Един килограм лястовичи гнезда достига до 2500 долара

В предаването О!Здравей по Би Ай Ти идната неделя разказват за птичите домове, които са истинска протеинова бомба

Лястовичите гнезда - ястие за 2500 долара

3120 | 14 авг. 2017 | 13:14

Деликатесът-афродизиак се сервира във вид на супа, като десерт, задушен с небет шекер, от него се прави козметика и дори... нес кафе

Един килограм лястовичи гнезда достига до 2500 долара-1502647464.jpgЛястовичите гнезда се сервират като супа-1502647228.jpgЛястовичите гнезда се почистват внимателно, преди да се сервират-1502647198.jpgЛястовичите гнезда се почистват внимателно, преди да се сервират-1502647170.jpg

В съвременната кухня навлизат бонбони от щурци, снакс от пържени скакалци, оризови хлебарки, които по съдържание на протеин нямат равни…  На обикновения европеец все още му се повдига от мисълта, че може да изяде това, което с ненавист убива с чехъла. Но статистиката твърди, че близо 2 милиарда души на планетата се хранят с насекоми.

 

Според мнозина те са добър източник на хранителни вещества, мазнини, протеини, витамини, фибри и минерали и ще бъдат отлична алтернатива на добре познатите ястия, когато човечеството набъбне до 9 милиарда души през 2050 година. 

 

В предаването О! Здравей по Би Ай Ти идната неделя от 8 сутринта ще видите репортаж за още една алтернатива за изхранване - лястовичите гнезда. Те се сервират във вид на супа, като десерт, задушени с небет шекер, но от тях се прави козметика и дори... нес кафе   

 

В Китай ядат лястовичи гнезда от столетия. Според една от легендите, през седми век императорската армия била изтласкана от Чингиз хан на скалист остров в Южнокитайско море. В пещерите там  гнездяли безброй лястовици, които изграждали домовете си от собствената си бързо засъхваща слюнка.

 

На войниците се налагало да се катерят по 50 метрови отвесни канари, да търпят лястовиците да ги кълват и драскат, докато бранят гнездата си. Научили се да ги варят няколко пъти по 5-6 часа, да отстраняват калта, перата и пуха, за да задоволят глада си. Кипнатите с джинджифил и оризова ракия лястовичи гнезда били не само питателни, ами се оказали незаменим деликатес за възстановяване на мъжката сила.

 

Рецептата по приготвянето е останала почти непроменена през вековете, макар сега да е значително обогатена. Според степента на почистване гнездата се делят на „бели”, които птичките подготвят за щастлив семеен живот, но са ги прогонили преди да се настанят в тях, и на  „черни” – вече употребени.

 

Естествено, белите са доста по-скъпи от черните. Една кутия с шест почистени и готови за употреба гнезда може да достигне до 2500 долара. А една малка порцийка в държави с нисък стандарт като Виетнам, се предлага за баснословните 50 долара. При поднасянето им има всякакви вариации, вкл. и под формата на десерт, задушени с небет шекер.  Последен писък, обаче е нес кафето със стрити на прах лястовичи домове.

 

В Азия тачат деликатеса, заради превъзходните му медицински свойства като тонизиращо средство и афродизиак.

 

В интерес на истината, лястовичите гнезда са напълно безвкусни, затова ги варят в пилешки бульон, подправят ги с месо и зеленчуци.  Всички тези усилия са в името на неоспоримите достойнства, което ги прави важен продукт от хранителната терапия на китайската медицина.  Освен, че тонизират организма, те са фактор за хубавата кожа при жените, заздравяват далака и отварят стомаха – както китайците наричат подобряването на апетита.

 

При яденето на лястовичи гнезда трябва да се внимава за останалите продукти от менюто, защото определени плодове и зеленчуци, обезсмислят благотворното им въздействие, ако се употребят в един и същи ден с деликатеса.

 

Не само приготвянето, ами и добиването им е истински ритуал. Ловците на гнезда рискуват живота си в тъмните и опасни пещери.  Те са убедени, че ще се върнат живи и с добър „улов”, ако изкачат скалата на разсъмване и се спуснат по залез слънце. По време на търсенето не се хранят с нищо друго, освен с лястовичите гнезда, свалени от зъберите с благословени от свещеник инструменти.

 

Баснословните цени на азиатския афродизиак и трудността по добиването му, принуждават търговците да превърнат непредсказуемия лов в банално, но ефективно производство. За бързолетите се строят специални „квартали”, създавайки им условия, максимално близки до природните –  грапавите стени имитират скалиста повърхност,  охлаждат ги с вода... И лековерните птички веднага се втурват да правят гнезда, които мигом ще бъдат откъснати, щом ги завършат.

 

Заради еколозите, които изпищяха на умряло от тази безчовечна манифактура, китайското правителство бе принудено да забрани сервирането им на официални приеми.  Малайзийските производители на кафе с лястовичи гнезда пък наричат местата за изкуствено отглеждане на ценните птици „хотели” и изчакват 40 дни – времето необходимо на малките лястовичета да се научат да летят и сами да напуснат дома си.

 

Популярността на гнездата от азиатска лястовица, които в миналото са били достъпни само за императори, е създало световен пазар с годишни приходи от 5 млрд. долара, твърди Ток Тенг Сай, президент на Федерацията на търговците на птичи гнезда в Малайзия, която произвежда 20 на сто от птичите гнезда в света. Големият дял се пада на Индонезия – цели 70 процента.

 

Деликатесът, известен като "хайверът на Изтока", се продава на едро  по 1000-1500 долара за килограм. На дребно цената достига до 2500.  

 

"Много хора правят много пари", отбелязва Локе Ю Лун, мениджър на екопарк в Малайзия, който произвежда редица стоки на базата на птичи гнезда - от кафе до продукти за кожата. Основните им свойства, обаче са в помощ на мъжката потентност, подсилването на имунната система и отлагането на старостта.

 

Ядливите гнезда съдържат 70% протеин - една от причините, поради които богоизбраните ги консумират като деликатес от векове, коментира Масимо Марконе от Университета на Гуелф в Онтарио. Някои виетнамци вярват, че птичето гнездо поддържа тялото на човек красиво в продължение на десетилетия, помага при астма и лошо храносмилане.

 

Същото пише и на кутията от кафе с лястовичи гнезда, която предаването О!Здравей по Би Ай Ти получи като подарък от Малайзия.

 

Вижте репортажа тази неделя от 8 сутринта по Би Ай Ти.

Гледайте О! Здравей  и следете за резултата…Лястовичи гнезда

Деликатесът-афродизиак се сервира във вид на супа, като десерт, задушен с небет шекер, от него се прави козметика и дори... нес кафе

От категорията

Битката на кралските сватби: Модерната венчавка на Хари и Меган vs традиционната на Уилям и Кейт

Сн. Инстаграм-1526736554.png

Меган избра елегантна рокля на "Живанши", Хари погази традицията, ...

19 май 2018 | 16:46

Тийн идолът EVA изброди 100-те туристически обекта за 3 месеца, в Дъблин 50% от хората нямат 27 г.
(Видео)

Тийн любимката EVA-1526651443.jpg

Книгата „Българинът по света в началото на 20-и век” доказва, че ...

20 май 2018 | 10:27

Днес той е в Благоевград

Росен Плевнелиев очаква момченце от Деси Банова
(Видео)

-1522564309.jpg

Бившият държавен глава обяви, че раждането на бебето се очаква през септември

20 май 2018 | 12:24

Бащата на Меган: Бих искал да съм на сватбата! Пожелавам много любов и щастие
(Видео)

-1526555068.jpg

Момиченцето ми е много красиво и изглежда много щастливо", каза бащата на ...

20 май 2018 | 00:32

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Красимир Витанов


14 авг. 2017 | 19:09Китайците се хранят със всичко, което не ги трови и има някаква хранителна стойност!!! В противен случай трябва да са вечно гладни! Среден китайски град е с население колкото България! Но БВП на глава от населението са с по..ниски показатели от България??? Все пак са 1,350млрд.човека, а САЩ са 300млн. жители и имат двойно по..голям БВП??? Единствен пример за комунистически капитализъм с продължаващ растеж!!! Ще бъде жалко ако изпаднат в криза!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018