Лозан Панов поиска наказание за шефа на апелативния спецсъд Георги Ушев

Накърнил е престижа на съдебната власт, твърди председателят на върховния съд

Лозан Панов поиска наказание за шефа на апелативния спецсъд Георги Ушев

1305 | 11 февр. 2019 | 17:07

Предложението идва, след като комисия от върховния съд провери движението по делото за ареста на Десислава Иванчева и откри нарушения по него

Лозан Панов поиска наказание за шефа на апелативния спецсъд Георги Ушев-1549897973.jpg-1434993440.jpg

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов предложи на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да накаже дисциплинарно шефа на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев. Това съобщиха от кабинета на Панов.

 

Предложението идва, след като комисия от върховния съд провери движението по делото за ареста на Десислава Иванчева и откри нарушения по него. В доклада на комисията се разказваше как Ушев е ходил при съдията по делото от долната инстанция, за да подсигури по-бързото движение на жалбата на прокуратурата срещу пускането на Иванчева от ареста.

 

Според Панов Ушев, който от известно време се спряга като кандидатура за следващ главен прокурор, е извършил две дисциплинарни нарушения. Накърнил е престижа на съдебната власт, като извън кръга на своите служебни правомощия е дал устно разпореждане на съдия от долната инстанция да извърши фактически и правни действия по посоченото дело, които не съответстват на нормативни разпоредби, нито на установена съдебна практика.

 

"Това поведение като административен ръководител на по-горестоящ съд представлява намеса в работата на съдия от по-долустоящ съд, която не се основава на законови правомощия, включително такива, касаещи администрирането на делата и жалбите или протестите. Последното е особено значимо като се отчетат конкретните обстоятелства, а именно, че в случая не се установява бездействие от страна на докладчика по делото, нито забавено или несвоевременно извършване на дължимите процесуални действия (по изготвяне на протокола от съдебното заседание, подписването му и т. н.), нито по администрирането на постъпилия протест", твърди председателят на ВКС.

 

Според него с действията си Ушев е допуснал безпрецедентно накърняване на основната роля на съда на независим и безпристрастен арбитър за осъществяване на правораздавателната дейност при спазване на принципите на справедливост и точно прилагане на законите спрямо всички страни в процеса.

 

Второто нарушение според Панов е, че Ушев е образувал делото по протеста на прокуратурата срещу домашния арест на Иванчева в разрез с правилата.

 

Благодарение на Ушев и на няколко от колегите му в момента Инспекторатът към Висшия съдебен съвет проверява Панов. Тази проверка може да доведе и до отстраняването на върховния съдия, който е основен критик на статуквото в системата.

 

Източник: „Сега“

 


От категорията

Основният свидетел по делото "КТБ" Бисер Лазов: Цветан Василев плащаше на Иван Костов

Бисер Лазов Снимка: В. "Труд"-1553597800.jpg

Той разказа пред съда, че познава банкера-беглец от 1994 г. и през 1998 г. ...

26 март 2019 | 12:56

Иван Гешев: 90% от истината за КТБ се разкрива от свидетеля Лазов - дясната ръка на Цветан Василев

Заместник-главният прокурор Иван Гешев-1549368032.jpg

"Чухте за първите политически трепети на подсъдимия Василев, свързани с ...

26 март 2019 | 12:46

Ламарина падна от покрива на хотел в Баня и замалко не уби турист

-1548152935.jpg

Младежът е настанен в пловдивска болница без опасност за живота, но със ...

26 март 2019 | 16:57

Пиян открадна автобус, заловиха го след полицейска гонка

-1541056586.jpg

На кръстовището до посолството на Република Румъния той се блъснал в ...

26 март 2019 | 14:13

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.