Любен Петров. снимка: Фейсбук

Синята партия трябва да скъса с ДБГ, видяхме какъв е резултатът, казва той

Любен Петров: Лукарски пречи на СДС да се коалира с ДСБ, иска да сме с Кунева заради семейни връзки

8585 | 5 ян. 2017 | 14:00

Лидерът на сините подменял членовете на Националния съвет с послушни фигуранти и категорично отказвал да преговаря Радан Кънев


Лидерът на СДС Божидар Лукарски е основната пречка пред коалиция между СДС и ДСБ за предстоящите парламентарни избори. Той категорично е оказвал да преговаря с хората на Радан Кънев и настоявал синята партия да остане сателит на „Движение България на гражданите“ на Меглена Кунева.

 

„СДС трябва да скъса с „Движение „България на гражданите“ на Меглена Кунева и да започне работа с ДСБ, с която имаме общи избиратели, идеология и история. За съжаление от обединението ни с Кунева видяхме какъв е резултатът“, заяви пред Епицентър.бг зам.-председателят на синята партия Любен Петров, който е и шеф на столичната структура.

 

Вчера той е изпратил писмо до членовете на Националния изпълнителен съвет, в което настоява партията да започне незабавни преговори с ДСБ. “Преди повече от два месеца изразих на основание становищата на повечето организации и членове в София категоричното си становище пред НИС на СДС, че бъдещето на организацията ни е с ДСБ, като организация с най-близка до нас идеология и електорат, че трябва да стартираме разговори с тях и бях изключително категоричен, че ние нямаме общо бъдеще с ДБГ и оставането с тях в коалиция на бъдещи избори ще погребе СДС!“, пише Любен Петров.

 

Той твърди, че кръгът около Божидар Лукарски прави опит да смени ръководството на столичната организация.

 

Ето какво каза още Любен Петров пред Епицентър.бг:

 

-Защо писмото ви до Националния съвет на СДС се появи сега?

 

-Смятам, че СДС трябва да скъса с „Движение „България на гражданите“ на Меглена Кунева и да започне работа с ДСБ, с която имаме общи избиратели, идеология и история. За съжаление от обединението ни с Кунева видяхме какъв е резултатът.

 

-Това не беше ли решение на лидера ви Божидар Лукарски?

 

-Да, така е, решението беше негово. Това е коментирано на заседание на Националния изпълнителен съвет (НИС) на СДС. С изключение на главния секретар - г-на Филип Кирев, всички други, дали по - твърдо или по-меко изразиха мнение, че естественият ни партньор е ДСБ. С тази партия трябва да се търси по-нататъшното ни развитие или евентуална коалиция.

 

-Настоявате СДС и ДСБ да се коалират на извънредните парламентарни избори?

 

-Има такава възможност, но проблемът е, че не се прави нищо по въпроса. Още преди два месеца имахме решение да се направи среща между двете ръководства, но това не се случи, защото лидерът Лукарски не я инициира. Не върви, ние като заместници, да организираме преговори с Радан Кънев.

 

-Председателят на партията ли е основна пречка за сближаването ви с ДСБ?

 

-За съжаление, така се очертава. От дълго време не е свикван конгрес на партията. Отдавна не сме имали и заседание на Националния съвет (НС). И това е разбираемо, защото в момента се прави опит за подмяна на членовете му - сменят се хора, които не са съгласни с политиката на Божидар Лукарски с хора, които послушно ще вдигнат ръка. Когото активните членове на СДС, които работиха здраво за каузата ни на последните избори, ги подмениш с фигуранти - резултатът на следващия вот ще бъде катастрофален.

 

-Не мислите ли, че Божидар Лукарски не иска да се раздели с ДБГ заради семейните си връзки с хора от обкръжението на Меглена Кунева?*

 

-Тези въпроси трябва да бъдат поставени на заседания на Националния изпълнителен съвет (НИС) или на НС, за да видим какъв ще е отговорът. Но вие сте медии и вие трябва да питате Божидар Лукарски дали това е така. Днес имаме заседание на НИС и да се надяваме, че след обсъждане в партията ще се стигне и до свикване на НС, който да може да вземе решение да работим ли с ДСБ или оставаме с ДБГ. За съжаление, ние не сме правили социологическо проучване, а аз като зам.-председател не знам дори какво е финансовото състояние на СДС. Поискал съм и това да се докладва, за да се знае каква е готовността на партията за явяване на парламентарните избори. Има много въпроси, които трябва да получат отговор.

 

-Виждате ли синята партия в следващия парламент?

 

-СДС има огромен кръг симпатизанти. Въпросът е, че голяма част от хората са разочаровани през годините. Ако се намери вярната формула тези хора да се върнат отново в партията, аз съм убеден, че синята партия отново ще бъде в парламента.

 

Втората съпруга на Божидар Лукарски – Ива Йорданова, беше в ръководството на ДБГ и е близка приятелка с Меглена Кунева.


От категорията

Радев пред УНСС: Да включим прожекторите! Да осветлим процесите в държавата! (пълен текст)

Снимка: Прессекретариат на държавния глава-1523886610.jpg

Прокуратурата и съдът имат последен шанс да върнат доверието в тях и в България ...

16 апр. 2018 | 16:08

Проф. Иво Христов за ударите в Сирия: Видяхме атракция, която устройва всички!

Проф. Иво Христов
Снимка БНТ-1523885324.png

Т.нар. „международно право“ отдавна няма и стойността на хартията, на която е ...

16 апр. 2018 | 16:27

Антон Кутев: Цветанов прекалено много свикна с властта

-1522042699.png

Не е важно дали ще се явим на избори и дали ще ги спечелим. Важното е, ако ги ...

22 апр. 2018 | 09:54

Пропуснатите в дебата проблеми в отбраната и политическата слепота

-1472586819.jpg

България все още заема 67-о място сред 125 държави в класацията на военните ...

22 апр. 2018 | 09:49

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018