Да се проследят лъжите му е изтощително

Los Angeles Times: Хаос или сплотено общество. Покварата на Тръмп не знае граници

4623 | 31 май 2020 | 16:25

Тръмп вече нанесе тежка травма на идеята за сплотено общество; най-малкото, което може да направи, е да мълчи и да не ускорява плъзгането към хаоса


В редакционна статия авторитетният вестник Los Angeles Times коментира последните събития в града и в страната като цяло. Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса.

Лос Анджелис, като толкова много американски градове, е на ръба. Протестите срещу полицейските убийства на невъоръжени черни цивилни са били предимно мирни, но те бяха помрачени в петък вечер от злополучни актове на вандализъм и грабежи, които нанесоха щети на търговски обекти в центъра на града, много от които бяха собственост на имигранти и цветнокожи. Полицейското управление в Лос Анджелис действа сдържано, дори когато протестиращите унищожиха част от превозните му средства в събота. Кметът Ерик Гарсети, който обяви полицейски час в събота, беше глас на спокойствие и разум.

Не е така, уви, с президента Тръмп, чиято поквара не знае граници. В интерес на истината, уморени сме да го осъждаме. Да се проследят лъжите му е изтощително. По-скоро бихме се съсредоточили върху победата срещу него през ноември - съществена (макар и в никакъв случай не достатъчна) стъпка към възстановяване на нашата демокрация.

Но пак го осъждаме, ние трябва да го осъдим.

Заплахите на Тръмп в събота да пусне "зли кучета" и "зловещи оръжия" срещу протестиращите пред Белия дом; грубият му призив към поддръжниците му „Направете Америка отново велика“ да се съберат във Вашингтон в събота вечер; и неговото причудливо и обидно твърдение, че "неговите привърженици обичат черните хора“, всички те заплашват да налеят масло в огъня. Това не е просто подсвиркване на кучета; това явна и открита покана към крайнодесните елементи и привържениците на превъзходството на бялата раса да участват в насилие.

Освен това Тръмп продължава да политизира правоприлагането. В събота той заплаши "либералните губернатори и кметове", че ако те "не са МНОГО по-строги", "Федералното правителство ще отиде там и ще направи това, което трябва да се направи, което включва използването на неограничената сила на нашите военни и много арести. "

Това са думите на авторитарен лидер. Заплахите с използването на военна сила срещу собствените граждани е последното средство за деспоти и тирани; такъв език няма място в свободно и открито общество.

В цяла Америка губернаторите и кметовете работят за запазване на мира. Това не е въпрос на политикантстване между демократи срещу републиканци, „сини“ щати срещу „червени щат“ или черни животи срещу полицейски животи. Това е въпрос на какво се крепи нашата демокрация. Просто хвърлянето на повече сила върху протестиращите само би направило ситуацията по-запалима и ще задълбочи белезите, които тя ще остави след себе си.

Америка може да е в повратна точка. Като нация оплакваме смъртта на 100 000 души от пандемията от COVID-19. Повече от 20% от нашата работна сила е без работа, което е най-високият процент от Голямата депресия. Напрежението е високо, тъй като толкова много американци са били задържани в домовете си близо три месеца. Наслоен върху тази нестабилна смесица е трайният факт, че много хора от малцинствените общности не смятат, че полицията изпълнява законите справедливо. Шокиращата смърт на чернокож, жестоко третиран от полицаите в Минеаполис в понеделник, само влоши недоверието и гнева, които поколенията създават - горчивите плодове на системния расизъм.

Протестите се водят от млади хора - от всякакъв етнически и расов произход - които виждат липса на надежда и възможности. Те са ядосани и уплашени от повече от четири века подчинение, които хората от африкански произход са понесли в САЩ. Те не са били родени по време на бунтовете от Уотс от 1965 г. или сътресенията през 1992 г., предизвикани от оправдателната присъда на служителите на полицията в Лос Анджелис, които убиха Родни Кинг - и подтикнаха към реформи, които все още работят. Може да им липсва контекст и перспектива, но това, което имат в изобилие, е копнеж за по-справедливо и достойно общество, за по-хуманна и устойчива икономика и за спешни действия за справяне с климатичната криза, която заплашва цялото човечество.

Това е време американските лидери да слушат тези млади хора със състрадание, съпричастност и смирение. Ние осъждаме насилието, но настояваме за сдържане от властите и отхвърляме фалшива еквивалентност. Действията на грабители и вандали може да привлекат вниманието на екипите на телевизионните новини и да въодушевят Тръмп, но злоупотребите на една малка група хора не оправдават прекомерна или брутална реакция от страна на полицията или Националната гвардия. Разгръщането на военнослужещите в активна служба би било извънредна мярка, ограничена от федералния закон; той трябва да бъде разгледан само ако редовното правоприлагане е напълно неуспешно. Ако има външни хора, които подклаждат безпокойствата, както предложиха Тръмп и някои други лидери, те трябва да се приберат у дома - независимо от политическото си убеждение - и да спрат да изострят ситуацията.

Америка е на ръба. През 1967 г., година, в която размирици разтърсиха градове от Детройт до Нюарк, преподобният д-р Мартин Лутър Кинг-младши попита в своята четвърта и последна книга: „На къде сме тръгнали оттук? Хаос или сплотено общество?“

Отговорът му, разбира се, беше обществото - общество, основано на човешкото достойнство, ненасилствената социална промяна и победата над бедността, расизма и милитаризма. Днес отново сме призовани да отговорим на въпроса му. Тръмп вече нанесе тежка травма на идеята за сплотено общество; най-малкото, което може да направи, е да мълчи и да не ускорява плъзгането към хаоса.

 


От категорията

Валерия Велева: Счупената държава

-1448546816.jpg

Борисов можеше да се измъкне. Преди девет месеца. Тогава имаше път назад със ...

13 юли 2020 | 13:21

Първан Симеонов: Ако избилото в последните часове напрежение закипи, Борисов може да направи ход

-1588574956.png

Когато един политик сгреши, хората си казват „нека идва някой друг.“ Борисов ...

9 юли 2020 | 21:23

Васил Стоянов: БСП ще продължи по пътя на промяната, Корнелия Нинова е без алтернатива

Васил Стоянов-1594729847.jpg

Лидер на БСП трябва да е този, който има визия и политическа воля да реши ...

14 юли 2020 | 15:28

Кънчо Стойчев: Ахмед Доган спира мощно влияние от Турция и трябва да разполага с държавна охрана!

-1592287679.png

„Да пазим нашия парламент! Изборите са неизбежни и колкото по-разумно се ...

14 юли 2020 | 13:32