Снимка Кадър "Свободна Европа"

Като кандидат-президент искам да разговарям с хората в РС Македония, да видя къде ги боли

Лозан Панов: Трябваше да се говори и с ГЕРБ, и ДПС за правителство в предишното НС. Радев не помогна

6320 | 13 окт. 2021 | 17:09

Запитан би ли приел подкрепа от ГЕРБ, като се визира изказването на Томислав Дончев (че ГЕРБ биха го подкрепили на втори тур - б.р.), Панов отговори, че "това е едно предложение за прегръдка, което звучи задушаващо".


"Ще посетя Македония като кандидат-президент, искам да разговарям с хората там, да видя къде ги боли."

Така отговори кандидат-президента Лозан Панов на въпрос, свързан с българската политика към РС Македония.

Панов даде пространно интервю за "Свободна Европа".

 

"Председателят на Върховния касационен съд, който е в неплатен отпуск и е издигнат от инициативен комитет и подкрепен от "Демократична България" не отговори почти на нито един въпрос конкретно - дали би останал в политиката след изборите ("за всеки юрист има място под слънцето"), за коя партия ще гласува на парламентарния вот ("за онези формации, които ме убедят в политиките, които изповядват и имат ясни визии за промяната на съдебната реформа")", е оценката на "Дневник" за интервюто на Панов.

 

По темата за отношенията с Русия той не каза, че иска да отиде там, за да чуе хората. Посочи, че българската политика към един авторитарен режим е доста колеблива. А трябва да бъде по-категорична. Особено по темата "Крим".

 

Лозан Панов атакува действащия президент Румен Радев като го упрекна, че не е направил необходимото, за да се излъчи правителство след миналите избори. "Бих се насочил към най-малкия, те биха намерили допирни точки", каза Панов. Според него и ГЕРБ, и ДПС е трябвало да бъдат поканени за разговорите.

 

Липсата на действащо правителство само задълбочава проблемите в държавата. Радев не положи необходими усилия да може хората да постигнат правителство и съгласие", заяви Панов. Според него, за да има коалиция, трябва да се мине през много разговори. Попитан какво би направил в подобна ситуация, той заяви: "Бих се насочил към най-малкия, който може да намери допирни точки с по-големите", без да назове коя точно формация визира. Според него е можело да има "разговори и дебати" с останалите участници в парламента.
"Когато в парламента има различни формации, трябва и ГЕРБ, и ДПС да бъдат поканени - всеки да представи своите идеи, да намерят своите точки. Това е нормалният парламентаризъм - има разговори, дебат. После и правителство - ако не е възможно с тях, също са възможни варианти на коалиция. Има държави, които са изживели това, през което ние преминаваме", заяви още Панов.

 

Лозан Панов атакува Радев и затова, че е подписал указа за главния прокурор Иван Гешев, макар и от втория път. Не трябвало да го подписва и така прокурорите биха могли да изберат друг за главен прокурор.

 

Запитан как ще се финансира кампанията му, Лозан Панов, който е издигнат от инициативен комитет и подкрепен от ДБ отговори: "Инициативният комитет и щаба ще се срещнат с щаба на ДБ. Предстои такава среща, която включва и финансирането." Той каза още, че очаква такова финансиране и при общи мероприятия в градовете.

 

Интересна бе темата за отношението му към ГЕРБ. Той коментира изказването на Томислав Дончев, че в началото на кампанията, подобно послание го приема като опит да се измести фокуса. И напомни: "Предишния ден, в понеделник пък, моето име беше спрягано за главен прокурор" (идеята бе подхвърлена от Кирил Петков - б.р.).

 

Попитан дали би приел подкрепа от ГЕРБ, ако стигне на втори тур срещу президента Румен Радев (подобна заявка направи преди няколко дни Томислав Дончев от ГЕРБ - бел.ред.), Панов определи като "предложение за прегръдка, която звучи задушаващо".

"Не бих приел подкрепа от никой, който се меси в съдебната система. Бих се насочил към свободните хора. Ставам обект на предложения и оферти... Хората, които гласуват за ГЕРБ, сами си решават какви политически послания ще изпратят техните лидери, самото достойнство на хората се накърнява. Не са стадо, което да се премести от една кошара в друга кошара", заяви още Панов.

"Винаги съм се запитвал дали един съдия може да направи крачка към политиката. Ние сме деполитизирани и независими. Но когато усещаш безсилие като председател на ВКС, а към теб има атаки по всички линии, просто , за да те накарат да замълчиш, решаваш, че има друг начин, по който актуалните теми могат да бъдат поставени на масата, по друг начин", заяви още Панов.

 

На въпроса за кого ще гласува на парламентарните избори, Лозан Панов отвърна: "За онези формации, които ме убедят в политиките, които изповядват. Формации, които имат ясни визии по съдебната реформа". И не спомена ДБ, партията, която го подкрепя.

 

По повод прогнозата за подкрепа от около 8%, която даде изследването на "Алфа рисърч" вчера, Панов каза, че е правено, когато кандидатурата му не е била известна, а кампанията е в началото. Там не виждам кандидатурата на ДПС Мустафа Карадайъ, уточни той.

"Бих наблегнал на потенциала, който може да се развие от третия кандидат", добави Панов. И обърна внимание: "Говореше се, че ще има кандидат, избран на 1 тур, сега му дават по-малко от 50 процента."

 

Запитан дали открития фронт срещу Румен Радев не би му отнело избиратели, защото атакува човека, припознат като борец срещу мафията, Панов каза: "Борбата срещу мафията няма фронт от година и половина, тя си имаше корени в завладяването на държавата и това беше процес не от година и половина - две." 

"Избирателите би трябвало да избират не само с очите си, но и с аргументите", посочи още той.

 Запитан би ли приел подкрепа от ГЕРБ, като се визира изказването на Томислав Дончев (че ГЕРБ биха го подкрепили на втори тур - б.р.), Панов отговори, че "това е едно предложение за прегръдка, което звучи задушаващо".

От категорията

Радев пред енергетици: Заради задкулисни интереси в енергетиката са вземани погрешни решения

Радев: Заради задкулисни интереси в енергетиката са вземани погрешни решения-1634414368.jpg

По думите му повече от десетилетие България не е работила за изграждането на ...

16 окт. 2021 | 19:16

Богомил Манчев: Очаква ни трудна зима от финансова гледна точка

-1528279032.jpg

Ако газът се е увеличил за няколко пъти 150-180%, сметките за парно няма да са ...

16 окт. 2021 | 22:43

Искра Михайлова от Монтана: Къде е обликът на президентството и къде е мисията на президентството?

Искра Михайлова от Монтана: Вицепрезидентът се бори за каузи-1634416685.jpg

ДПС е партията, която има огромни заслуги за изграждането на държавността в ...

16 окт. 2021 | 23:37

Карадайъ в Монтана: ДПС е гарант, че Конституцията и законите ще се спазват

-1634405466.jpg

Изправям се пред вас в трудно време, изпълнено с изпитания и предизвикателства, ...

16 окт. 2021 | 20:25