председателят на Виенския клуб Мария Нейкова и издаде част от изненадите не само на сцената, ами  ив кухнята: 

 

Програмата на събитието е поверена на проф. д.и. Румен Нейков. Ще се насладим на изпълненията на звездите на Музикалния театър „Стефан Македонски“ Мариана Арсенова, Пеньо Пирозов, прекрасния дует Екатерина Тупарова и Александър Мутафчийски.

 

Балният оркестър се дирижира от главния диригент на театъра, маестро Юли Дамянов. Балет Вая и балетът на Старозагорската опера ще добавят един прелестен нюанс към вечерта.

 

Акцент в програмата е специалното участие на лиричния сопран от Виена, проф. Марчела Черно. С дългогодишната си работа в Бюрото за Виенските балове в чужбина към община Виена тя се е превърнала в посланик на музиката, затвърждаващ имиджа на Виена като световна столица на стила на живот в три четвърти такт.

 

Принос за усещането за Виенска атмосфера отново ще има майстор-готвачът от Виена Готфрид Ганстерер, който е подготвил предястие от пушени патешки гърди с желирани зеленчуци. Основното ястие е от дивеч, а десертът е наистина виенска класика – топфенщрудел с ванилов сос.

 

И тази година благотворителната кампания на Виенския клуб ще бъде в полза на 13 детски домове от семеен тип в София, както и на фондация Конкордия България. Целта е да бъдат закупени уреди и апаратура за спорт и рехабилитация, в продължение на миналогодишната кампания.

 

За да се съберат повече средства, освен благотворителната томбола за първи път ще има и благотворителен търг.

 

През 2018 г. Виена отдава почит на своето Модерно изкуство за своето време. Преди 100 години напускат света Густав Климт, Егон Шиле, Ото Вагнер и Коломан Мозер. Те оставят своя траен отпечатък върху Виена във времето около 1900 година.

 

На тези бележити личности се дължи фактът, че по отношение на изкуството, началото на миналото столетие придобива голямо значение за Виена и Австрия. През 2018 година за тези четирима мъже се навършва тъжен юбилей: всички те са починали преди сто години. Затова през 2018-та ще се показва тяхното и на другите изключителни творци - Виенски модернисти, творчество.

 

Времето между 1890 и 1918 г. е една от връхните точки в австрийската история. Хабсбургската двойна монархия Австро – Унгария се люшка между красотата и пропастта. Множество нововъведения в изкуството, литературата, архитектурата, музиката, психологията, философията и обществото слагат своя отпечатък върху Виенското модерно изкуство.

 

Женските портрети на Климт, безмилостните автопортрети на Шиле, Вагнеровите идеи за устройството на модерния голям град, Мозеровия дизайн, психоанализата на Зигмунд Фройд, дванайсеттоновата музика на Арнолд Шьонберг, модерните симфонии на Густав Малер, „Логико-философския трактат“ на Лудвиг Витгенщайн и „Пейзажите на душата“ от Артур Шницлер са само някои от най-важните постижения на това време.

 

В България 2018 година е изцяло под знака на следващите едно след друго Председателства на Съвета на Европа на България и Австрия, което придава допълнителна динамика на досегашните прекрасни двустранни отношения между двете страни.

 

Станалият вече традиционен Виенски бал в София играе значителна роля в контактите между България и Австрия, която този път се подчертава от Председателствата на ЕС на двете държави, завършна Мария Нейкова.

 

 Танцови моменти от Виенски бал-2017

Майстор-готвачът от Виена Готфрид Ганстерер, който е подготвил предястие от пушени патешки гърди с желирани зеленчуци. Основното ястие е от дивеч, а десертът е наистина виенска класика – топфенщрудел с ванилов сос

От категорията

Омаята на подводния свят в Шри Ланка и Кения с Валентин Василев
(Галерия)

Валентин Василев в най-любимото си амплоа – на подводен риболовец.-1550921370.jpg

Със Станимир Станев за 933 дни през 34 държави из Азия. В Прибалтика кралете ...

23 февр. 2019 | 13:15

Дара Екимова за първи път на живо изпълнява песни на баща си - Дими
(Галерия)

Дара Екимова за първи път на живо изпълнява песни на баща си - Дими-1550836045.jpg

Петима музиканти се включват в проекта Slang by Dara Ekimova, вдъхновени от ...

22 февр. 2019 | 13:45

За дванадесета поредна година

„Lady Bulgaria“ 2019 - успяла и независима
(Галерия)

Lady Bulgaria International 2019– Ая Борчева; Lady Bulgaria Universal 2019 – Бояна Ацева; Lady Bulgaria Universe 2019 – Ивана Славова
-1550935894.jpg

За участие в конкурса бяха избрани 13 финалистки от над 150 кандидатки за ...

23 февр. 2019 | 17:35

Започна поклонението пред Шабан Шаулич, Мирослав Илич и Цеца се сбогуваха първи (Снимки)
(Галерия)

Сн. blic.rs-1550829694.jpg

Най-близките на изпълнителя са се събрали в дома му в Дедине преди панахидата. ...

22 февр. 2019 | 12:01

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


3 февр. 2018 | 23:51Пир по време на чума. Отвратителна пасмина.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.