Любо Огнянов

Правосъдието се провали, а сега убиецът ще се надсмива на безсилието ни

Любо Огнянов: Не законът, а съдебният състав пусна касапина Полфрийман на свобода

3570 | 5 окт. 2019 | 17:30

През последната седмица различни защитници на председателя на състава Калин Калпакчиев паникьосано търсиха виновници, върху които да отклонят общественото недоволство


Любо Огнянов, Канал 3

В понеделник Върховният касационен съд ще се произнесе по искането на прокуратурата за възобновяване на производството по условното предсрочно освобождаване на австралийския касапин Джок Полфрийман. Първоначално делото беше насрочено за 23 октомври, но съдът го изтегли драстично. В разпореждането за пренасрочването е записано, че това се прави с оглед забележете „разпространената в общественото пространство информация, че Джок Полфрийман е лишен от право на свободно придвижване”.

Милият убиец – проблемът сега е, че той не може да хване първия самолет, за да духне към слънчева Австралия, за да се надсмива на българското правосъдие. Ако съдът отхвърли протеста на прокуратурата, Джок Полфрийман ще получи веднага паспорта си и ще напусне страната без да може българското правосъдие да съблюдава по какъвто и да е начин дали той нарушава условното си освобождаване. Т.е. дали ще извърши друго престъпление.

Българската държава не може и да принуди австралийския убиец да плати присъдената кръвнина, която е 450 000 лв., а с лихвите, по думите на самия Полфрийман, вече е близо един милион. Така българското правосъдие само се постави в най-унизителното положение – хем пуска убиец на свобода, хем признава, че не може да следи дали се спазва собственото му решение и на практика от него нищо не зависи.

През последната седмица различни защитници на председателя на състава Калин Калпакчиев паникьосано търсиха виновници, върху които да отклонят общественото недоволство. Неистовата истерия достигна дотам, че се заговори как Джок Полфрийман всъщност бил осъден несправедливо, как действал при неизбежна отбрана. Само пълен лаик в правото може да нарече неизбежна отбрана ситуация, в която въоръжен с нож човек се насочва към група хора, която върви в противоположната посока.

Само пълен лаик в правото не разбира, че дори при наличие на нападение, което да изисква неизбежна отбрана, кога това нападение е прекратено. И че след подобно прекратено нападение, отново подчертавам, ако изобщо има такова, неизбежна отбрана не съществува. Истината е, че не законът, нито Народното събрание, каквито опорки спускат кряскащите либерали са виновни затова, че един убиец излиза на свобода след едва 11 години и 8 месеца.

Решението е единствено и само на съдебния състав оглавен от Калин Калпакчиев. Според закона при подобни решения съдът е длъжен да вземе предвид поведението на затворника, задължително условие е да е изтърпяно повече от половината от наложеното наказание. Дори при положително становище от затворническата администрация, който да подкрепи искането за предсрочно освобождаване, съдът по никакъв начин не е длъжен да се съобрази с подобни препоръки. Защото съдът се води от своето вътрешно убеждение. Вътрешното убеждение на Калин Калпакчиев и останалите двама съдии от състава ги е довело до решението да освободят един доказан убиец, заклал в центъра на София един български студент.

Въпреки становището на затворническата администрация, която се е противопоставила на това. Какво може да се направи оттук нататък? Спешно да се промени закона. Затова предлагам на депутатите следното. Лишените от свобода да имат право на условно предсрочно освобождаване ако са изтърпели не по-малко от две трети от наказанието си за престъпления в условията на рецидив.

А когато се отнася за умишлени убийства, тежки телесни повреди, блудство или изнасилване на деца - не по-малко от три четвърти от наложеното наказание. Да се отмени разпоредбата в Закона за изпълнение на наказанията, според която наказания на затворници се заличават след изтичането на една година. Защото по този начин затворник, който има девет наказания, на десетата година се оказва с чисто досие и с добро поведение. Но подобна отмяна да бъде съпроводена с процедура, която да гарантира, че лишеният от свобода не е жертва на недобросъвестни служители на затворническата администрация. Защото от стотиците ми разговори с различни затворници знам, че понякога тези наказания се налагат умишлено и без повод.

Що се отнася до вътрешното убеждение на съда при правораздаването. Аз съм юрист и съм длъжен да кажа, че вътрешното убеждение на съда е неприкосновено. Това е цената, която плащаме за демокрацията. Като общество ние отстъпваме правораздаването на съдии, които решават от наше име. От и във името на народа. Тук въпросът вече е философски и морален. Дали вътрешното убеждение на даден съдия е обект на външно влияние.

Затова е необходимо съсловните организации на магистратите да не бъдат спонсорирани от никакви неправителствени организации, които да хвърлят сянка върху безпристрастността на определен съдия. Да се засили дисциплинарната отговорност за магистрати, които при наличие на основание, да се самоотведат, остават в съдебното производство. И най-вече нека се засили контрола на входа.

Защото от това какви хора обличат черната или червената тога ще зависи дали ще имаме истинско правосъдие, чиято цел е справедливо наказание, а не напълнени с пачки от някоя фондация наколенки за съвест. Времето и търпението изтича. Време е да се събудим.

 


От категорията

Георги Кадиев: Ако стана кмет, първо ще уволня ръководството на Топлофикация-София

Георги Кадиев: Ако стана кмет, първо ще уволня ръководството на Топлофикация-София-1571637237.jpg

В избора дали да дишаме чист въздух или да караме евтини дизели, избирам чистия ...

21 окт. 2019 | 08:52

Проф. Светлана Шаренкова: Пазителят на българската Заедност. Или философът политик Ахмед Доган

-1532442676.jpg

Без зрялата, миролюбива и градивна реакция на новосформиращата се партия ДПС и ...

23 окт. 2019 | 20:57

Кеворк Кеворкян: Липсва ти комуниз-ъ-ма

-1462343945.jpg

Където видите някой да говори за „език на омразата“ – направо му се изплюйте ...

23 окт. 2019 | 12:55

Акад. Стефан Воденичаров с призив: Заложете на тези, които дават решения за днешния и утрешен ден

Акад. Стефан Воденичаров: Заложете на тези, които дават решения за днешния и утрешен ден -1571822240.jpg

От управлението на Вашето селище, на вашия град и община зависят и личната ви ...

23 окт. 2019 | 12:16

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


6 окт. 2019 | 19:07БРАВО УВАЖАЕМИ Г Н ОГНЯНОВ ,ЗА СТАТИЯТА,!!!Не се познаваме лично ,но като колеги на един фронт може някога да се срещнем и прегърнем! Както никога досега Българската журналистика не се е нуждаела от повече смели журналисти с талантливи пера и слова ,за да избутаме българската колесница от калтта на сегашната шуронабаджанашка управия! Пожелавам здравни решителност и повече българи да гледат твоите предавания като водещ в телевизията!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


г-н Никой


5 окт. 2019 | 17:51Българската правосъдна система е болна от шизофрения. В този случай модерните антидепресанти и хапове само утежняват болестта. Само доброто старо лечение може да помогне това се забелязва от полет над кукувичето гнездо.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.