Любомир Гешев Снимка: Фейсбук

Преди 20 г. Петър Стоянов загуби, защото щеше да попречи на Иван Костов да направи нова партия

Любомир Гешев: Нито един партиен лидер не иска силен и независим президент

2797 | 6 окт. 2021 | 17:29

Ако искаха, днес десните щяха да се обединят и да издигнат отново Стоянов, както предложиха много български политици и интелектуалци. Но не - ДБ издига свой кандидат, ГЕРБ ще подкрепи проф. Герджиков


Любомир Гешев, учредител на СДС-Смолян, бивш координатор, организационен секретар и член на НС на СДС, Фейсбук

Напоследък много журналисти, а и не само те, започнаха да сравняват предстоящите президентски избори с тези преди 20 год. Като повтарят по инерция, как „изненадващо” Петър Стоянов загубил срещу Георги Първанов - при положение, че рейтингът и симпатиите към Стоянов по онова време бяха зашеметяващи. Това според тях би трябвало да бъде урок и за Румен Радев, с неговия висок рейтинг.

От днешна гледна точка обаче е съвсем ясно, че Петър Стоянов загуби изборите не защото подцени противника си Георги Първанов, нито защото „извадил компромат” срещу Богомил Бонев, а по една друга и не толкова очевидна причина: нито една от политическите партии в България, включително СДС, не желаеше втори мандат за Стоянов.

Причината: натрупал голям международен опит и авторитет, личен приятел с повечето европейски лидери, а и с американския президент Клинтън, Стоянов щеше да обърка сметките на всички български партийни водачи. Ако бе станал отново президент, СДС щеше да продължи да е сериозна политическа сила, ползвайки авторитета на „нашия президент”, а това щеше да попречи много на Иван Костов да създаде нова партия.

Евентуален втори мандат на Стоянов, щеше да лиши лидера на НДСВ - Симеон Сакскобургготски от позицията му на единствен адвокат на идеята за НАТО и ЕС - и в Европа и в Америка Стоянов най-силно се идентифицираше с тази роля. ДПС също не искаше да подкрепи президент със самочувствие и авторитет - затова заложи на Георги Първанов, който бе съвсем наясно, че без тяхната помощ никога не би станал президент и следователно щеше да е много по-сговорчив.

И така, Стоянов се изправи сам срещу две силно мобилизирани партии, като БСП и ДПС, с „подкрепата” на СДС и Иван Костов, чиито емисари твърдяха, че ги нарекъл „разбити авари” и така демобилизираха нашия електорат. Както и с „подкрепата” на НДСВ, чийто лидер заяви публично, че няма да гласува за Стоянов, за да не „хаби бензин” от село Баня до София.

Но тук въпросът не е за миналото и за съдбата на Петър Стоянов - той продължава да бъде канен на големите световни форуми и така осмисли следпрезидентския си живот.

Въпросът е за нас и настоящето. Вместо да повтарят като папагали как „изненадващо” Стоянов загуби изборите, по-добре да се замислите върху един факт, който има отношение и към днешните президентски избори. А той е, че нито един партиен лидер не иска България да има силен и независим президент. Ако искаше, десните щяха да се обединят и да издигнат отново Стоянов, както предложиха много български политици и интелектуалци.

Като си помисля само какъв инициативен комитет щяхме да направим тогава!

Но не - ДБ издига свой кандидат, ГЕРБ ще подкрепи проф. Герджиков, с надеждата, че той никога няма да забрави тази подкрепа. Дали това ще се случи - не знам, Герджиков е високоинтелигентен мъж, може да прояви и характер.

Но не е ли очевидно, че именно проявеният характер от настоящия президент Радев, прави БСП доста въздържана в подкрепата си за него. Точно, както Иван Костов преди 20 години, сега Корнелия Нинова се страхува, че с преизбирането на Радев ще има втори властови център в левицата.

Искрена и всеотдайна подкрепа за своите кандидати, май ще дадат само онези партии, които не очакват да спечелят президентските избори. Тъжното е, че не всеки ден се раждат големи политици, а когато ги имаме, те не получават подкрепа и условия, за да работят в полза на България.

 

 


От категорията

Енчев: Телефонният разговор на Радев със Заев поражда тревоги. Ще капитулира ли София пред Скопие?

-1615661027.jpg

Мотивите на Заев за експресния диалог са ясни – да сондира готовността на ...

1 дек. 2021 | 12:18

Кеворк Кеворкян: Бъдеще от мола и памет за Станчов

-1461834919.jpg

Прекалено много разчитаме на пришълците отвън – а трябва да мине много време, ...

28 ноем. 2021 | 12:47

Велизар Енчев: Консултации на партии в мол изглеждат като търговия

-1602931711.jpg

България се намира в тежка икономическа криза. А това, че бюджетът за новата ...

27 ноем. 2021 | 17:03

Как си отиде БГА „Балкан“ и (не) дойде АЕЦ „Белене“

-1638268337.png

Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Първан Симеонов и приятели са авторите

30 ноем. 2021 | 12:23